São Vicente

Het culturele hart

São Vicente - het culturele hart

Op São Vicente eiland ligt Mindelo, de culturele hoofdstad van Kaapverdië. Je vindt hier livemuziek in de cafés en uitbundige feesten en festivals, onder andere tijdens Carnaval en nieuwjaar. De natuur is droog en wijds met open landschappen, verschillende stranden, één kitesurfschool en één duikschool. Op São Vicente ligt ook de enige jachthaven aan de Afrikaanse westkust. Elk jaar stoppen hier honderden zeilers als onderbreking van hun Atlantische oversteek.

Dans en muziek in Mindelo

Mindelo kent de melancholische romantiek van een havenstad. Het centrum is klein en knus. Je slentert hier over charmante klinkerstraatjes en langs gekleurde koloniale huizen. In de restaurantjes vind je livemuziek met gitaar en zang, vaak in de restaurants of cafés. Veel plekjes zijn verborgen. Soms lijkt het stil, dan stap je een onopvallend deurtje door en ontdek je een cafétje met een romantisch optreden. Mindelo heeft ook een paar moderne clubs waar men tot in de vroege uurtjes danst. Onder andere Caravella en Shisha. Dans in Kaapverdië is belangrijk in de cultuur en Kaapverdianen swingen er graag op los.

Stranden op São Vicente

São Vicente heeft verschillende stranden. Het stadsstrand in Mindelo stad is Lazingha. Als de mensen vrij zijn is het hier vol leven, muziek en voetbal. Daarbuiten zijn ook verschillende stranden die leeg en wijds zijn. Op een strand is een kitesurfschool, op een andere de Padi-gecertificeerde duikschool. Op São Vicente zijn verschillende mooie snorkel- en duikplekken.

Accommodaties en hotels op São Vicente

Mindelo heeft vooral kleinschalige accommodaties. Appartementen zijn er bijna niet en resorts ook niet, op eentje na die 10km buiten de stad ligt. In Mindelo vind je hotels in koloniale stijl, boetiek hotels en Casa’s. Deze zijn vaak van lokale ondernemers of mensen uit Europa die verliefd werden op Kaapverdië en hun eigen B&B begonnen. De reviews van deze kleinschalige plekken behoren tot de beste in Kaapverdië.

De Monte Verde beklimmen

Vanaf elk punt van het eiland kun je Monte Verde, de “Groene Berg” zien. Deze is met bijna 800 meter de hoogste berg van het eiland. Het is een sportieve dagtrip om jezelf naar de voet van de berg laten rijden en daarna langs de oude weg naar boven te lopen. De route zelf biedt waanzinnige vergezichten en panorama’s. En op de top heb je uitzicht op São Vicente, Santa Luzia en Santo Antão in de verte. Soms kun je zelfs São Nicolau zien liggen.

Wat kun je verder doen op São Vicente

Steden en dorpjes op São Vicente die je kunt bezoeken zijn São Pedro, Salamansa, Baia das Gatas en Calhau. Ook is temidden van het droge landschap een oase waar verse groente en fruit worden verbouwd. Interessant is een bezoekje aan de markt en de vismarkt. ’s Avonds kun je naar de sterke verhalen luisteren van vissers en zeilers in de drijvende bar van Marina Mindelo. Lekker om te proeven is Pasta de Nata, een traditioneel Portugese zoete snack. Goed te combineren met een kopje Kaapverdiaanse koffie, gemaakt van bonen verbouwd op de Fogo-vulkaan of in de valleien van Santo Antão.