Santo Antão

Het exotische wandeleiland

Santo Antão, het exotische wandeleiland

Santo Antão is het eiland van de adembenemende landschappen, ruig gekartelde bergen, weelderige natuur en verborgen valleien. Hier lijkt de tijd stil te staan en kun je ervaren hoe het is om off-grid te leven. Bijvoorbeeld in een vallei tussen boeren die nog van de terrasbouw leven. Je kunt hier ook canyoning doen, een grogue-stokerij bezoeken en de traditionele leefwijze ervaren in kleine dorpjes.

Hoge bergen en vruchtbare valleien op Santo Antão

Santo Antão is één van de grootste eilanden. Je vindt hier dorpjes op de meest onmogelijke passen. Zandstranden zijn er niet. Wel steile kliffen met ruige kusten waarlangs prachtige routes lopen. De natuur is op deze groene parel het hele jaar een van de mooiste van de Kaapverdische eilanden. Dit komt doordat de bergen hier hun eigen microklimaten creëren.

Wat kun je doen op Santo Antão?

Op Santo Antão kun je dan ook schitterend wandelen. Maar ook een bezoek aan een grogue-stokerij is de moeite waard. Hier stoken de mensen rum van suikerriet en kun je het hele proces zien. Je kunt hier ook op een canyoning-trip in de bergen gaan, wandelen, vissen met de lokale vissers en genieten van de simpele eenvoud in de kleine dorpjes waar de maaltijden worden gemaakt met ecologisch verbouwd eten uit de valleien.

Hoe kom je op Santo Antão?

De enige manier om op Santo Antão te komen is via de ferry die vertrekt vanaf São Vicente. Die ferry doet er ongeveer een uur over en het is een schitterend ritje door het Mindelo kanaal. Je moet niet gek opkijken als er geiten en grote hoeveelheden groente en fruit mee aan boord gaan. Santo Antão is erg vruchtbaar en voorziet het eiland São Vicente van voedsel.

Morabeza op Santo Antão

“Morabeza”is een Creools begrip dat staat voor de Kaapverdiaanse levensinstelling. Net als het Nederlandse woord “gezelligheid” is het één van de moeilijkste woorden om te vertalen. Het gevoel van Morabeza is een uniek gevoel van warmte, “gezelligheid” en openheid die je alleen kunt ervaren in Kaapverdië. Morabeza gaat over gastvrijheid en wat het is om Kaapverdiaans te zijn. Hier op Santo Antão ervaar je dit gevoel als je in de dorpjes komt. De mensen zijn bescheiden, nieuwsgierig en altijd bereid om je te helpen als je de weg kwijt bent of een vraag hebt.

Santo Antão in vogelvlucht:

  • Vriendelijke, dorpse mensen. Perfect om te wandelen of te hiken.
  • Pittoreske dorpjes met slingerweggetjes, gebouwd op onmogelijke plekken.
  • Schitterende bergen en bergpassen. Hoogste piek is 2 kilometer.
  • Groene vruchtbare valleien, rijk aan gewassen en riviertjes.
  • Ruige rotskusten. Verborgen kleine vulkanisch zwarte zandstranden.
  • Kleinschalig toerisme: vooral casa’s en Bed & Breakfast-accommodaties gerund door locals en expats.