23 dingen die je moet weten voor je op vakantie gaat naar Kaapverdië

Dus je wil misschien naar Kaapverdië? Dan zijn dit in één oogopslag de dingen die je wil weten voordat je gaat boeken.

1. Kaapverdië is ongeveer 6,5 uur vliegen vanaf Schiphol.

Je overbrugt daarbij ongeveer 4.900 kilometer.

2. Als je naar Kaapverdië gaat moet je een visum kopen.

Kaapverdië heeft een visumplicht. Gelukkig kan je dit supereenvoudig regelen. Je kunt het kopen op het vliegveld direct na je aankomst of je regelt het vooraf bij het Kaapverdisch consulaat in Rotterdam. Ik doe het zelf meestal bij aankomst op het vliegveld. Zorg in ieder geval dat je paspoort nog 6 maanden geldig is en dat je nog twee lege pagina’s hebt. Kosten: € 25,-.

3. Kaapverdië kent een uniek fenomeen: microklimaten.

Die microklimaten zorgen ervoor dat bijvoorbeeld het ene eiland groen en bebost is en het andere eiland een woestijn is, ondanks dat ze maar enkele tientallen kilometers van elkaar liggen. Dit zorgt ervoor dat bijna alle eilanden totaal anders zijn. Er is een bloemeneiland, een eiland vol idyllische zandstranden, een eiland met spectaculaire uitzichten over groene valleien, een vulkaaneiland en meer.

Ontdek de eilanden

Reizen door onze specialisten samengesteld. We helpen je vanuit onze eigen ervaringen. Vermijd de massa, verblijf in knusse casa’s en kleinschalige accommodaties. 100% Fair Travel: het grootste deel van jouw reisgeld blijft in de lokale economie. En wil je een reis aanpassen, of iets helemaal anders? Alles kan, we maken graag een voorstel op maat.

4. En dan is er nog São Nicolau: dit eiland heeft zelfs twee microklimaten.

Toen ik op São Nicolau was ben ik over Monte Gordo gelopen, een berg die het eiland in tweeën splitst, en zag met mijn eigen ogen hoe aan mijn ene hand een groen landschap lag en aan mijn andere hand een woestijn. Surrealistisch, maar spectaculair!

5. Er zijn 10 eilanden, maar 90% van alle toeristen gaat naar Sal en Boa Vista.

Daarmee blijft 80-90% van Kaapverdië onontdekt. Kaapverdië is een microkosmos met 10 eilanden die alle 10 heel verschillend zijn. Die verschillen zorgen ervoor dat je een hele uiteenlopende invulling kan geven aan je vakantie naar Kaapverdië. Niet alleen vanwege de microklimaten, maar ook qua Kaapverdiaanse cultuur. Je hebt eilanden met een meer Afrikaanse vibe, terwijl andere eilanden een meer Braziliaanse tint hebben. Sal heeft ontspannende resorts en prachtige zandstranden die perfect zijn voor ontspanning (en windsurfen/kiten), maar het is ook het eiland van het massatoerisme. De meeste mensen raken er na een paar dagen verveeld en op uitgekeken. Daarom raad ik je ook aan om te eilandhoppen als je op vakantie gaat naar Kaapverdië! Dan beleef je pas echt hoe divers en mooi Kaapverdië is. Ver weg van het massatoerisme. Dan krijg je meerdere vakanties in één.

6. Van de 10 eilanden zijn er 9 bewoond.

De bewoonde eilanden zijn: Santo Antão, São Vicente, São Nicolau, Sal, Boa Vista, Maio, Santiago, Brava en Fogo. Santa Luzia is het onbewoonde eiland (en super gaaf om te bezoeken als je bijvoorbeeld een zeilboot huurt).

t 2x" width="100" height="100" />

Praat met onze Kaapverdië expert

Fotograaf met een scherp oog voor schoonheid. Wordt blij van het plannen en organiseren.

8. Kaapverdianen zijn genetisch gezien het meest gemixte volk ter wereld.

Als je ergens door een winkelstraatje of over een marktje loopt, moet je eens opletten wat voor verschillende eigenschappen je in mensen kunt ontdekken. Iemand met smaragdgroene ogen, een caramelgetinte huid en een klein Europees neusje is geen unieke uitzondering. Kaapverdianen zijn het meest gemixte volk ter wereld en hebben roots die terug te voeren zijn tot Portugal, Afrika en de verschillende nationaliteiten van de zeevaarders die door de eeuwen heen op de eilanden stopten. Net zoals in Brazilië vind je in Kaapverdië alle kleuren. Van melkwit tot mokka en donkerzwart.

