Kleinschalig en authentiek
Geweldige reiservaring
Reizen met positieve impact

Duurzaam toerisme in Kaapverdië

Onze lokale collega's vertellen over het leveren van een bijdrage aan duurzaam toerisme
Bekijk onze reizen

Duurzaam toerisme in Kaapverdië

Door: Bobbie
 Leestijd: 3 minuten
Artikel delen:

Toerisme in Kaapverdië groeit in veel verschillende vormen. Van de opkomst van all-inclusive resorts tot homestay bij lokale mensen. En alles daartussen. Over de negatieve impact van het massatoerisme op Sal en Boa Vista schreven we al eerder. Maar de groei van het toerisme heeft ook positieve effecten. Vooral op de minder toeristische eilanden zien we een toename van duurzaam toerisme: Fair Travel.

Duurzaam toerisme is een vorm van toerisme waarmee de lokale bevolking echt geholpen is. Een voorbeeld daarvan is de groei van werkgelegenheid. Wij leveren daar zelf ook graag een bijdrage aan, want we zien hoeveel invloed het heeft op het leven van onze medewerkers en hun families. Een vaste baan is in Kaapverdië namelijk geen zekerheidje. Vooral jongeren zijn vaak aangewezen op zéér flexibele arbeidsomstandigheden. Dan weer een paar dagen werk. Dan weer even niets. We zijn blij dat we door onze groei ook steeds meer lokale mensen in dienst kunnen nemen. Met een vast contract en een goed salaris, waardoor ze aan hun toekomst kunnen bouwen. Eén daarvan is Ismael Silva (28).

Bia Fernandes en Ismael Silva

Hoe duurzaam toerisme tot duurzame verandering leidt

In maart 2017 ontmoette ik Joshua in Casa St Aubyn in Mindelo (Sao Vicente). Ik werkte destijds als elektricien en was daar voor een kleine klus. We zeggen hier vaak dat we meer elektriciens hebben dan elektriciteitsdraden, dus voldoende werk vinden was altijd een uitdaging. Ik leefde samen met mijn moeder en drie broers in het huis van een tante. Met het geld dat mijn moeder, ik en mijn broer verdienden, onderhielden we het gezin en met geld dat over was konden we het vervallen huis van mijn moeder beetje bij beetje opknappen. Er bleef alleen niet veel over, dus we woonden al anderhalf jaar in het huis van mijn tante. Toen Joshua me een stage aanbood bij Voja Travel, was dat voor mij een unieke kans om misschien een vaste baan te krijgen.

Duurzaam toerisme

Een groot verschil met vorig jaar is dat ik nu vast werk heb, we als gezin meer geld overhouden om het huis van mijn moeder te renoveren en ik ontzettend veel plezier haal uit het werken met toeristen. Het is fijn om waardering voor mijn werk te krijgen. Van mijn collega’s, maar ook van de toeristen zelf. Ik ga vaak mee op eilandtochten en geef rondleidingen door de stad. Het is een leuke manier om onze gasten meer over de geschiedenis van het eiland te vertellen en ze de leuke plekken te tonen. Ik denk dat onze gasten het vooral prettig vinden dat er altijd iemand in de buurt is die de taal spreekt, die kan vertellen wat er te doen is, dat voor ze kan organiseren en in de buurt is in het geval dat er iets fout gaat.

Ik denk dat wij Kaapverdianen enorm gebaat zijn bij de groei van het toerisme zoals we de laatste jaren zien. Zelfs in het laagseizoen zie je nu steeds meer gasten en het zorgt het hele jaar door voor meer werk voor veel mensen. Het geeft me goede hoop voor de toekomst en de ontwikkeling van ons land.

Uiteindelijk droom ik net als ieder ander van een eigen gezin en een eigen huis, maar alles op zijn tijd. Voor nu richt ik me op het nog beter worden in mijn werk en het verbeteren van mijn Engels. Gelukkig krijg ik dagelijks de kans om daarmee te oefenen.

Voja Travel - de Kaapverdië expert

Voja Travel Kaapverdië regelt jouw reis tot in de puntjes. Je kunt een van onze individuele rondreizen kiezen of jouw droomreis op maat samenstellen met onze reisadviseurs.

Boek veilig en met garanties