Vaccinaties Kaapverdië

Relatief weinig ziektes in Kaapverdië

Kaapverdië is vrij van de meeste tropische ziektes. Dit komt door het droge klimaat,  goede hygiëne van Kaapverdianen en hygiënische bereiding van dranken en voedsel. Je ziet dit ook terug in het straatbeeld. De mensen zijn verzorgd en je ziet (bijna) geen rommel op straat. Wat ook bijdraagt is overheidsvoorlichting en steriel drinkwater door desalinatie.
 

Vaccinaties die worden aanbevolen (maar niet verplicht) zijn voor Kaapverdië:

Als je deelnam aan het rijksvaccinatieprogramma als kind, zijn slechts twee vaccinaties aanbevolen:

  • DTP (Difterie, Tetanus Polio): in rijksvaccinatieprogramma maar moet soms worden verlengd
  • Hepatitis A

 

Zorg in Kaapverdië

In Kaapverdië kun je het beste terecht bij een privé kliniek of “Clinica Privada”. Deze kleinschalige ziekenhuizen bieden 24 uur per dag zorg van hoogstaand niveau. Je wordt er vaak snel en efficiënt geholpen.  Je hoeft niet zoals in Nederland eerst langs de huisarts. Op de dunbevolktere eilanden is het aanbod beperkter maar nog steeds adequaat. Hoe je de klinieken vindt? Stop een taxi, stap in en zeg “Clinica Privada”. Dan sta je binnen 10 minuten voor een Engels sprekende dokter.
 

Geen Malaria

Muggen zijn zeldzaam in Kaapverdië door het droge klimaat. In 2015 waren er 7 malaria gevallen bij bezoekers die de ziekte meebrachten van het Afrikaanse vasteland. Malaria transmissie komt niet voor. Je kunt voor de zekerheid wat antimuggenspray met DEET meenemen om een verdwaalde mug af te schrikken. Of je kunt een klamboe meenemen.
 


 

Geen Dengue

Dengue is een virale infectie die qua ziekteverloop vergelijkbaar is met influenza (griep). In 2015 waren er geen gevallen van Dengue. In 2009 was er echter een Dengue uitbraak op het eiland Santiago. Doordat er weinig muggen zijn, heeft Dengue in Kaapverdië nooit echt voet aan de grond gekregen zoals in Azië, Brazilië of het Caribisch gebied.
 

Reizen afgeraden voor zwangere vrouwen (Zika)

Zika is ongevaarlijk maar kan gevaar opleveren voor het ongeboren kind. De eilanden Sal, Santo Antao, Sao Vicente, Sao Nicolau en Boa Vista kenden enkele geïmporteerde Zika gevallen. In de arme buurten van Praia op het eiland Santiago zijn echter duizenden gevallen geconstateerd. Het Amerikaanse Centrum for Disease Control raadt Zwangere vrouwen daarom aan om niet naar Kaapverdië te reizen. Meer informatie vind je bij CDC Zika
 

Muggen Kaapverdie
 

Tips bij verblijf langer dan 3 maanden

Als je langer dan 3 maanden gaat is een TBC en Hepatitis B vaccinatie aanbevolen. En mocht je de week voor je trip in een land zijn geweest met Gele Koorts, dan is een Gele Koorts vaccinatie verplicht.
 

Kijk voor meer informatie of het maken van een vaccinatie afspraak bij de GGD
 

Goede reis! 

 

Menu