Kaapverdië
Kaapverdië
caipirinha-kaapverdie
Niet te missen drankjes tijdens je vakantie

6 heerlijke Kaapverdische drankjes

Geschreven door Voja Travel - Lina | 14-05-2020

De Kaapverdische gastronomie heeft veel invloeden van buitenlandse culturen. We zien het terug in de uit Portugal afkomstige vispasteitjes of gegrilde gerechten en de Afrikaanse borrelende stoofpotten met yams, bonen en cassave. Maar ook bij de verwerking van lokale dranken zijn de invloeden van diverse landen terug te zien. Toch weten de Kaapverdianen de drankjes van eigen bodem een andere draai te geven. Dit doordat de locals dranken produceren met lokale, biologische producten.

Ben je benieuwd naar de smaak van Kaapverdië? We nemen je mee op reis naar de eilanden met een selectie van drankjes die je echt moet proberen als je er bent. Ga tijdens jouw vakantie in Kaapverdië op zoek naar deze drankjes en proef ze allemaal. 

Koffie uit Fogo 

Op het eiland Fogo vind je de enige actieve vulkaan van het land. Zwarte bergflanken en vulkaankraters typeren hier het landschap. De vulkanische bodem is uiterst vruchtbaar waardoor koffieplanten snel groeien. Het eindresultaat: biologische koffie, op een eerlijke manier verwerkt door lokale boeren. Enkele internationale koffiehuizen hebben de fijne smaak van de Fogo koffie ontdekt. Nu wordt de koffie wereldwijd geëxporteerd. Dit is goed nieuws voor de lokale boeren in Fogo die leven van de koffieteelt.  

Cha de Fogo, de bekendste wijn van Kaapverdië

Wijn uit Fogo

Naast koffiebonen groeien er op de vulkaanhellingen van Fogo ook druivelaars. De wijnstokken worden geplant in de zwarte aarde en groeien door het gunstige klimaat in Kaapverdië in snel tempo. De vulkanische bodem zit boordevol mineralen die zorgt voor de volle smaak van de wijnen van Fogo. De bekendste wijn is ‘Chá de Fogo’, genoemd naar het dorpje Cha de Caldeira. Letterlijk: ‘wijn uit de vulkaankrater’. Zowel rode, witte als rosé Cha is verkrijgbaar. De productie van de verschillende wijnen is vrij klein, slechts 160.000 flessen per jaar, maar op de grotere eilanden krijg je sowieso de kans om een glas te proberen. Fogo exporteert de wijn ook naar het buitenland, dus als je verlangt naar de smaak van Kaapverdië, dan kun je deze ook thuis vinden. 

TIP: Steun de lokale economie en bestel op restaurant of in een barretje een fles wijn of een kopje koffie uit Fogo. 

Lokale producten zijn leuke souvenirs en je steunt er de lokale economie mee. 

Strela bier 

De Kaapverdianen zijn trots op hun eigen bier Strela. Het bier wordt gebrouwen in de hoofdstad Praia op Santiago en drink je van de tap of in een flesje. Strela Kriola is een lichtere variant die het meest wordt gedronken. In de lokale barretjes staan de Kaapverdianen vaak gezellig te praten met een ‘Kriola’ in de hand. Wil je de lokale economie steunen? Bestel dan een Strela biertje op cafe. ‘Saude!’

Grogue 

Grogue is de nationale drank die een grote rol speelt in de Kaapverdische cultuur. Op familiefeesten en barbecues op straat wordt rijkelijk grogue geserveerd. In de lokale barretjes drinken de oudere mannen een glaasje grogue en spelen ze het bordspel ‘Ouril’. De lokale rum wordt gemaakt van suikerriet dat groeit op de bergachtige eilanden São Nicolau, Santo Antão, Santiago en Brava. Op deze 4 eilanden verwerken lokale boeren het suikerriet tot Grogue. Het stoken gebeurt op authentieke wijze en elke familie gebruikt zijn geheime recept. 

Suikkeriet klaar voor de productie van Grogue, de Kaapverdische rum

'Grogue velha' is bruine rum die hetzelfde distillatieproces heeft als de witte rum, maar die langer rijpt. Zo ontstaat de bruine kleur en krijgt de rum een diepere smaak. De bruine rum wordt vooral puur gedronken, terwijl men de witte rum verwerkt in cocktails. Maar let op want met zijn 40% alcohol is Grogue wel een stevig drankje! 

Ponche 

Ponche is een Kaapverdische likeur op basis van Grogue. Men voegt limoen en suiker toe om een zoete smaak te bekomen. De bekendste variant is ‘Ponche de Mel’ met honing. Maar ook Ponch de Coco met kokosnoot of maracuja (passievrucht) worden vaak geserveerd. Ponche is met 20% minder sterk dan de pure Grogue en is veelal geliefd bij vrouwen. 

Een van de beste Caipirinhas in Kaapverdië drink je bij Rosie op het strand van Tarrafal

Caipirinha 

Caipirinha is een Braziliaanse cocktail op basis van cachaça (Braziliaanse rum), rietsuiker en limoen. De Kaapverdianen hebben er een twist aan gegeven en bereiden de cocktail met Grogue, de lokale rum. Op alle Kaapverdische eilanden wordt Caipirinha geserveerd en de locals zijn er dol op.

Tip: Bekijk de zonsondergang vanuit een barretje of op het strand met een Caipirinha in de hand en geniet van het ultieme vakantiegevoel!

Download de Kaapverdië eilandengids

Download
Terug naar alle reisartikelen