9. Er komen vrijwel geen muggen voor op Kaapverdië.

Relaxed he? Dat geldt voor alle eilanden, behalve op de warme zomermaanden in Santiago 🙁

10. Er zijn meerdere talen in gebruik, maar de officiële voertaal is Portugees.

De officiële landstaal van Kaapverdië is Portugees. Dit wordt gesproken in de regering, banken en bij officiële aangelegenheden. Op straat wordt echter vooral Kaapverdiaans Creools of kortweg “Creolu” gesproken. Creolu is een mix van Portugees, Afrikaanse en eigentijdse woorden. Gelukkig verstaan en spreken ze op de meeste plekken ook een beetje Engels.

11. Ondanks dat Kaapverdië ongeveer 6,5 uur vliegen is, is het tijdverschil maar klein.

In Kaapverdië is het ’s winters twee uur vroeger dan in Nederland, en ’s zomers drie uur.

12. Omdat het in Kaapverdië zelden regent en de zon bijna altijd schijnt, is het één van de beste zonbestemmingen.

Los van de microklimaten, zijn er in Kaapverdië een zeer beperkt aantal regendagen en de zon schijnt bijna altijd. Het heeft een zeeklimaat en het is er warm, maar ik zou het ook weer niet omschrijven als heet. ’s Zomers is het gemiddeld 28ºC. ’s Winters is het gemiddeld 25ºC. Het is wat betreft klimaat één van de beste strandbestemmingen in de winter die op middellange afstand ligt. Zeker nu landen als Turkije, Egypte, Tunesië en Griekenland uit trek raken. De bebergde eilanden hebben ’s middags vaak wolken op de toppen (die ontstaan door het door de zon verdampte vocht, die ’s avonds vaak weer condenseert en zo de valleien groen houdt). Het waait ’s winters aan het strand gemiddeld: kracht 4 tot 5. Vergelijkbaar met een dag aan het strand in Zandvoort. Vanwege die wind is het ook populair bij windsurfers en mensen die kiten. Het is wel prettig om een warm vest of trui mee te nemen voor ’s avonds, dan kan het kwik dalen tot 18-20ºC. Oh ja, nog één tip: neem zonnebrandcrème vanuit Nederland mee. Het is vrij duur daar, omdat Kaapverdië alles moet importeren.

13. Het is één van de stabielste democratieën in Afrika.

Er vinden om de vier jaar parlement- en presidentsverkiezingen plaats die vrijwel altijd eerlijk en probleemloos verlopen.

14. Er is weinig corruptie.

Kaapverdië staat op de wereldranglijst van corruptie tussen Malta en Costa Rica in. Binnen Afrika is Kaapverdië het op één na minst corrupte land. Vanwege de lage corruptie, het hoge democratische gehalte en het relatief hoge Bruto Binnenlands Product, wordt Kaapverdië nogal eens “Afrika light” genoemd.

15. Kaapverdië is ongeveer even veilig als Nederland.

Er staan nogal wat elkaar tegensprekende berichten over veiligheid op het internet. Sommige bronnen zeggen dat veilig is, andere dat er plekken zijn waar je moet opletten. Ik heb bijna alle bewoonde en onbewoonde eilanden bezocht, er meer dan een jaar gewoond en inmiddels al een paar jaar een Kaapverdiaanse vriendin en ik kan je met een gerust hart zeggen dat het een veilig land is. Net zoals ieder land zijn er altijd plekjes waar je op moet passen. In Kaapverdië is dat in Praia, de hoofdstad op het eiland Santiago. Praia is een echte stad. En net zoals andere grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Parijs of Berlijn zijn er wijken die je beter kan mijden en plekken waar je ’s avonds voorzichtig moet zijn. Maar voor de rest van Kaapverdië geldt dat het een veilig tot zeer veilig land is.

16. De munteenheid in Kaapverdië is de “Escudo”.

De wisselkoers is vast ten opzichte van de euro; 1 euro is 110 escudo. Makkelijk ezelsbruggetje om te onthouden is dat 1 escudo ongeveer 1 eurocent waard is. Dus 100 escudo is ongeveer 1 euro, 100 cent.

17. All-in resorts lokken je met goedkope vluchten en scherpe prijzen, maar zijn erg duur als je er eenmaal bent. Tegelijkertijd dragen de meeste all-in-resorts ook nauwelijks bij aan Kaapverdië. Mijn tip is dan ook: boetiek is beter dan de vakantiefabriek.

