Menu
Contact

Inentingen Kaapverdië

inentingen kaapverdie
Alles wat je moet weten

Vaccinaties en inentingen voor Kaapverdië

Voor een vakantie naar Kaapverdië heb je meestal geen nieuwe vaccinaties en inentingen nodig. Kaapverdië is vrij van de meeste tropische ziektes. Dit komt door het droge klimaat, de goede hygiëne van Kaapverdianen zelf en de propere bereiding van dranken en voedsel. Als je deelnam aan het rijksvaccinatieprogramma als kind, heb je alle vaccinaties voor Kaapverdië als het goed is al gehad. Soms moet je een vaccinatie verlengen. Dat betreft dan DTP (Difterie, Tetanus Polio) of Hepatitis A.

Voedselveiligheid in Kaapverdië

Door de goede hygiëne is de voedselveiligheid in Kaapverdië goed. Je kunt veilig eten kopen, ook in de kleine lokale straattentjes. Je ziet deze schone instelling ook terug in het straatbeeld. De mensen zijn verzorgd en je ziet (bijna) geen rommel op straat. Wat ook bijdraagt is overheidsvoorlichting en steriel drinkwater.

Is er Malaria in Kaapverdië?

Alle Kaapverdische eilanden zijn vrij van malaria, behalve de stad Praia op Santiago waar soms enkele geimporteerde gevallen voorkomen (van het Afrikaanse vasteland). Bezoekers van het Afrikaanse vasteland brachten hier malaria naartoe en daardoor is hier onlangs malaria verspreid. Muggen zijn voor het overige zeldzaam in Kaapverdië.   Voor een vakantie naar de Kaapverdische eilanden kun je voor de zekerheid wel wat antimuggenspray met DEET meenemen om een verdwaalde mug af te schrikken. Of je kunt een klamboe meenemen.

Geen dengue in Kaapverdië

Dengue is een virale infectie die qua ziekteverloop vergelijkbaar is met influenza (griep). In 2015 waren er geen gevallen van Dengue. In 2009 was er echter een Dengue uitbraak op het eiland Santiago. Doordat er weinig muggen zijn, heeft Dengue in Kaapverdië nooit echt voet aan de grond gekregen zoals in Azië, Brazilië of het Caribisch gebied wel het geval is.

Reizen afgeraden voor zwangere vrouwen

Zika is ongevaarlijk, maar kan gevaar opleveren voor het ongeboren kind. De eilanden Sal, Santo Antão, Sao Vicente, São Nicolau en Boa Vista kenden enkele geïmporteerde Zika gevallen. In de arme buurten van Praia op het eiland Santiago zijn zelfs duizenden gevallen geconstateerd. Het Amerikaanse Centrum for Disease Control raadt Zwangere vrouwen daarom aan om niet naar Kaapverdië te reizen. Meer informatie vind je bij CDC Zika. Lees meer over met je kinderen en baby naar Kaapverdië

Zorg en medische voorzieningen in Kaapverdië

Tijdens je vakantie in Kaapverdië kun je het beste terecht bij een privé kliniek of “Clinica Privada”. Deze kleinschalige ziekenhuizen bieden 24 uur per dag zorg van hoog niveau. Je wordt er vaak snel en efficiënt geholpen. Je hoeft niet zoals in Nederland eerst langs de huisarts. Hoe je de klinieken vindt? Stop een taxi, stap in en zeg “Clinica Privada”. Dan sta je binnen 10 minuten voor een Engels sprekende dokter. En nog twee tips: Als je langer dan 3 maanden naar Kaapverdië gaat, is een TBC en Hepatitis B vaccinatie aanbevolen. En mocht je de week voor je trip in een land zijn geweest met Gele Koorts, dan is een Gele Koorts vaccinatie verplicht.