Wandelen op Santiago Kaapverdie

Wandelen in de binnenlanden van Santiago

Van woeste binnenlanden tot de Vallei van de duizend palmbomen

Santiago staat bekend om haar diversiteit in natuur en dat betekent in dit geval een bergachtig gebied in combinatie met groene valleien. Het eiland heeft verschillende dammen waarin de regen wordt opgevangen die in de korte regenperiode valt. Hierdoor is het één van de groenste en vruchtbaarste eilanden, met grote verschillen tussen kurkdroge gebieden en tropische vegetatie.

Voor wandelaars zijn vooral de woeste binnenlanden de moeite waard om te wandelen.  Veel wandeltochten trekken door de binnenlanden van Santiago bij Montanha, Boca Larga en Cruz de Fundura. Ook het natuurpark Serra Malagueta en het ruige Rui Vaz gebergte met de hoogste berg van het eiland, de Pico d’ Antonia (1.400 m) zijn populaire wandelgebieden.

Hier lees je meer over wandelen in Kaapverdië

De mooiste wandelgebieden van Santiago

  • Cruz de Fundura

    Tijdens je wandelvakantie op Santiago loop je veel door het platteland. Vooral in het gebied rondom Cruz de Fundura. Hier zie je de boeren hun land bewerken, kinderen met ezels water halen en sta je versteld van het jeugdig gemak waarmee je ouderen tegen de hellingen omhoog ziet lopen. Hier zie je het Kaapverdische leven zoals het 20 jaar geleden ook was.
  • Natuurpark Serra Malagueta

    Hier kun je schitterende wandelingen maken door de groene Serra. Wat overheerst is de stilte en rust bij dit alles, met alleen het geluid van wat vogels en de wind. Onderweg zijn er verschillende mooie uitkijkpunten over het eiland.
  • Het ruige Rui Vaz gebergte en de beklimming van de Pico d'Antonia

    Om de hoogste berg te beklimmen wandel je door het ruige Rui Vaz gebergte, door bosachtig gebied vanuit Monte Chotta naar Riba Achade. Daarna verandert het landschap langzaam van bos in een ruig berglandschap. Het laatste stuk naar de top is smal en steil, maar de moedige mens wordt beloond met een 360 graden uitzicht over het hele eiland.

Een wandelvakantie op Santiago

De wandeltochten op Santiago voeren je over de ezelspaden door verschillende landschappen. Van de vallei van de duizend palmbomen,  terrasvormige bananenvelden en koffieplantages tot bergpassen met indrukwekkende uitzichten over het eiland.  

Het landschap verandert sterk onder invloed van de regen. Met de komst van de regen verandert ook het landschap onherkenbaar. Afhankelijk van het seizoen en de routes die je neemt, varieren de wandeltochten door Santiago van zeer eenvoudig tot zeer moeilijk. De beste periode is van november tot mei.

Kijk voor meer informatie over wandelvakanties in Kaapverdië en de verschillende mogelijkheden eens bij onze wandelreizen.