Kaapverdië
Kaapverdië
Alle informatie over compensatie van vlucht en reis. Gastartikel door Aviclaim.

Compensatie bij vlucht vertraging en annulering naar Kaapverdië

Geschreven door Voja Travel - Joshua | 27-01-2020

Compensatie bij vlucht vertraging en annulering


Wat doe je als je vanwege vlucht vertraging  een dag van de vakantie moet missen? Gelukkig is er sinds 2004 een Europese wetgeving waarin je rechten zijn opgenomen bij vertraging of annulering. Sinds 2004 zijn je rechten vastgelegd in het Verdrag van Montreal en Verordening (EG) 261/2004. In Verordening (EG) 261/2004 is vastgesteld dat passagiers door de airline gecompenseerd moeten worden wanneer er sprake is van een vertraagde- of geannuleerde vlucht. Ook wanneer er sprake is van overboeking of wanneer je door een kleine vertraging de aansluitende vlucht mist. Hieronder staat beschreven wanneer en waar je recht op hebt bij een vertraging.

Vanaf wanneer heb je recht op compensatie?

Als je vlucht meer dan 3 uur vertraagd is heb je al recht op een vergoeding voor het geleden tijdsverlies welke door de airline dient te worden voldaan. Het belangrijkste hierbij is dat het gaat om de aankomstvertraging en niet om de vertrekvertraging. De hoogte van de vergoeding hangt samen met de vluchtafstand, en staat helemaal los van de ticketprijs. De bedragen zijn als volgt:


- Vluchten tot 1500 km, binnen Europa: € 250,00
- Vluchten tussen 1500-3500 km binnen Europa: € 400,00
- Vluchten met meer dan 3500 km, buiten Europa: € 600,00


Voor vluchten naar de Kaapverdische eilanden is de vergoeding dus €600,00 per persoon wanneer men vertrekt of landt vanuit/in Nederland. Van belang is dat het gaat om een vlucht welke vertrekt uit Europa of een vlucht die wordt uitgevoerd door een Europese luchtvaartmaatschappij. 

Vlucht geannuleerd


Bij annulering van de vlucht heb je recht op compensatie als de annulering minder dan 14 dagen voor vertraging kenbaar wordt gemaakt door de airline. Mocht de luchtvaartmaatschappij een alternatief aanbieden, dan bestaat er een mogelijkheid dat het recht op compensatie
vervalt. Hieronder een overzicht met de bedragen waar je recht op hebt bij een eventuele annulering.

Vluchtafstand Vertrek Aankomst 

Tot 1500 km > 1 uur eerder of > 2 uur later: € 250
Tot 3500 km > 1 uur eerder of > 2 uur later: € 400
Meer dan 3500 km > 1 uur eerder of > 2-4 uur later € 300
Meer dan 3500 km > 1 uur eerder of > 4 uur later € 600

Recht op verzorging


Als je vertraging meer dan drie uur bedraagt, dan dient de luchtvaartmaatschappij je verzorging aan te bieden in de periode dat je gedupeerd bent.


Dat houdt het volgende in:
- Hotelovernachting(en) indien de vlucht pas de volgende dag vertrekt.
- Vervoer van en naar de luchthaven
- Eten en drinken ten tijde van de vertraging (in normale verhouding)


Biedt de airline je niets aan en moet je zelf kosten maken? Je kunt dan zelf een accommodatie boeken en eten en drinken regelen. Dit kun je later met bonnetjes claimen bij de luchtvaartmaatschappij. Let wel; veel maatschappijen vergoeden geen alcoholische versnaperingen en 4 of 5 sterren hotels.

Buitengewone omstandigheden

Een laatste voorwaarde om in aanmerking te komen voor compensatie is dat de vlucht niet is geannuleerd vanwege buitengewone omstandigheden of overmacht. Dat zijn situaties die de luchtvaartmaatschappijen niet kunnen voorkomen, zoals bijvoorbeeld
hevige sneeuwbuien, terreurdreiging of vulkaanuitbarstingen. In die gevallen, mits de airline het kan bewijzen, hoeven luchtvaartmaatschappijen geen compensatie te betalen. Een staking van het eigen personeel zoals in de zomer van 2018 grootschalig gebeurde bij Ryanair is geen buitengewone omstandigheid.


Compensatie aanvragen voor een vertraagde vlucht wordt vaak onterecht afgewezen door luchtvaartmaatschappijen vanwege buitengewone omstandigheden. Daarom bestaan claim bureaus zoals Aviclaim, zij helpen met het verkrijgen van de compensatie, zelfs tot in de rechtbank.

Download de Kaapverdië eilandengids

Download
Terug naar alle reisartikelen