Kleinschalig en authentiek
Geweldige reiservaring
Reizen met positieve impact

Kitesurfend van Sal naar Boa Vista

Een nek aan nek race over de open oceaan in Kaapverdië
Bekijk onze reizen

Een spannende kitesurf wedstrijd van Sal naar Boa Vista!

Door:
 Leestijd: 3 minuten
Artikel delen:

Het lijkt een surreëel idee; een tocht van 75 km afleggen over de ruwe wateren van de Atlantische oceaan. Enkel en alleen met een surfboard onder je voeten en een kite in de hand. In Kaapverdië is dit niet enkel een idee, maar een jaarlijks terugkerende kitesurf wedstrijd. De oceaan tussen de woestijnachtige eilanden Sal en Boa Vista vormt al 4 jaar het decor van een downwind kite race. Het event zet de sport in de kijker, geeft lokale rijders een kans op glorie, trekt internationale rijders naar Kaapverdië en zamelt geld en spullen in voor lokale kinderdagopvang. Een mooi initiatief om het land te steunen en meer mensen kennis te laten maken met de kitesurf discipline en de warme Kaapverdische cultuur. 

kitesurf wedstrijd kaapverdie kites
Nek aan nek naar de finishlijn (fotografie: Claudio Cabral)

De wedstrijd: van Sal naar Boa Vista

De kitesurf wedstrijd downwind in Kaapverdie start elk jaar op het eiland Sal. De nationale, internationale rijders en de organisatie (Kite 4 Change) verblijven enkele dagen in het toeristische dorp Santa Maria. Ze oefenen op Kitebeach, de bekendste plek in Kaapverdië om te leren kitesurfen. Het schouwspel meemaken vanaf de kant is al bijzonder. Kitesurfers doen coole tricks en vliegen samen met hun gekleurde kites door de lucht. De volgende ochtend is iedereen klaar voor de race. Zo’n 30 deelnemers starten bij de kitesurfschool van voormalig wereldkampioen en lokale legende Mitu Monteiro. De rijders pompen de kites op, begeven zich in het water en bereiden zich mentaal voor. De gezonde competitieve sfeer is voelbaar wanneer het startsignaal luidt. Daar gaan ze, klaar om een tocht van meer dan 2 uur over de woeste oceaan en hoge golven te trotseren. 

kitesurf wedstrijd kaapverdie voorbereidingen
Voorbereidingen voor vertrek op Sal (fotografie: Claudio Cabral)

In Boa Vista verschijnen de eerste kites aan de horizon. De finishlijn ligt in de baai van Sal Rei, op het strand bij beachclub Morabeza en kitesurfschool Kitekriol. De eerste rijders komen aan onder gejuich van de supporters en maken nog enkele kunstjes uit blijdschap. Er heerst een gezellige sfeer op het strand. Reizigers mengen zich onder de lokale bevolking en genieten samen van een mooie dag. Bij zonsondergang wordt de prijsuitreiking gehouden en het ingezamelde bedrag voor het lokale goede doel overhandigd. De dag loopt op z’n eind en met een beetje spierpijn maar een voldaan gevoel keert iedereen naar huis.  

De deelnemers
Een gezellige sfeer op de prijsuitreiking in Boa Vista (fotografie: Claudio Cabral)

Inzameling voor de lokale kinderopvang  

Maar liefst 1.500 euro werd dit jaar ingezameld voor het kinderdagverblijf in Sal Rei op Boa Vista. De kitesurf downwind is een mooi voorbeeld van een fair-travel project. Door kleine projecten te steunen worden het land en de Kaapverdiaanse inwoners er beter van. 

Wil je weten wat je verder kunt doen om de locals te steunen? Zorg er dan voor dat jouw reisgelden bij de lokale economie terecht komen. Boek bijvoorbeeld een reis bij ons. Dan verblijf je in kleinschalige accommodaties, ontmoet je de lokale bevolking, draag je bij aan onze duurzame projecten en de lokale economie. Reizen naar Kaapverdie die het land beter maken, daar gaan we voor. 

prijsuitreiking
Overhandiging ingezamelde bedrag voor de kinderopvang (fotografie: Claudio Cabral)

Kitesurfen: nationale trots van Kaapverdië

De Kaapverdiaanse kitesurfers zijn koning in de strapless discipline (kitesurfen zonder straps) en staan net als de geweldige spots in het land wereldwijd bekend. Sommige lokale rijders schopten het tot internationale kampioenschappen en werden zelfs wereldkampioen! Mitu Monteiro en Matchu Lopes haalden beiden een wereldtitel binnen. In 2018 namen ook zij deel aan de kite downwind wedstrijd.

De groep jonge surfers groeiden op in Sal en creëerden hun eigen surfcultuur die zich verspreidde naar andere Kaapverdische eilanden. De eerste kite- en windsurfscholen openden hun deuren in Santa Maria en ‘Kitebeach’ kreeg zijn naam vanwege de gunstige condities voor de sport. 

Door de grote belangstelling en harde werk van de lokale kitesurf community werd er voor het eerst in 2019 een etappe van het wereldkampioenschap kitesurfen (GKA) georganiseerd in Ponta Preta op Sal. Dé kans voor jong lokaal talent om zich te bewijzen en een sponsor te krijgen. Voor Kaapverdianen is het moeilijk een VISA te verkrijgen voor het buitenland en zeker voor Westerse landen. De overheid maakt de laatste jaren meer uitzonderingen, maar het blijft ingewikkeld voor lokale surfers om hun internationale droom te verwezenlijken. Jij kan de jongeren en de surf community steunen met benefiet events en met het doneren van kitemateriaal. 

kitesurf wedstrijd kaapverdie kitesurfer
De winnaar van dit jaar 2020 en jong talent uit Sal, Kelton Lopes (fotografie: Claudio Cabral)

Kitesurfen in Kaapverdië

Wil je deze kitesurf wedstrijd in Kaapverdie meemaken? of heb jij na het lezen van dit artikel zin gekregen om zelf op een kiteboard te springen en te rijden op de tropische wateren tijdens je vakantie in Kaapverdië? Goed nieuws, want er zijn meerdere spots om jouw techniek verder te ontwikkelen. Op Sal en Boa Vista groeit het aanzien voor de sport en komen er steeds meer kitesurfscholen bij. Of je nu een beginner bent en lessen wilt nemen bij een lokale instructeur of enkel materiaal wilt huren, beide opties zijn mogelijk. Onze reisadviseurs helpen je graag verder. 

Lees het uitgebreide artikel ‘kitesurfen in Kaapverdië’ voor meer info over de condities, , de spots en de surfcultuur in Kaapverdië.

Voja Travel - de Kaapverdië expert

Voja Travel Kaapverdië regelt jouw reis tot in de puntjes. Je kunt een van onze individuele rondreizen kiezen of jouw droomreis op maat samenstellen met onze reisadviseurs.

Boek veilig en met garanties