Kleinschalig en authentiek
Geweldige reiservaring
Individuele reizen voor jouw gezelschap
Reizen met positieve impact

Kaapverdie voor beginners

Een introductie tot de Kaapverdische Eilanden
Bekijk onze reizen

Kaapverdie introductie

Door: Lesley
 Leestijd: 4 minuten
Artikel delen:

Kaapverdië, de Kaapverdische eilanden of Cabo Verde roepen bij vele mensen een aantal vragen op. Hoeveel eilanden zijn er en waar liggen ze? Wat is er te doen? Verschillen ze van elkaar qua landschap en zijn ze makkelijk te bereiken? Zijn dat niet die eilanden met die prachtige stranden en hoe zit dat met het klimaat? Hier lees je de Kaapverdie introductie: wat je kunt verwachten als je op vakantie gaat naar Kaapverdië.

Kaapverdie introductie: land en ligging

Deze bestemming waar de zon bijna altijd schijnt, ligt in de Atlantische Oceaan, 1000 kilometer uit de kust van Afrika ter hoogte van Senegal. Kaapverdië is de laatste jaren bekender aan het worden bij het Europese publiek en dat heeft als voornaamste redenen het gunstig subtropisch klimaat en de verscheidenheid van de landschappen op de eilanden. Het hele jaar door heeft het land een droog en tropisch klimaat. Het weer in Kaapverdie is goed. De temperaturen schommelen tussen de 23° en 32°C en lopen niet zo hoog op als in het Afrikaanse vasteland, door de oceaan die de temperatuur matigt.

De verschillende eilanden 

De naam Cabo Verde doet mensen denken aan groene landschappen door zijn letterlijke vertaling. Laat je hier echter niet door op het verkeerde been zetten, niet alle eilanden zijn groen gekleurd. Elk eiland is verschillend en heeft z’n eigen landschap en karakter. De vlakke, bekendste eilanden waar resorts staan en mensen naar toe gaan voor zon-, zee- en strandvakanties zijn Sal en Boa Vista. De eilanden worden gekenmerkt door dorre woestijn- en maanlandschappen afgewisseld met hoge duinen, opgedroogde zoutmeren en uitgestrekte witte zandstranden met palmbomen grenzend aan het heldere zeewater.

Kaapverdie Boa Vista strand

Deze eilanden liggen het dichtst tegen de Afrikaanse kust en daardoor krijg je lange periodes van droogte en zakken de temperaturen er niet onder de 21°C. Gemiddeld zijn er tussen de 6 en 18 dagen per jaar met kans op regenval. De bergeilanden zijn minder bekend, omdat deze eilanden een ander soort reiziger aantrekken. De meeste eilanden hebben een eigen microklimaat door de hoge bergen waartussen de wolken blijven hangen. Deze geven condens af die zorgt voor weelderige vegetatie op de flanken.

Je vindt op sommige eilanden zoals Santo Antão en Santiago groene valleien, rotskliffen en dorpjes tegen de helling van de bergflanken. Op een ander eiland (Fogo); huizen op een zwart vulkanische ondergrond. De natuur is waanzinnig op deze eilanden. En je kunt hier goed wandelen.

kaapverdie santo antao bergen introductie kaapverdie

Net door zijn onbekendheid bij het grote publiek worden de eilanden erg geliefd bij zijn bezoekers die een inkijk krijgen in het lokale leven van de Kaapverdische bevolking. De eilanden worden wel eens de nieuwe Canarische eilanden en Afrikaanse Caraïben genoemd wegens het net iets gunstigere klimaat ten opzichte van de Noordelijker gelegen Canarische eilanden eilandengroep en de kortere vliegafstand vergeleken met de Caraïben. Klik hier voor meer informatie over de verschillende Kaap verdische eilanden.

De bevolking van Kaapverdie: introductie van de inwoners

Kaapverdië is een land waarvan de bevolking onderdrukt werd door de Europeanen en jaren van armoede, droogte en piraterij heeft gekend. De invloeden van de geschiedenis zijn in het heden nog steeds terug te vinden. Niet zo zeer in de resterende gebouwen of omvangrijke steden, maar in de veelzijdigheid van de cultuur en in het hart van de mensen.

