Vakantie in Kaapverdië

 

Wil je op vakantie naar Kaapverdië, dan is dit wat je moet weten

 

Verschillen

De Kaapverdische eilanden bestaat uit tien geïsoleerde eilanden die samen een paradijs vormen met veel contrasten. De warme, gastvrije Morabeza-cultuur is wat ze bindt, maar voor de rest is geen eiland hetzelfde. Zowel qua natuur als cultuur verschillen ze sterk. Toch komt 90% van alle reizigers niet verder dan de stranden en resorts van de eilanden van Sal of Boa Vista. Daarmee blijft het overgrote deel van Kaapverdië onontdekt en puur.
 

vakantie kaapverdie

Soorten vakantie in Kaapverdië

Welke vakantie ervaring zoek je? Ga je voor afwisseling en veelzijdigheid en wil je met bijzondere verhalen en ervaringen thuiskomen? Wil je een ontspannen strandvakantie met de voeten omhoog? Of wil je één eiland helemaal intiem leren kennen?
 

Kaapverdie strand vakantie Kaapverdie eilandhoppen Kaapverdie eiland vakantie
 

1. Strandvakantie

Bijna alle Kaapverdische eilanden hebben mooie stranden, maar alleen Sal en Boa Vista zijn toeristisch. Het toerisme is daar vooral geconcentreerd in geïsoleerde all inclusive resorts. Verder zijn er een paar kleine dorpjes die middelmatig toeristisch zijn. Een strandvakantie bestaat uit zon, zee, strand en hotel. Je vindt in de dorpjes toeristische winkeltjes en dingen die verwant zijn aan watersport, zoals duikscholen, jetski-verhuur, kitesurf-les, surfen en snorkelen. Je betaalt op deze eilanden toeristische (Europese) prijzen. Hou er rekening mee dat je met een verblijf in een van de all inclusive resorts je geen authentieke ervaring van Kaapverdië hebt. Ook levert je bezoek bijna geen bijdrage aan de economie van Kaapverdië en het welzijn van de mensen.
 

2. Eilandhoppen (rondreis)

Als je gaat eilandhoppen, kies je voor meerdere vakanties op Kaapverdië in één. Elk eiland heeft een eigen karakter en ervaring. Door te eilandhoppen ga je de microkosmos echt ontdekken en beleven. Houd goed rekening met waar je naar toe gaat op de eilanden. De verschillen op een eiland zijn groot. Op Santo Antão is het bijvoorbeeld zonde om in de aankomsthaven Porto Novo te verblijven. Dit is een droog stadje waar weinig te zien is. Op Santo Antão zijn het juist de imposante kustlijn, de tropische valleien en groene terrasbouw die zo bijzonder zijn. Een prachtige eilandhop vakantie is bijvoorbeeld een combinatie van het culturele São Vicente met de verborgen tropische valleien van Santo Antão, waarbij je op het eind bijkomt van alle indrukken op het strand van Sal.
 

3. Eilandvakantie

Met een eilandvakantie kies je ervoor om op een enkel eiland te verblijven en die helemaal uit te pluizen. Als je voor Sal of Boa Vista kiest betekent dat zee en strand. Hier raden we een verblijf van maximaal een week aan. Maar ga je bijvoorbeeld naar Santiago en kies je voor de vrijheid van een eigen auto, dan kun je een veelzijdige vakantie samenstellen. Je kan in drie uur tijd door drie verschillende biotopen rijden: van de tropische “Vallei van de Duizend Palmbomen”, tot savanne, tot de microklimaten in de bergen. Verspreidt over het eiland vind je cultuur en geschiedenis, er zijn prachtige wandelroutes dwars door ongerepte nationale natuurparken en er is een palmbomenstrand.
 

Sal santa Maria kaapverdie
Het strand van Santa Maria met hotels in Sal, aantrekkelijk voor liefhebbers van strandvakanties.
 

