Kleinschalig en authentiek
Geweldige reiservaring
Individuele reizen voor jouw gezelschap
Reizen met positieve impact

Mindelo - Een veilige haven voor de LGBTQ+ gemeenschap

Bekijk onze reizen

Mindelo – Een veilige haven voor de LGBTQ+ gemeenschap

Door: Bobbie
 Leestijd: 3 minuten
Artikel delen:

Kleurrijke jurken, hoge hakken en een pan vol Bolinhos (Braziliaanse beignets). In havenstad Mindelo is Tchinda Andrade een bekend gezicht. Als transgender vrouw in Kaapverdië hoeft ze niet bang te zijn dat iemand haar zal bedreigen of aanvallen. Ze hoeft ook niet bang te zijn dat ze door haar geaardheid in de gevangenis zal belanden. 

Bespuugd en bedreigd 

In grote delen van Afrika moeten veel LGBTQ+ mensen hun seksualiteit verbergen. Vooral homoseksuele mannen en transgender vrouwen hebben het zwaar en krijgen vaak met geweld te maken vanwege hun seksuele geaardheid. Ze worden op straat bespuugd en bedreigt, kunnen zonder pardon in de cel worden gegooid en in sommige gevallen worden zelfs hun huizen in brand gestoken. 

Op 947 kilometer vanuit de kust van Senegal is dat anders. Kaapverdië is volgens het Afrobarometer-onderzoeksnetwerk het meest LGBTQ+ tolerante land van Afrika. In de hoofdstad van São Vicente is iedereen welkom.

De Tchindas

Een van de grondleggers van de LGBTQ+ gemeenschap in Mindelo is Tchinda Andrade. Met haar activisme heeft ze gezorgd voor een klimaat waarin zij en andere transvrouwen worden gewaardeerd én gerespecteerd. 

In de jaren ‘90 droeg de São Vicente local al een paar jaar vrouwenkleding. En ondanks het feit dat dit geaccepteerd werd, vond Andrade dat het grootser aangepakt moest worden. Ze ging op zoek naar het juiste moment om in de spotlight te treden. In 1998 greep ze haar kans tijdens het carnaval, wat haar later beroemd zou maken op het eiland. Samen met 90 vrouwen paradeerde ze in kleurrijke kostuums door de straten van Mindelo. Mensen konden niet meer om haar heen en het carnaval ging de geschiedenis in als ‘Tchindaval’.

In Kaapverdië worden transvrouwen bestempeld als ‘Tchindas’ vanwege de bekendheid van Andrade. Niet als denigrerende term maar juist om haar rol als baanbreker te erkennen. Andrade wordt door velen gezien als ‘de eerste die uit de kast kwam’, en degene die de Kaapverdische samenleving opschudde en veranderde.

Tchinda Andrade

De uitzondering en een voorbeeld

Marc Serena, de co-director van de documentaire ‘Tchindas’ die in 2015 uitkwam, raakte geïnspireerd door Andrade en besloot dieper de LGBTQ+ geschiedenis van Afrika in te duiken. “Op veel scholen zijn LGBTQ+ topics taboe Er zijn geen wetten die deze gemeenschap beschermen en de media in Afrika is veelal homofobisch. Velen denken hierdoor dat er geen LGBTQ+ gemeenschap in hun omgeving te vinden is, maar niks is minder waar. Mensen zoals Andrade zijn echte ‘trailblazers’ voor de LGBTQ+ gemeenschap en laten zien dat anders niet altijd verkeerd betekent”. 

Serena zag in Mindelo met eigen ogen hoe het ook kan en hoopt dat de rest van het continent snel zal volgen. Op de Kaapverdische archipel heeft de strijd voor LGBTQ+ rechten een ander niveau bereikt. Relaties tussen hetzelfde geslacht zijn legaal en sinds 2008 is arbeidsdiscriminatie op grond van seksuele geaardheid verboden. Nu kunnen activisten zich gaan focussen op de volgende stap: het legaliseren van LGBTQ+ huwelijken.

Tchinda Andrade - Mindelo LGBTQ+ oase

LGBTQ+ in Nederland en de Kaapverdische gemeenschap

In Nederland staat de maand juni in het teken van pride.  Het is de maand waarin inclusiviteit en seksuele- en genderdiversiteit  massaal gevierd wordt. Natuurlijk gevolgd door de alom bekende canalpride in Amsterdam dat ieder jaar in augustus plaatsvindt.

Hoewel de pride vaak in het teken staat van feest, is het belangrijk om uit te lichten waarom het vieren van pride-maand zo belangrijk is. In de maand juni wordt er namelijk aandacht gevraagd voor de rechten en zichtbaarheid van de mensen uit de LGBTQ+ gemeenschap. Niet alleen binnen Nederland maar over de hele wereld. 

Zou je zelf Mindelo willen bezoeken of een dansje willen wagen tijdens de uitbundige carnavalsviering? Bekijk dan onze reizen of neem contact op met onze reisspecialisten. Zij helpen je graag met het samenstellen van jouw perfecte reis. Zo leer je niet alleen de culturele hoofdstad kennen maar bijvoorbeeld ook het avontuurlijk Santo Antão en Fogo of het diverse Santiago. En vergeet dan vooral niet een heerlijke Bolinhos bij Tchinda Andrade te kopen!

Voja Travel - de Kaapverdië expert

Voja Travel Kaapverdië regelt jouw reis tot in de puntjes. Je kunt een van onze individuele rondreizen kiezen of jouw droomreis op maat samenstellen met onze reisadviseurs.

Boek veilig en met garanties