Kaapverdië
Kaapverdië
vegetarisch-kaapverdie
Handige vega tips & tricks

Hoe overleef je als vegetariër op Kaapverdië?

Geschreven door Voja Travel - Lina | 20-07-2020

Elke vegetariër/vegan weet hoe het gaat als je een vakantiebestemming kiest. Zijn er lokale vegetarische gerechten? Kan ik vegetarische of vegan producten vinden in de supermarkt? En staan er lekkere gerechten op de menukaarten? Er is niets zo jammer als een haastig geïmproviseerde salade met rauwkost. Zeker als dit de rest van de vakantie ook zo gaat.

Geef toe, soms is het een hele zoektocht naar lekkere veggie gerechten en restaurants in het buitenland. Daarom ga ik, Lina van Voja Travel, je een beetje op weg helpen. Ik woon al 2,5 jaar in Kaapverdië en eet al 4 jaar vegetarisch/vegan. Ik geef je graag enkele tips en tricks rond vegetarisch eten in Kaapverdië en heb mijn favoriete spots om te eten op een rijtje gezet. 

Vegetarisch eten in Kaapverdië  

Laat me meteen open zijn over het eten in Kaapverdië. De Kaapverdische gastronomie is niet de meest vega-vriendelijke. De locals houden van vlees, vis en zeevruchten, maar er is weinig belangstelling voor de bereiding van groenten. De vis en zeevruchten zijn vers gevangen en worden goedkoop verkocht op de markt. Hoewel er verschillen zijn per eiland valt er weinig neerslag, waardoor groente niet overal verbouwd kan worden. Dit maakt ze relatief duur en schaars, terwijl de lokale gerechten over het algemeen bereid worden met de producten die rijkelijk beschikbaar zijn.

Bonen en groenten worden wel gegeten, maar meestal in stoofpotjes met vlees. Vlees en vis horen nu eenmaal bij de Kaapverdische cultuur en het beste is dat meteen te accepteren. Het goede nieuws is dat de Kaapverdische bevolking  behulpzaam is. In mijn ervaring zijn de vriendelijke Kaapverdianen steeds bereid iets te koken dat wel past in een ander eetpatroon. 

Lokale groenten- en fruitmarkten

Daarnaast openden er de afgelopen jaren tientallen toeristische restaurants waarvan het menu is afgestemd op de dieetwensen van Europese reizigers. Hiertussen duiken ook steeds vaker nieuwe healthy food barretjes op. Dit maakt het voor jou als vegetariër makkelijker om lekker uit eten te gaan tijdens je vakantie in Kaapverdie.

Catchupa, het nationale gerecht van Kaapverdië 

Cachupa is het nationale gerecht en stiekem ook de nationale trots van Kaapverdie. De basis van cachupa is bereid met maïs en bonen. Naargelang streek en smaak worden zoete aardappelen, cassave, wortels, vlees of vis toegevoegd. Omdat vlees en vis geen basisingrediënten zijn kun je cachupa op veel plaatsen dus ook prima vegetarisch eten. In lokale barretjes wordt de bonenmix ‘s morgens en ‘s middags geserveerd met een spiegelei of een omelet. Alvorens te bestellen vraag je best of de cachupa vlees (carne) of vis (peixe) bevat. 

Vegetarische catchupa met omelet

Biologische groenten en fruit 

De groene, bergachtige Kaapverdische eilanden zoals Santiago en Santo Antao hebben een vruchtbare bodem, ideaal om te bewerken voor landbouw. Dit maakt  het hoofdeiland en de verborgen parel de belangrijkste landbouw eilanden. Hier is irrigatie jaarrond mogelijk door de stuwdammen (in het binnenland van Santiago) en het natuurlijke bronwater vanuit de bergen. In de tropische valleien vind je talrijke bananen-, mango- en papajabomen. Ook verse cassave, zoete aardappelen, kolen, tomaten en suikerriet worden hier geteeld. De teelt van de groenten is bijna overal handmatig en biologisch. De groenten- en fruit op de markten en bij de straatverkopers zijn dan ook van eigen bodem. De keuze is uitgebreid en de smaak heerlijk en puur.  

