Kleinschalig en authentiek
Geweldige reiservaring
Reizen met positieve impact

Lockdown op reis?

Hoe beleef je als wereldzeiler een lockdown
Bekijk onze reizen

Hoe beleef je als wereldzeiler een lockdown op reis?

Door:
 Leestijd: 4 minuten
Artikel delen:

Vier wereldzeilende Nederlandse gezinnen voeren in maart met hun zeiljachten naar Kaapverdië vanuit de Canarische eilanden. Op zee namen ze contact op met het Steunpunt Zeilers in Kaapverdië; er was geen lockdown en de wereldzeilers konden eilandhoppen. Maar in korte tijd gingen de veranderingen razendsnel. Het eerste en tweede Corona geval in Kaapverdië leiden direct tot maatregelen. Eenmaal aangekomen betekende dat voor de zeilers: quarantaine en de gele quarantainevlag. Ingehaald door het Coronavirus. 

De 10e Gin Tonic vrijdag op rij

Onder het genot van sushi met verse tonijn, frisse gin tonic en een prachtige sunset genieten we in de baai van Mindelo in Sao Vicente. Ik ben te gast op zeilboot BenNL bij Han en Mariëlle die de 10e gin tonic avond op rij organiseren. Samen met Akko en Liza van zeilboot Choctaw praten we over de nieuwtjes van afgelopen week.  

lockdown wereldzeilers mindelo
Sunset in de haven van Mindelo

Afgelopen week gingen het lokale Voja Travel team en de zeilers op eilandtour en vandaag ben ik voor de tweede keer uitgenodigd aan boord. Ik voel me welkom en merk dat de zeilers onderling een goede band hebben opgebouwd door de uitzonderlijke situatie waarin ze zich allen bevonden. De 2 andere gezinnen van zeilboot Pien en Wings zijn er vandaag niet bij, want die zijn op mini-vakantie naar het nabijgelegen groene eiland Santo Antao

Genieten van de route in rustig tempo

Na onze nieuwsronde vraag ik de zeilers om terug te kijken op hun afgelopen zeilavontuur. Akko en Liza zijn al een jaar onderweg en vertellen me over hun vaarroute. Ze zeilden lange de Engelse kust naar het Noorden van Spanje en genoten van het rustige tempo tijdens hun reis. Tijd is voor hen niet zo belangrijk dus bleven ze wat langer op plekken die ze leuk vonden. Portugal vaarden ze redelijk snel voorbij, maar zeiljacht Choctaw  bleef een tijdje in de Algarve omdat ze daar konden kitesurfen. Na Marokko staken ze over naar de Canarische eilanden en daarna Kaapverdie

Liza vertelt dat de afstanden steeds groter werden en de tijd op zee langer. “De oversteek van El Hierro naar Kaapverdië duurde 6 dagen en dat was voor ons de langste oversteek sinds het begin van onze reis. Deze eerste keer vonden we best spannend want je zit toch midden in de oceaan, zonder internet en bent aangerekend op elkaar. De condities onderweg vielen goed mee, maar bij aankomst op de Kaapverdische eilanden waren we best vermoeid na 5 korte nachten op zee.

Contact steunpunt zeilen

“We vernamen het nieuws over de verspreiding van het Coronavirus op de Canarische eilanden. Toen hadden we toch wat vragen over het verdere verloop van onze zeiltocht. Via andere zeilers hoorden we over het Steunpunt Zeilers in Kaapverdië, opgezet door wereldzeiler Joshua van zeiljacht Hope en de oprichter van Voja Travel Kaapverdië. 

We dachten niet dat het om gratis hulp ging, maar dat was het wel. Al snel begrepen we dat Joshua het steunpunt had opgericht om zeilers een goede ervaring te geven in Kaapverdië. Hij heeft er zelf gewoond en dat gaf ons goede moed. Het voelde als een warm bad in de barre tijden van Corona en de lockdown. Hij adviseerde ons om aan te meren in Mindelo en niet in Sal. Mindelo is de enige jachthaven in het land, de boot ligt er beschut in de baai en je krijgt er betere hulp bij scheepsherstellingen. We volgden zijn advies en gingen voor anker in de baai van Mindelo.” 

Bezinning aan boord tijdens de quarantaine

Marielle en Han vertellen me dat ze bij aankomst een goed eerst contact hadden met de politie. “In vergelijking met de Caraïben wordt er hier beter voor ons gezorgd. De maritieme politie voer iedere dag langs om te vragen of alles goed ging. Ze hielden ons nauwlettend in de gaten, want toen we bij Akko en Liza aan boord wilden gaan tijdens de quarantaine werden we meteen op de vingers getikt.”

“Toen we aankwamen tijdens de Corona uitbraak leken we wel radioactief. De politie was in de war en er heerste flink wat onduidelijkheid over onze situatie.”

Liza ervoer de quarantaine aan boord als een tijd voor bezinning en reflectie. “We konden toch niet verder en hadden genoeg tijd om na te denken over onze reis tot nu toe. Wel merkte ik dat we soms onzeker werden over de situatie, want wat zou er gebeuren als de boel zou escaleren? Gelukkig brak Corona niet uit op Sao Vicente en konden we na 25! dagen aan boord eindelijk aan wal.”

Als enige toeristen op het eiland

De zeilers voelen zich best relaxed op het eiland. Ze kopen vaak verse vis, groenten en fruit en gaan op zoek naar scheepsonderdelen of gasflessen. Toch voelen ze dat het land in een financiële crisis zit zonder toerisme. “Als we in een andere periode Kaapverdië hadden ontdekt was het vast een andere ervaring geweest.”

Toekomstige route

Akko vertelt me dat ze nu van dag op dag leven. “We willen graag naar Nieuw-Zeeland maar zijn pas hier. Het mooie van deze reis zijn de vele verrassingen die we al hadden. Marokko en Kaapverdië stonden niet op de planning, maar het gaat zoals het gaat. Plannen veranderen en dat hoort erbij. Wij nemen bewust de tijd om rond de wereld te varen en hoeven niet na een jaar alweer aan het werk in Nederland. Maar als we Nieuw-Zeeland toch halen dan hebben we elkaar beloofd dat we nog een keertje trouwen ;-).” 

“In Europa maakt je agenda jou en nu maken wij onze agenda zelf. Voor ons is de reis door jezelf de belangrijkste die je kan maken.” 

Voor Han en Mariëlle is de cirkel rond op Aruba. “We hebben er gewoond en onze zoon is daar geboren. Wat er daarna komt is minder belangrijk. Wel gaan we een tijdje terug naar Nederland om voor de ouders van Marielle te zorgen.” Het koppel hoeft niet perse nog meer te reizen, want ze hebben door de jaren heen prachtige reis herinneringen gemaakt en nemen die overal mee naartoe…

Steunpunt zeilen

Als je vragen hebt over zeilen rond de Kaapverdische eilanden, neem dan een kijkje op de pagina van het steunpunt Zeilers in Kaapverdië en contacteer ons voor meer info. Alle ondersteuning vanuit het steunpunt is gratis. Als je gebruik maakt vragen we alleen om ons op je website of blog te vermelden 🙂 

De avonturen van Liza en Akko op de Choctaw volg je op hun blog Sailing Choctaw.

Voja Travel - de Kaapverdië expert

Voja Travel Kaapverdië regelt jouw reis tot in de puntjes. Je kunt een van onze individuele rondreizen kiezen of jouw droomreis op maat samenstellen met onze reisadviseurs.

Boek veilig en met garanties