Kaapverdië
Kaapverdië

Waar ligt Kaapverdië?

Ligging Kaapverdië
Ontdek de eilanden

Waar ligt Kaapverdië?

Kaapverdië ligt in de Atlantische Oceaan op 1.700 kilometer ten noorden van de evenaar. De eilandengroep ligt op 700 kilometer ten Westen van Senegal, voor de Westkust van Afrika en 1.500 kilometer ten Zuid Westen van de Canarische eilanden. Bekijk ook de kaart van Kaapverdie

Hoe groot zijn de Kaapverdische eilanden?

De Kaapverdische eilanden variëren in grootte van het 35km² kleine Brava tot het eiland Santiago, dat met krap 1.000 m², bijna zo groot is als de provincie Utrecht. Daarbij zorgen de bergen ervoor dat het daadwerkelijke oppervlakte aanzienlijk groter is dan eenzelfde gebied in Nederland.

Kaapverdië, de Canarische eilanden, Madeira en de Azoren

De Kaapverdische eilanden maken deel uit van Macaronesië. Dit komt uit het Grieks en betekent de gelukzalige eilanden. Macaronesië is een gebied van vulkanische eilanden in de Atlantische Oceaan. Hieronder vallen naast Kaapverdië ook: de Azoren, Portugal, Madeira, de Canarische Eilanden en de onbewoonde Ilhas Selvagens. Wil je meer informatie over de Azoren en mogelijke rondreizen, klik dan hier.

Bovenwindse en benedenwindse eilanden

De Kaapverdische eilanden vormen een soort op z’n zij liggende V en worden in twee verschillende groepen ingedeeld. De bovenwindse eilanden of Ilhas do Barlavento en de benedenwindse eilanden of Ilhas do Sotavento.

Groene eilanden en woestijneilanden

De verschillen tussen de Kaapverdische eilanden zijn enorm; van groen en vruchtbaar tot woestijnachtig en droog. Soms zie je dit verschil bij eilanden die slechts 20 kilometer van elkaar af liggen. De eilanden Santo Antão, Santiago, Brava en Fogo bijvoorbeeld, hebben bergen tot 3 kilometer hoogte. Deze creëren microklimaten die zorgen voor groene valleien en zelfs meren. De oudere eilanden zoals Sal, Boa Vista en Maio zijn door erosie afgevlakt en droog. Hier regent het vrijwel nooit en is het landschap woestijnachtig met witte zandstranden.

Rondreizen door ons samengesteld