Zwemmen met schildpadden in hun natuurlijke omgeving tijdens je verblijf in Kaapverdie. Het klinkt als een niet te missen en diervriendelijke activiteit. Maar is het daadwerkelijk zo? Een paar weken geleden zwom Lina met schildpadden. Later pas leerde ze dat dit misschien helemaal niet zo onschuldig was als ze voorheen had gedacht. Is het dan niet mogelijk om op een verantwoorde manier met schildpadden te zwemmen? Ze trok er voor Voja op uit om dit tot op de bodem uit te zoeken.
Hoewel het een hele natuurlijke activiteit lijkt, is het zwemmen met schildpadden helemaal niet zo goed voor deze dieren. Zwemmers komen veel te dichtbij. En om de toeristen een ontmoeting met schildpadden te kunnen garanderen, worden de dieren vaak gevoerd. Dit kan zorgen voor problemen in hun eetpatronen, migratieroutes en voortplanting. In het kader van natuurbehoud raden we reizigers dan ook af om te betalen voor trips waar gezwommen wordt met schildpadden.
Schildpadden in Kaapverdië
In de wateren rond de Kaapverdische eilanden zwemmen 5 soorten zeeschildpadden. De meeste soorten vind je alleen in het water en migreren naar andere oorden om eieren te leggen. De enige soort die in Kaapverdië aan land komt om haar eieren te leggen is de Caretta Caretta of onechte karetschildpad. Deze soort is met uitsterven bedreigd en wordt beschermd. De eilanden zijn dan ook van levensbelang voor het behoud van de Caretta Caretta schildpadden.
De mens: Een gevaar in het ecosysteem van de schildpad
Het gevaar van zwemmen met schildpadden tijdens een trip zit hem in het voeden van de mens. Met een vissersboot vaar je naar de plek waar de schildpadden gevoed worden. De dieren herkennen de boot en weten dat ze hier voedsel krijgen. Daarom zijn ze steeds in de buurt. Normaal gezien komen volwassen schildpadden niet zo dicht bij land, maar door het onnatuurlijke voedingsproces blijven ze op deze plek. Het lijkt onschuldig en natuurlijk, maar het is allesbehalve.
De meeste zeeschildpadden zijn namelijk trekdieren, maar als mensen ze voeden blijven ze op dezelfde plek. Dit heeft ernstige gevolgen voor hun voortplanting. Normaal gezien vindt de paring plaats op de migratieroutes tussen broed- en voeder gebieden en niet in de buurt van de stranden waar ze op dezelfde plek blijven. Als de schildpadden hier blijven, planten ze zich niet voort wat noodzakelijk is voor het behoud van de soort.

Verandering in het voedingspatroon
Ook verandert het voedingspatroon van de schildpadden als ze door de mens gevoed worden. Ze krijgen meestal rauwe tonijn, ander voedsel dan de kreeftachtigen en het zeewier dat ze normaal eten. Hierdoor lopen ze het risico om ziektes over te dragen, wat het hele ecosysteem kan verstoren.
Gevolgen voor de schildpadden
Net omdat de schildpadden uit hun normale ritme worden gebracht door het onnatuurlijke voedingsproces is het schadelijk voor hun voortbestaan. De activiteit zwemmen met schildpadden is nog kleinschalig, dus is het belangrijk het gevaar weer te geven. Binnen 5 jaar zijn er 10 keer zoveel vissersboten en heel wat meer schildpadden die blijven hangen op deze plek. Ze volgen hun migratieroute niet, planten zich niet verder en beschadigen het ecosysteem. Dit willen we absoluut vermijden voor de conservatie van de zeeschildpadden.
Zo zwem je wel verantwoord met schildpadden
In Kaapverdië zwemmen veel schildpadden dicht bij land doordat ze hun eerste 15 levensjaren hier doorbrengen. Het kan dus zomaar zijn dat je tijdens het snorkelen vanaf het strand een schildpad voorbij ziet zwemmen. Zo schaadt je het ecosysteem niet en kan je wel schildpadden bewonderen onder water. De kans om op deze manier schildpadden te spotten in Kaapverdie is kleiner, maar dat is het waard: de zeeschildpadden blijven gezond.
Schildpadden spotten in Kaapverdië
Het schildpaddenseizoen op de Kaapverdische eilanden loopt van begin juli tot midden oktober, met het hoogtepunt in augustus. In deze periode kan je schildpadden spotten tijdens het nesting proces op het strand in Kaapverdie. Met een klein groepje en een gelicenseerde gids volg je een schildpad die haar eieren legt op het strand. Deze uitstap schaadt (indien de regels gevolgd worden) de dieren niet en is een echte aanrader tijdens je vakantie in Kaapverdie.