Wandelen op Fogo Kaapverdie

Wandel door het indrukwekkende vulkaanlandschap van Fogo

Wandelen in de Caldeiras

Maar weinig mensen reizen naar Fogo zonder één of meer wandelingen te maken in, door of naar de caldeiras. Het is de grote komvormige krater die een groot deel van het eiland in beslag neemt. Een bezoek aan dit gebied is een indrukwekkende ervaring.

De caldeiras vormt het toneel van een indrukwekkend landschap van opgedroogde lavastromen. In het midden torent een actieve vulkaan boven dat alles uit: de Pico de Fogo. Door het landschap lopen tal van unieke wandelroutes: over de gestolde lavastromen, naar lavagrotten of voorbij de vele plantages op de vruchtbare flanken aan de buitenzijde van de caldeiras.

Het hoogtepunt (letterlijk en figuurlijk) is de hike naar de top van de Pico de Fogo (2.800m), maar het gebied biedt ook volop gelegenheid voor wandelingen over de bordeira (de kilometer hoge rand van de caldeiras). Daarbij kun je kiezen om via de Bordeira omhoog of omlaag te komen via het zogenoemde via ferrate (klettersteig), oftewel de ‘ijzeren weg’. Kortom, een gebied vol activiteiten  voor mensen die graag actief zijn en wandelen.

Lees hieronder meer over het wandelen op Santo Antao of kijk alvast eens bij onze wandelvakanties op Kaapverdie.

 

Het dak van Kaapverdië

Het dak van Kaapverdië, maar wel één met verdomd steile hellingen. Vanuit de Caldeiras is dat het eerste dat opvalt zodra je hebt besloten de vulkaan te gaan beklimmen. Zolang je echter niet in een rolstoel omhoog moet, valt de klim gelukkig mee. Langs de noord-oostkant van de vulkaan slingert de wandelroute omhoog. Je kunt de route zonder gids doen, maar je maakt het jezelf (en het leven van onder meer je gids) een stuk makkelijker als je hem inhuurt om niet zelf de weg naar boven te zoeken. Het laatste stuk is wat steiler, maar echt moeilijk wordt het nooit.

Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht en ook over de kraterrand kun je nog een een stuk doorwandelen, zelfs tot in de krater, dicht bij de rookpluimen die er uit de grond komen. De klim rondom de rand vraagt meer moed, dus geef vooraf aan als je dit wilt. De weg naar beneden is aanzienlijk sneller en spectaculairder. Door het losse vulkaanzand kun je naar beneden rennen of snowboarden (mocht je in een opwelling je spullen toevallig hebben meegenomen naar de top).

 

 

De Fogo vulkaan beklimmen

Een van onze bezoeken aan Fogo

Van vlakke wandelroutes tot bergbeklimmen

Tijdens een wandelvakantie kun je op Fogo kiezen uit tal van wandelroutes en wandelgebieden. Van korte wandelingen van een paar uur tot een volle dag. Je wandelt op Fogo door het unieke en spectaculaire vulkaanlandschap.

Een bezoek aan de caldeiras is goed voor van de meest indrukwekkende landschappen die je tijdens een wandelvakantie in Kaapverdie kunt ervaren. De vele wandeltochten over gestolde lavastromen, langs restanten van de opgeslokte dorpjes en het doen van verschillende activiteiten (via ferrata, klimmen (bouldering), lavagrotten) staan garant voor een bijzondere ervaring. De afwezigheid van omgevingslicht in de avond creëert een enorm heldere sterrenhemel. Ben je nieuwsgierig naar bezoek aan Fogo tijdens een wandelreis , kijk dan eens naar onze wandelreizen.

Wil je je reis liever net iets anders? Neem dan gerust met ons contact op, dan helpen we graag de reis samen te stellen zoals je die graag wilt. Net zo makkelijk!