De bevolking kent een diverse etnische origine en stamt af uit vele landen. De bewoners zijn afstammelingen van slaven uit het Afrikaanse vasteland gemixed met de toenmalige Europese meesters. De eilanden waren een belangrijk punt in de tijd van de ontdekkingsreizen door de ligging tussen 4 continenten. Elk schip dat aanmeerde liet een stukje achter uit hun cultuur en gaf het door aan de mensen in een muzikale, artistieke of literaire vorm.

De inwoners hebben een bijzonder uiterlijk met een getinte huid, Europese gezichtslijnen en soms helder gekleurde ogen. Ze voelen zich Afrikaans en Europees, zijn trots op hun voorouders die een hard leven leidden als slaven, maar zijn ook blij met de origine uit andere landen. De jaren van verdriet dat de mensen met zich meedroegen door familieleden die vertrokken naar andere continenten en het gebrek aan geld zijn omgezet naar de muzikale wereld. Erg melancholisch zijn de deuntjes van de Morna die in vele straten weergalmen. De liederen zitten vol gevoel en vertellen het levensverhaal van de bevolking. 

kaapverdie muziek mensen introductie kaapverdie

Ze dragen het verleden steeds bij zich, maar hebben geleerd gelukkig te zijn met wat ze hebben en zijn van nature opgewekt en dankbaar naar elkaar toe. Vrolijke liederen werden geschreven en vandaag nog steeds gezongen in bijna elk klein lokaal café. Verwacht tijdens je bezoek een tropisch land met invloeden vanuit de hele wereld. Op korte tijd sta je versteld van de culturenmix en krijg je een bijzondere mix, met invloeden uit Zuid-Europa, Brazilië en Afrika. En dat in een tropisch klimaat samen met de gezelligheid van de Afrikaanse bevolking.

Het mooie aan de mensen is dat ze met hun weinige bezit beseffen dat rijkdom vanbinnen zit. Kaapverdianen zijn erg sociaal, helpen elkaar en zijn open naar buitenstaanders. Ze vinden het fijn als mensen hun land bezoeken en vaak erg nieuwsgierig. Lokaal contact met de mensen is een mooie manier om te zien hoe (eenvoudig) ze vaak nog leven.

Een bezoek met aandacht voor het lokale belang

De bewoners kunnen dan wel gelukkig zijn, maar met het oog op een betere toekomst voor de kinderen en een economische vooruitgang van het land is het belangrijk ze te helpen.

Op vakantie gaan naar Kaapverdië is een aanrader voor iedereen, maar bijdragen aan de ontwikkeling en groei van het land, dat is iets waar de meeste vakantiegangers niet aan denken. Door te verblijven in een groot luxeresort heb jij een prachtige vakantie en is de multinational hotelketen er wat beter van geworden, maar niet de fruitboerin en visser die dagelijks hard werken in moeilijke omstandigheden om hun families te onderhouden. Lees hier meer over hoe jij samen met onze organisatie je steentje kan bijdragen om de locals te steunen.

Het is daarom onze missie om reizen naar Kaapverdië voor jou een fantastische ervaring te maken en ondertussen mee te helpen aan duurzamer toerisme. Fair Travel noemen wij dat. Dit doen we door samen te werken met kleinschalige accommodaties, excursies te organiseren met een lokale gids of een handgemaakt souvenir te verkopen. Je draagt zo enorm bij aan de lokale economie. Ook door lokale gerechten en drankjes te proeven in kleine restaurants, de lokale bus te nemen en ga zo verder. Het hoort allemaal bij de introductie tot het échte Kaapverdie.

kaapverdie souvenirs en kunst

Genieten van de veelzijdigheid van Kaapverdie en al het moois dat het land te bieden heeft is bovendien een veel rijkere ervaring. Met het idee in het achterhoofd dat we er samen voor zorgen dat een familie een nieuwe winkel opent of een kind gaat studeren aan de universiteit zal je reisgevoel een stuk verbeteren en maakt je dankbaar voor de gastvrijheid en positiviteit van de mensen.

In deze introductie tot Kaapverdie heb je kunnen proeven van de veelzijdigheid van de eilanden. Een unieke bestemming met voor ieder wat wils en een warm gevoel van de zon en de bevolking dat ervoor zorgt dat je het begrip Sodade (heimwee, gemis) zal doen begrijpen.

Voja Travel - de Kaapverdië expert

Voja Travel Kaapverdië regelt jouw reis tot in de puntjes. Je kunt een van onze individuele rondreizen kiezen of jouw droomreis op maat samenstellen met onze reisadviseurs.

Boek veilig en met garanties