Tenzij je een all-inclusive boekt en de hele week alleen maar aan het strand ligt en eet in het resort, geef je ter plaatse altijd geld uit op een vakantie. Bijvoorbeeld als je de Kaapverdiaanse keuken wilt ervaren en uit eten gaat in een lokaal restaurantje, een eilandtour neemt, op boottrip gaat, een quad-bike huurt, surfles neemt, ’s avonds gaat stappen en zo meer. Bij een all-inclusive kies je voor een totaal andere reiservaring dan een verblijf in bijvoorbeeld een klein, gezellig en stijlvol boetiekhotel. Als je lekker op het strand wilt hangen en de hele vakantie niets wilt doen kan een all-inclusive de juiste keuze zijn, maar het is niet voor iedereen. De all-in resorts liggen ver van de dropjes en centra, dus je mist de lokale vibe, de mensen en het uitgaan. Verder wordt het eten ingescheept uit andere landen, dus je mist de Kaapverdische keuken en het sociale aspect van eten, lokale live muziek, cafés en alles wat daarbij hoort. Bedenk daarom bij je keuze voor een all-inclusive (of juist niet) dat op vakantie gaan om meer gaat dan een paar tientjes besparen bij het boeken. Ik ben zelf heel erg gecharmeerd van boetiekhotels, daarin komt alles terug: kleinschalig, unieke Kaapverdiaanse stijl & inrichting, lokale keuken en persoonlijk contact met eigenaren. Dat sta je middenin het land en beleef je het authentiek, ver weg van de massa. Deze scoren in reviews op boekingssites vaak ook significant hoger dan resorts.

18. Hoewel de meeste dingen over het algemeen goedkoper zijn dan in Nederland, zijn er prijsverschillen tussen de eilanden. De toeristische eilanden Sal en Boa Vista zijn bijvoorbeeld een stuk duurder.

Ik heb gemerkt dat Sal en Boa Vista duurder zijn dan eilanden als Santiago, São Vicente, Santo Antão en São Nicolau. De prijzen op Sal en Boa Vista zijn door het toerisme hetzelfde als in Nederland en soms hoger. Een gek voorbeeld hiervan is zonnebrandcrème. Op de andere eilanden ligt het prijspijl aanzienlijk lager dan in Nederland. Dus hoewel de vluchten en pakketreizen naar Sal of Boa Vista goedkoop zijn door het vele toerisme, houd er rekening mee dat je ter plaatse wel meer uitgeeft dan op de andere eilanden. Als je de lokale keuken wil ontdekken ben je op Sal en Boa Vista ongeveer  €15 – €30 kwijt per persoon voor een maaltijd. Een biertje is ongeveer 250 Escudo’s (€2). De prijzen op de overige eilanden liggen lager. Op de minst toeristische eilanden kan het zijn dat je voor €1 of minder al een drankje hebt. Het vervoer per Aluguer (minibus) is eveneens erg voordelig, terwijl taxiprijzen juist wat hoger liggen.

19. Je kan met je Nederlandse bankpassen en creditcards gewoon geld opnemen uit automaten.

Zorg er wel voor dat je voor vertrek uiteraard even op de website van je bank of via je bankieren-app instelt dat je buiten Europa geld kan opnemen. Uit veiligheidsoverwegingen blokkeren banken dit standaard. Op de eilanden met internationale luchthavens (São Vicente, Sal, Santiago) zijn voldoende banken met pinautomaten in de dorpjes. Pinpassen werken meestal wel, maar niet altijd, dus het kan lonen om een creditcard mee te nemen. Er is meestal een opnamelimiet van €180 per dag. Je kunt dan met je paspoort binnen in de bank een groter bedrag opnemen. Ook wel handig om te weten: alle banken sluiten om 15:00 ’s middags.

20. Er zijn veerboten, maar niet tussen alle eilanden.

Er gaan alleen betrouwbare veerboten tussen Santo Antão en São Vicente, en tussen Santiago en Fogo. Veerboten tussen São Vicente en São Nicolau gaan ook, maar minder regelmatig. Het meeste inter-eiland vervoer gaat dus met binnenlandse vluchten.

21. Als je naar Kaapverdië reist zijn er geen inentingen verplicht.

Er zijn geen inentingen die verplicht zijn, behalve als je in de 7 dagen voor je verblijf in Kaapverdië in een land geweest bent waar gele koorts voorkomt, dan is die voor gele koorts wel verplicht. De GGD heeft wel een aanvullen advies: zij bevelen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) vaccinaties aan. De meeste Nederlanders hebben die al bij het Rijksvaccinatieprogramma. Check wel even of je deze moet verlengen bij de GGD. Hier meer medische informatie Kaapverdië.

22. Je hoeft voor Kaapverdië geen wereldstekkers of omvormers mee te nemen.

In Kaapverdië gebruikt men 240Volt en Europese (Nederlandse) stekkers. Lekker makkelijk, nietwaar? Ik heb overigens gemerkt dat het stroomnet niet zo krachtig en robuust is als in Nederland. Een voorbeeld wat we zelf hebben ervaren: haardrogers vragen flink stroom en werken meestal niet in de goedkopere accommodaties. Meer tips voor een vakantie naar Kaapverdië lees je hier.

23. Kaapverdië heeft de meeste muzikanten per inwoner.

Kaapverdië is een enorm muzikaal land. In steden als Mindelo vind je overal gezellige barretjes met live muziek. Van Kaapverdië wordt wel gezegd dat het in de wereld de meeste succesvolle muzikanten per inwoner heeft en dat is geen verrassing als je kijkt naar de lange lijst wereldbekende muzikanten waaronder: Cesaria Evora, Lura, Sara Tavares en Nelson Freitas.