Elk eiland leidt tot een andere vakantie ervaring

Omdat Kaapverdië zo’n microskosmos is, zijn de mogelijkheden voor een vakantie divers. Ondanks dat de Kaapverdische eilanden dicht bij elkaar liggen, verschillen ze onderling sterk door microklimaten. Variërend van tropisch, woestijnachtig tot vulkanisch. Ook qua cultuur verschillen ze. De 10 geïsoleerde eilandgemeenschappen zijn een unieke smeltkroes aan mensen. Hier fuseert de Portugees-Braziliaanse cultuur met sporen van de Afrikaanse en een vleugje Caribisch. Het warme volk staat bekend om hun Morabeza-cultuur (Creools voor gastvrij) en is genetisch gezien het meest gemixte volk ter wereld. Van diep Afrikaans donker tot smaragdgroene ogen en blond kroeshaar.
 
In vogelvlucht langs de eilanden:

  • São Vicente: Het culturele hart. Met Mindelo, de bruisende stad. Hip stadsstrand, muziekcafés, swingende festivals en gezellige eettentjes.
  • Sal: Het eiland van zand & strand. Woestijnachtig. Kilometerslange witte zandstranden. Hoog toeristisch in de all-in resorts. Middelmatig toeristisch in de dorpjes.
  • Santo Antão: Het exotische wandeleiland. Hier vind je adembenemende landschappen met dorpen in groene valleien en hoge passen. Je kunt er wandelen, hiken, canyoning of je rond laten rijden en genieten van het uitzicht.
  • Santiago: Het veelzijdige eiland. Afwisselende natuur; van droge savanne tot tropisch groene valleien. De geboorteplaats van de Creoolse cultuur, rijk aan historie. Bevat ook het mooiste niet-toeristische palmbomenstrand.
  • Fogo: Het vulkaaneiland. Midden op het eiland staat een prachtig national park met in het midden de altijd rokende vulkaan Pico do Fogo. In de vulkaankrater woont een gemeenschap die bijzondere wijn verbouwd. Aan de kust ligt het historische stadje São Filipe met kleurvolle Portugees koloniale huizen.
  • Boa Vista: Witte stranden, weidse woestijn. Lijkt op Sal en is één van de twee toeristische eilanden. Ongerepte stranden en baaien.

 
Bekijk onze eilandenpagina voor meer informatie over de verschillende eilanden om te ontdekken welke het beste bij jou passen.
 

Een greep uit de activiteiten die op Kaapverdië te beleven zijn.
 

Activiteiten en bezienswaardigheden in Kaapverdië

De Kaapverdische eilanden zijn nog nog steeds een ruwe diamant. Het is geen Rome met een stadscentrum met bordjes naar bezienswaardigheden en tourist traps. Er is veel te doen en er zijn talloze bezienswaardigheden, maar het is niet altijd even makkelijk om ze te ontdekken. Een rijke reiservaring ligt voor het oprapen voor de reiziger die er open voor staat. Op het water kun je bijvoorbeeld zeilen, kitesurfen, surfen, windsurfen, vissen. In het water kun je zwemmen, duiken, snorkelen, (speer)vissen. Op het land kun je op een quad bike door de woestijn, canyoning, hiken en je kunt je onderdompelen in de geschiedenis met een bezoek aan een grogue-stokerij, het voormalige concentratiekamp op Santiago, de slavenmarkt & Cidade Velha (“Oude Stad). Je kunt cultureel los gaan tijdens het carnaval en festivals, optredens en in de muziekcafés en clubs. Bedenk tenslotte dat de niet toeristische-eilanden duurder zijn om te boeken, maar dat verschil wordt ruimschoots gecompenseerd door de lagere kosten van verblijf en uitgaven op die eilanden. Lees hier meer over bezienswaardigheden in Kaapverdië en hier meer over activiteiten om te doen in Kaapverdië.

Menu