Introductie Kaapverdische keuken

Als je naar de Kaapverdische eilanden reist is het eten dé reden om niet voor een all-inclusive te kiezen maar voor een verblijf op basis van logies. Dat geeft je de vrijheid om verschillende restaurants te proberen en jezelf onder te dompelen in de unieke smaken, verse ingrediënten en met liefde bereide maaltijden die de Kaapverdiaanse keuken je te bieden heeft. Wat kenmerkt de Kaapverdische keuken?

Algemeen

Hoewel de Kaapverdische eilanden logischerwijs een brede selectie seafood hebben, bieden de eilanden ook voor de vleesliefhebber of vegetariër voldoende keus. Bovendien is de hygiëne over het algemeen uitstekend dus je kunt met een gerust hart op ontdekking gaan.

Bereiding

De Kaapverdische keuken is sterk beïnvloed door de Mediterrane keuken. De Portugese invloeden laten zich voelen en het eten wordt simpel maar smaakvol bereid met als basis altijd olijfolie, een teentje knoflook, een snufje zout en verse peper. Op de toeristische eilanden als Sal en Boa Vista zie je dat de restaurants daarbij vaak net wat sterker aansluiting zoeken bij de Mediterrane keuken dan op de minder toeristische eilanden waar je meer grote panmaaltijden aantreft waarbij bereid wordt door lang te stoven en te smoren.

Seafood

In de restaurants op de Kaap Verden is de selectie seafood breed en omvat onder andere kreeft, tonijn, zwaardvis, wahoo, mahi mahi, haai, octopus, inktvis, clamps en zeevruchten. Naast deze bekendere vissoorten kent Kaap Verdie een brede variatie aan minder bekende en zeer smakelijke rifvissen als Garoupa, Bidillion, papegaaivis, bonito, cavalla (kleine makreel) en andere soorten.

Vlees

Naast het seafood kom je ook als vleeshebber niets tekort. Je vindt een brede selectie aan vlees waaronder varkensvlees, rundvlees en kip maar ook smakelijk bereid lokaal geitenvlees. In de restaurants wordt het vlees meestal vers gegrilld of gebakken maar je komt ook altijd gemarineerd en gestoofd vlees tegen.

Vegetarisch

De vegetarische keuken is een natuurlijk onderdeel van de Kaapverdische keuken omdat de bevolking van oudsher vaak geen geld had om elke dag vlees te eten. In de restaurants vind je vaak vegetarische maaltijden, en als die er niet specifiek zijn, is er een breed aanbod aan groenten, soepen en andere bijgerechten waarmee je makkelijk een smakelijke en verse vegetarische maaltijd kunt samenstellen.