Kaapverdië
Kaapverdië

Steunpunt voor zeilers in Kaapverdië

steunpunt zeilers kaapverdie
Hulp is altijd dichtbij

Wat is het?

Steunpunt Zeilers in Kaapverdië is een gratis digitaal informatiecentrum en hulppost voor Nederlandse en Belgische zeilers. Het steunpunt heeft op elk Kaapverdisch eiland een Nederlands of Engels sprekend contactpersoon die in Kaapverdië woont en gratis ondersteuning biedt aan zeilers. Denk aan tips en ondersteuning voor onderhoud, de was, taalbarrière en het regelen van zaken. Daarnaast verschaft het waardevolle tips over zeilen in de archipel. Om alle zeilers te helpen met het genieten van de eilanden.

Wat doet het?

Als je je aanmeldt, ontvang je:

  1. Een lijst met daarop voor elk eiland een lokaal contactpersonen.
  2. Waardevol advies en praktische tips over zeilen in Kaapverdië
  3. Informatie over de veiligheid in Kaapverdië
  4. Aanbevolen routes en ankerplaatsen
  5. Informatie over Marina Mindelo

Hoe kun je je aanmelden?

Meld je aan door contact op te nemen. Stuur hierbij de volgende informatie:
[naam], [email], [naam schip], [aantal bemanningsleden], [ETA].

Je krijgt binnen 24 uur antwoord.

Contactinformatie

Telefoon: 003185 – 0290587 (Nederlandse kantoortijden)
Whatsapp: 06-20383617 (Nederlandse kantoortijden)
Noodnummer: 00316 – 233 30064 – voor zeilers met calamiteiten (24 uur per dag)

Wie je voor gingen:

Het verhaal achter het steunpunt

De ontmoeting

Op de Kaapverdische eilanden ontmoette wereldzeiler Joshua van Eijndhoven zijn grote liefde Katia. Samen zeilden ze 1 jaar rond de eilanden en daarna 4 jaar verder rond de wereld. Joshua werd niet alleen verliefd op Katia, maar ook op de Kaapverdische archipel. Daarom richtte hij in 2015 een site op om de eilanden in al hun diversiteit te laten zien. Joshua: “Ondanks dat de eilanden dicht bij elkaar liggen, verschillen ze onderling sterk door microklimaten; van woestijn tot subtropische groene valleien.” Ook de warme cultuur sprak hem aan: “Het zijn geïsoleerde eilandgemeenschappen met een unieke smeltkroes aan mensen en culturen die bekend staan als warm en gastvrij.”

Bijzondere ervaringen

In het seizoen van 2017 hielp het Steunpunt de zeiljachten Shalom, Kaya en Anne Marie met advies, onderdak en het ontdekken van de mooiste plekjes op São Vicente en Santo Antão. De crews van de jonge wereldzeilers (Tom, Heidi, Max, Rowan, Carina en de rest) hadden een fantastische tijd op Kaapverdië en vloggen en bloggen over hun avonturen.

Worst-case-scenario

Tegelijkertijd beleefde in het zuidoosten van de archipel, zeiljacht De Liefde het andere uiterste: ze werden overvallen toen ze geankerd lagen voor de hoofdstad PraiaSantiago.

Het idee

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat elke zeiler die Kaapverdië aandoet een fantastische tijd heeft? Dat is de vraag die Joshua zichzelf stelde. En zo werd Steunpunt Zeilers in Kaapverdië geboren.

En hoe zit het met criminaliteit?

In de zomer van 2015 vroeg Frank bijvoorbeeld aan Joshua vooraf om advies, specifiek over criminaliteit. Joshua stuurde hem een mail met veiligheidsadviezen. De inhoud van het mailtje is anno 2018 nog steeds van toepassing: Sla de stad Praia (op het eiland Santiago) over, het is een grote stad. De grote stad is anders dan de dunbevolkte eilanden met kleine dorpjes. Als je het verder prachtige (en veilige) Santiago wil bezoeken, vaar dan naar de baai van Tarrafal. Een veilige plek met een prachtig onontdekt strand, gelegen in een beschermde baai. Joshua: “Ik leef mee met Monique en Peter van zeiljacht de Liefde. Als ze dit hadden geweten, was dit misschien wel niet gebeurd.”

Waarom een steunpunt?

Joshua: “Om alle zeilers te helpen met het genieten van de eilanden, net zoals zeilboot Anne Marie, Kaya en Shalom.” Op elk Kaapverdisch eiland hebben Nederlandse zeilers vanaf nu een vast Nederlands of Engels sprekend contactpersoon. En er is ondersteuning met advies, tips over de mooiste ankerplekjes, of hulp bij bijvoorbeeld autohuur of het regelen van onderdelen.

Is er dan echt geen motief?

Joshua: “Jawel, Kaapverdië is een microkosmos met 10 eilanden die onderling sterk verschillen. Toch komt 90% van alle reizigers niet verder dan Sal of Boa Vista. Daarmee blijft het overgrote deel van Kaapverdië onontdekt. Ik hoop gewoon dat mensen de rest van Kaapverdië ook ontdekken en door zeilers te helpen met een fijne tijd daar, helpen zij de lokale bevolking in economische en culturele zin. Dat is goed voor zeilers en goed voor Kaapverdië, het land waar ik sinds 2011 verliefd op ben.”

Meer informatie over Zeilen in Kaapverdië
Indien je voor urgente dingen per direct in contact wil komen het Steunpunt zeilers in Kaapverdië:
Telefoon (Nederlandse kantoortijden): 003185 – 0290587
Noodnummer voor zeilers met calamiteiten (24 uur per dag): 00316 – 233 30064