Kleinschalig en authentiek
Geweldige reiservaring
Reizen met positieve impact

'Lars de Bie for president'

Bekijk onze reizen

‘Lars de Bie for president’

Door: Rianne
 Leestijd: 3 minuten
Artikel delen:

Veel locals op het Kaapverdische eiland Boa Vista zijn het erover eens: De Brabantse Lars de Bie moet president van het land worden. Een paar jaar geleden verhuisde het gezin naar Kaapverdië voor een zonnig leven en voor hulp aan de Kaapverdianen. Zo konden locals bij het gezin De Bie terecht voor computerles, het leren van Engels en werk in de toerismesector. Nu corona ook in Kaapverdie hard heeft toegeslagen en het toerisme op z’n gat ligt, is het werk van de De Bie’s belangrijker dan ooit. Wij spraken Lars erover. 

Van vakantieparadijs naar hongersnood

Van hulp nodig hebben met Engels tot voedsel nodig hebben om te overleven; er zit nogal een verschil in. Voor veel mensen uit Cabo Verde is het dagelijks leven verandert in een nachtmerrie. Boa Vista is letterlijk van vakantieparadijs naar hongersnood gegaan. Tot een jaar geleden werkten veel locals in de grote resorts die op het eiland te vinden zijn. En hoewel hun loon niet hoog was, konden ze er wel eten & drinken van kopen. Sinds maart 2020 staat hun wereld op z’n kop. Een inkomen hebben ze niet meer. Geld om voedsel van te kopen ook niet. Gelukkig schiet het gezin De Bie te hulp. Met hulp van het leger trekt het gezin iedere week de arme wijken in om voedselpakketten uit te delen. 

Opdrogende donaties

Rijst, uien, blikjes groenten en Knorr pakketten. Het zijn maar een paar voorbeelden van wat er in zo’n voedselpakket zit. Niks luxe, maar echt de noodzakelijke dingen om van te overleven. Volgens Lars gebeurt het uitdelen coronaproof. ‘Tijdens de lockdown volgden mensen onze aanwijzingen goed op. Ze bleven thuis en wachten keurig tot we op de deur klopten. Gewoon omdat ze dankbaar zijn.’ Vorig jaar kon het gezin 800 pakketten per week uitdelen. Inmiddels zijn dat er nog maar 50. ‘We proberen er ook altijd medicijnen, kleding en speelgoed bij te stoppen, maar omdat de donaties opdrogen wordt het steeds moeilijker’, laat Lars ons weten.

De buffer raakt op

Ondertussen worden de locals steeds wanhopiger. Lars ziet de mensen met de dag vermageren. ‘We hebben de pech dat de zee dit jaar wat wilder is en dat vissers het ook moeilijk hebben. Vis als buffer is geen optie.’ Het komt nu ook steeds vaker voor dat locals bij de De Bie’s aan de deur staan. ‘We hebben best wel wat kopzorgen. Er zijn zo meer dan 1000 pakketten per week nodig en dat we er maar ±50 kunnen weggeven is een ramp.’ Gemiddeld staan er 400 mensen per week in de rij bij het gezin van Lars de Bie. Vaak geven ze iets uit eigen zak, soms worden mensen ook teleurgesteld omdat alles op is. ‘We hebben echt nieuwe donateurs nodig.’

Iets betekenen voor een ander

De locals zelf zijn enorm dankbaar. Zij vinden dat Lars de Bie de nieuwe president moet worden. De Brabander blijft er nuchter onder. Hij heeft naar eigen zeggen altijd al iets willen veranderen in de wereld. ‘Iedereen kan iets doen, want samen maken we de wereld een stukje mooier. Al stort je 10 euro bij een goed doel. Dat is niet maar een tientje, dat is 10 euro waar iemand mee geholpen kan worden.’ Hoe de toekomst er ook uitziet, teruggaan naar Nederland is geen optie. ‘Cape Verde is een fantastisch land. Iedereen groet elkaar op straat en de mensen zijn open en eerlijk. Dat is in Nederland al lang niet meer zo. Wij zitten hier goed.’ 


*Wil je Lars en de Kaapverdische eilanden helpen? Voor 21 euro heeft een Kaapverdiaans gezin 2 weken lang eten. Meer informatie over het project en over donaties vind je hier.

Wist je dat wij tijdens je vakantie Kaapverdie 40% van het reisgeld direct investeren in de lokale economie? Onze reizen kun je hier vinden.

Voja Travel - de Kaapverdië expert

Voja Travel Kaapverdië regelt jouw reis tot in de puntjes. Je kunt een van onze individuele rondreizen kiezen of jouw droomreis op maat samenstellen met onze reisadviseurs.

Boek veilig en met garanties