Zachte stranden, een azuurblauwe zee en natuurlijk schildpadden. Kaapverdie heeft ze in overvloed. Nog wel. Klimaatverandering zorgt er namelijk voor dat de schildpad met uitsterven bedreigd wordt. Stijgende temperaturen zorgen voor een groot tekort aan mannetjes schildpadden. En dat moet anders.
Een warm nest
Wist je dat het geslacht van een babyschildpad wordt bepaald door de temperatuur? Welk geslacht een schildpad krijgt, is afhankelijk van de temperatuur waarbij de eieren uitbroeden. Bij temperaturen onder 28° C worden er alleen mannetjes schildpadden geboren, boven de 31° C alleen vrouwtjes. En omdat de temperaturen steeds verder oplopen dankzij klimaatverwarming, ontstaat er een een enorm tekort aan mannelijke schildpadden. Dat tekort is al te zien bij veel populaties, maar wordt pas echt duidelijk bij de groene schildpad. Van deze soort is in een aantal regio’s 99% van de eieren vrouwelijk!
Ook op de Kaapverdische eilanden worden mannetjes schildpadden steeds schaarser. Een recente studie laat zien dat het aantal mannelijke jongen in de aankomende jaren zal dalen tot slechts 5%. En dat heeft gigantische consequenties. Want een tekort aan mannelijke schildpadden zal uiteindelijk leiden tot het uitsterven van deze bijzondere zeebewoners.
Een belangrijke ontdekking
Gelukkig heeft diezelfde studie een simpele oplossing gevonden. Door de helft van de eieren in een zak naast de andere eieren te leggen, daalde de temperatuur van de eieren met 0,5 ° C. Klein verschil zou je denken, maar dankzij deze aanpassing was 55% van de jongen mannelijk!
Een nog groter effect werd zichtbaar toen de onderzoekers een donker net over de eieren spanden om schaduw te creëren. Na een paar dagen in de schaduw en een temperatuurdaling van 1,1 ° C was maar liefst 98% van de schildpadjongen mannelijk.
Voorzichtig te werk
Dr. Leo Clarke, zeebioloog aan de Universiteit van Bangor en hoofdauteur van de studie, vertelt aan Inews hoe zijn team te werk ging: “Elke nacht kwamen de vrouwtjesschildpadden aan land om hun nest te graven en hun eieren te leggen. Zodra ze hun eieren beginnen te leggen, zijn ze in een soort trance. Zodoende konden wij de eieren verzamelen terwijl zij ze legden.” De verzamelde eieren werden overgebracht naar de boerderij van een lokaal natuurfonds om ze te beschermen tegen roofdieren zoals vogels en krabben. “Het was belangrijk om te ontdekken of we de grootte, fitheid en hun overlevingskans van de mannetjes schildpadden op de lange termijn beïnvloeden via menselijk ingrijpen. Metingen van de grootte, het gewicht, hoe snel ze konden rennen en hoe snel ze zichzelf konden omdraaien als ze op hun rug lagen, hebben laten zien dat er geen verschil was in de conditie van de jongen.”
Dr. Clarke voegt toe: “Dit onderzoek is niet alleen van belang voor de bescherming van schildpadden, maar voor het hele ecosysteem onder water. Schildpadden zijn grazers en ze houden de algengroei op koraalriffen tegen. Als schildpadden verdwijnen, zal het koraal lijden onder de enorme algengroei.”

Schildpadden spotten in Kaapverdie
Zelf schildpadden spotten tijdens je vakantie Kaapverdië ? Dan moet je op Boa Vista zijn. Maar liefst 70% van alle schildpadden die nesten leggen op Kaapverdië, doen dat op de uitgerekte stranden van Boa Vista. In 2019 zijn er op dit eiland alleen al zo’n 12.000 tot 14.000 nesten gevonden en die aantallen blijven ieder jaar stijgen. Naast Boa Vista, vindt je ook rond Santa Maria op Sal en Brava schildpadden.
De beste periode om schildpadden te zien in Cabo verde is tussen juli en oktober, met het hoogtepunt in augustus. Tijdens deze periode is de kans om schildpadden te zien nesten tijdens een excursie op het strand 80%. Iets later in het jaar, tussen augustus en december, kun je in de broedplaatsen baby schildpadden bezichtigen.
Wat je zelf kunt doen om schildpadden te beschermen
Tijdens je Kaapverdie vakantie kan ook jij bijdragen aan het welzijn van de schildpadden:
- Ga alleen op schildpad tour met een gelicenseerde gids of organisatie. Zo weet je zeker dat er goed wordt omgegaan met de dieren en steun je een organisatie die de gezondheid van schildpadden voorop stelt.
- Maak geen foto’s met flits en gebruik geen zaklamp met wit licht. Schildpadden zijn ontzettend gevoelig voor fel licht en kunnen daardoor ernstige schade oplopen.
- Adopteer een nestje! Via een eenmalige donatie help je niet alleen bij de bescherming van de schildpadden, maar mag je ook een naam voor het nest uitkiezen en wordt je op de hoogte gehouden als de eieren uitkomen.
- Ruim je plastic afval op en gebruik geen single-use plastic. We hoeven je niet uit te leggen waarom dit zo belangrijk is toch?
- Rijd tijdens het schildpaddenseizoen niet over het strand met een 4×4 of Quad. We begrijpen dat het leuk is voor Instagram, maar de nestjes op het strand zijn ontzettend kwetsbaar en snel te missen als je over het strand scheurt.