Verse kool (couve) van Kaapverdische bodem

Door de groei van toerisme worden steeds meer producten waaronder groenten en fruit geïmporteerd. Ananas, druiven, prei, cherry tomaten en broccoli zijn enkele voorbeelden van producten die pas sinds 2 jaar te verkrijgen zijn op de meest toeristische eilanden (Sal, Boa Vista, Santiago en Sao Vicente). 

Vega hotspots in Kaapverdië 

Sal is het drukst bezochte eiland van de archipel en het makkelijkst om vegetarische plekjes te vinden. Door de vele internationale invloeden in het toeristische dorp Santa Maria vind je in bijna elk restaurant een vegetarische optie. 

Veggie spots in Sal, Santa Maria: 

  • Camara Camara: een simpel Afrikaans restaurant met plastic tafels en stoelen waar je voor ongeveer 5 euro een heerlijke vegetarische curry of wrap bestelt. 
  • By Valeria: een hip Italiaans restaurants met traditionele recepten met een twist. Probeer vooral de vegan club sandwich en de vegan bolognese met linzen. Of ga ontbijten en bestel een veggie English breakfast. 
  • Sabores e Livros: Persoonlijk een van mijn favoriete restaurants in Sal. Het personeel is aardig en het eten erg lekker. Ik bestel altijd de vegetarische tempura en veggie sushi met vers fruit. Reserveer je tafel en sushi best op voorhand. 
  • Xamy soul food truck: Bestel een vegetarische catchupa en je hebt meteen de lokale sfeer en smaak te pakken. 
  • Cape Fruit: the place to be voor verse smoothies, veggie wraps met groenten en geitenkaas in het bekende kleurrijke barretje. 

Veggie spots in Praia, Santiago:

In de hoofdstad Praia op Santiago eiland wonen de meeste mensen. Hier vind je volgende veggie vriendelijke plaatsen: 

  • Tambake: een organic shop die wijnen, zoetigheden aanbiedt en ook vegan snacks met tofu, seitan en bonen serveert.
  • Bica d’areia: dit gezellige beach restaurant op het stadsstrand Kebra Kanele heeft naast de standaard menu ook vegan tapas en voorgerechten in het aanbod.

Veggie spots in Sal Rei, Boa Vista:

Boa Vista is na Sal het drukst bezochte eiland van Kaapverdië. In Boa Vista voel je de lokale sfeer meer dan Sal en vind je deze leuke restaurants:

  • El Mirador: Een hele leuke plek voor een avondje uit in een gezellig Spaans restaurant. Bestel pikante patatas bravas, gegrilde geitenkaas of vegetarische paella.
  • Cabo Cafe: Dit sfeervolle restaurant in Kaapverdische stijl serveert vegetarische sushi (op reservatie) en carpaccio van geitenkaas.
  • Catchupa shop: naast het Enacol tankstation ligt dit gezellig koffietentje. Voor 250 escudo (zo’n 2,20 euro) bestel je een bord vegetarische cacthupa met omelet. De Italiaanse verse koekjes zijn trouwens ook een aanrader :).

Veggie spots in Mindelo, Sao Vicente:

De bruisende stad Mindelo op Sao Vicente is nog niet zo toeristisch en heeft veelal lokale restaurants. Toch zijn er een paar leuke plekken te vinden met vegetarische opties: 

  • Nautilus: een Italiaans restaurants in maritieme stijl. Hier moet je zijn voor vegetarische tempura en een lekkere groentespies met verse friet.
  • Kalimba beachclub: een fancy tentje op het stadsstrand Laginha waar ze lekkere salades en pizza’s met geitenkaas serveren.
  • Fresko en Cafe Verde Mindelo: 2 kleine eethuisje in het centrum met de lekkerste smoothies van verse watermeloen, papaja of mango. En dit voor maar 250 CVE.

Download de Kaapverdië eilandengids

Download
Terug naar alle reisartikelen