Kleinschalig en authentiek
Geweldige reiservaring
Reizen met positieve impact

4 populaire muziekstijlen uit Kaapverdië

De ritmische geluiden van de drums
Bekijk onze reizen

4 populaire muziekstijlen uit Kaapverdië

Door: Bobbie
 Leestijd: 3 minuten
Artikel delen:

Muziek is enorm belangrijk in de Kaapverdische cultuur. Verhoudingsgewijs is Kaapverdië een van de landen met de meest talentvolle artiesten per inwoner. De muziekstijlen op de Kaapverdië zijn divers met allemaal hun eigen kenmerken. Populaire muziekstijlen zijn het melancholische Morna, het swingende Funaná, het traditionele Batuku en de Kaapverdische popmuziek Zouk. Hier lees je meer over deze muziekstijlen en beroemde artiesten

Morna 

De Morna is de Kaapverdische variant van de Portugese Fado en misschien wel het meest populair onder de muziekstijlen uit Kaapverdië. Het is een melancholieke stijl die wordt begeleid door een gitaar, viool, saxofoon, piano en percussie. Elk Kaapverdisch eiland heeft zijn eigen Morna en het staat daardoor bekend als de nationale muziek. De liedteksten zijn emotioneel en gaan over verlangen, hartzeer en heimwee naar een plaats of geliefde. In 2019 is de Morna toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst voor immaterieel cultureel erfgoed. 

Cesária Évora – De koningin van de Morna

De bekendste Morna artiest uit Kaapverdië is Cesária Évora. Zij wordt ook wel de koningin van de Morna genoemd. Cesária Évora begon op jonge leeftijd met zingen in lokale kroegen op São Vicente. Jaren later reisde ze de hele wereld over om haar muziek in grote zalen te spelen. Karakteristiek aan Cesária Évora zijn haar optredens op blote voeten en haar dramatische melodie. In 2011 overleed Cesária, maar ze wordt niet vergeten. Op elk eiland vind je eerbetonen terug zoals standbeelden, schilderijen en lokale bands die haar nummers spelen. Het nummer “Sodade” is een Kaapverdisch begrip geworden en hoor je tijdens je vakantie in Kaapverdië geheid terug in een van de lokale barretjes. 

muziekstijlen kaapverdië - Cesaria Evora

Funaná

Funaná is een andere traditionele muziekstijl uit Kaapverdië met de accordeon in de hoofdrol. Snelle Afrikaanse percussie ritmes kenmerken deze muziekstijl. Je kan met deze opzwepende dansmuziek niet stilzitten en Kaapverdianen dansen hier dan ook vol passie op. Uit deze oorspronkelijke muziekstijl zijn inmiddels andere muziekgenres ontstaan. Vaak hoort hier een bijbehorende dans bij, zoals bij de Coladeira.  

Ferro Gaita – De feestmuziek makers

De Kaapverdische Funaná band Ferro Gaita is in 1996 ontstaan in de hoofdstad Praia. Ferro Gaita heeft Funaná helemaal eigen gemaakt. Het gebruik van drums, bass en een schelp zorgen voor een unieke sound. De energieke en vrolijke muziek is al 20 jaar populair op het hoofdeiland Santiago. Inmiddels slaat de opzwepende muziek ook aan bij het grotere publiek en toert Ferro Gaita al jaren rond de wereld.

Batuku 

De Batuku is geboren in de tijd van de slavernij, waar het na het werken in de velden werd gespeeld. Vrouwen drummen en zingen in een cirkel, terwijl er door één vrouw in het midden wordt gedanst. Tijdens de bezetting van de Portugezen werd deze muziekstijl verboden. De muziek zou te Afrikaans en sensueel zijn. De drums van de vrouwen werden afgepakt maar dit weerhield de vrouwen er niet van om deze muziek te maken. Stoffen doeken werden in strakke bundels gebonden als percussie instrument. Zo creëerden ze het ritme voor hun liedjes over geboorte, de dood, hoop en hartzeer. 

De muziekstijl Batuku was voor een lange tijd een taboe. De oudste en meeste traditionele muziekstijl van Kaapverdië maakt nu weer zijn opmars. Tegenwoordig worden er geen stoffen doeken meer gebruikt, maar plastic zakken om op te drummen. In de kleine dorpjes wordt deze muziek vol overgave en plezier gemaakt. Tijdens je vakantie in Kaapverdië kan je tijdens een bezoek aan een van de lokale dorpjes zomaar een optreden verwachten.

muziekstijlen kaapverdië

Madonna – The queen of pop 

Madonna is geen Kaapverdische artiest, maar heeft de muziekstijl Batuku wel in een van haar nummers gebruikt. Toen Madonna in Portugal woonde, kwam zij in aanmerking met Batuku. Ze ontmoette de groep Orquestra Batukadeiras en leerde meer over deze traditionele muziek. De muziek die zij heeft gemaakt vertelt de pijnlijke geschiedenis en eert tegelijkertijd de Batuku.

Zouk

Zouk is een modernere entry op onze lijst van muziekstijlen uit Kaapverdië die zich blijft ontwikkelen. De nieuwe generatie die opgroeide in Kaapverdië vonden de “Cabo Zouk” uit. Een langzaam gemengde versie van elektrische popmuziek en Kaapverdische muziekstijlen. De Kaapverdische Zouks worden vaak in het Kaapverdisch Creools gezongen. De Cabo Zouk is niet alleen populair in Kaapverdië, maar ook in Brazilië en andere Portugees sprekende landen van Afrika. 

Suzanna Lubrano – De Césaria Évora van de Zouk

Suzanna Lubrano is geboren in Kaapverdië en op vierjarige leeftijd naar Rotterdam verhuisd. Suzanna staat ook wel bekend als de Césaria Evora van de Zouk en R&B muziek. Ze begon als zangeres in de Kaapverdiaanse band Rabelados, maar ging al gauw solo. Susanna heeft tientallen hits op haar naam staan, waaronder “Tudo Pa Bo”. Met dit nummer was Suzanna de eerste Kaapverdische artiest die op een Nederlandse clipzender te zien was. 

Benieuwd waar je kunt genieten van deze muziek tijdens een rondreis in Kaapverdië? Neem contact op met een van onze reisadviseurs. Voor meer Kaapverdische muziek beluister onze Spotify playlist.

Voja Travel - de Kaapverdië expert

Voja Travel Kaapverdië regelt jouw reis tot in de puntjes. Je kunt een van onze individuele rondreizen kiezen of jouw droomreis op maat samenstellen met onze reisadviseurs.

Boek veilig en met garanties