Kaapverdië
Kaapverdië
Kaapverdianen staan bekend als gastvrij volk
Grote gevolgen door het stilvallen van toerisme

Wat is de impact van het Coronavirus op de Kaapverdische bevolking?

Geschreven door Voja Travel - Lina | 07-04-2020

Het Coronavirus richt wereldwijd enorme schade aan. In Kaapverdië ligt het aantal besmettingen op dit moment laag, maar het land wordt door het virus hard getroffen op economisch vlak. De economie van Kaapverdië is voor 25% afhankelijk van het toerisme. De toeristische sector (hoewel klein vergeleken bij sommige landen) heeft zich sterk ontwikkeld de afgelopen jaren en is daarmee van grote invloed op de werkgelegenheid in het land. Door het Coronavirus valt dit stil en stoppen de dagelijkse bezigheden in deze sector. Wat zijn de directe gevolgen van het virus voor de Kaapverdische bevolking? 

Kaapverdië is geliefd bij Europese reizigers

Kaapverdie is een populaire vakantiebestemming bij Europeanen. Geliefd voor het klimaat, afwisselende landschappen, een boeiende cultuur en een gastvrije bevolking. De laatste jaren stijgt het aantal bezoekers en breidt de toeristische infrastructuur op meerdere eilanden uit. 90% van de bezoekers gaan naar de eilanden Sal en Boa Vista. Daar schieten bouwprojecten schieten als paddenstoelen uit de grond en buitenlandse investeerders zien potentieel in de zonovergoten eilandengroep. 

Kaapverdië is een tropische archipel die jaarlijks steeds meer Europese reizigers naar het land trekt. Toch profiteert de lokale bevolking hier lang niet altijd van. 

De jeugdwerkloosheid op de Kaapverdische eilanden is groot en vele jongeren verhuizen daarom naar Sal en Boa Vista op zoek naar een baan. Ze laten hun familie achter en hopen dat een baan in het toerisme een beter toekomstperspectief biedt.

De eilanden Santiago, Fogo, São Vicente en Santo Antão zijn authentieker en hier vind je geen grote all-in resorts. Hier ontdek je de Kaapverdische cultuur en prachtige ongerepte natuur. Ook op deze eilanden blijft het toerisme niet achter, maar heeft het wel een andere vorm. Kleine boetiekhotels, casa’s en restaurants met oog voor lokaal belang openden de afgelopen jaren hun deuren en creëerden ook hier werkgelegenheid.

Geschiedenis van toerisme naar Kaapverdië

Toerisme in Kaapverdië is een nieuw gegeven en ontwikkelde pas substantieel in het begin van de eeuw. Voorheen hadden de inwoners een simpeler en armer leven. Ze leefden van visvangst, landbouw en rekenden vooral op financiële steun van familie in het buitenland. Door toerisme kwamen nieuwe manieren om geld te verdienen en ontstond meer werkgelegenheid. Door het Coronavirus en stilvallen van toerisme dreigen veel gezinnen zonder hulp terug te vallen. Armoede dreigt.

Toerisme, een belangrijke bijdrage aan de economie

Toerisme is een belangrijke bron van inkomsten voor de bevolking; de Kaapverdische economie is er voor 25% afhankelijk van. Ondanks de grote bedragen die hierin omgaan, profiteren de overheid en lokale bewoners hier nog wisselend van. Bij resort en all-inclusive vakanties  inkomsten gaan de meeste opbrengsten rechtstreeks naar buitenlandse investeerders. Kleinschalig toerisme waaronder boetiekhotels, lokale excursie bedrijven en restaurants dragen in verhouding meer bij aan de Kaapverdische economie. Uitgaven van reizigers gaan naar lokale restaurants, kleine hotels, buurtwinkels of souvenirshops. Dit is een eerlijkere vorm van reizen (fair-travel) waarbij de inkomsten rechtstreeks bij de lokale bevolking terecht komen. 

Personeel in de toeristische sector hard geraakt 

Door het Coronavirus ligt het vliegverkeer wereldwijd stil. De laatste toeristen in Kaapverdië zijn opgehaald en er zijn geen dagelijkse activiteiten meer. Kleine bedrijven zitten zonder inkomsten en het personeel zonder werk. 

Tijdens de quarantaine in Mindelo werd een groentevrouwtje op straat door de politie verzocht naar huis te keren. De vrouw was radeloos en barstte in tranen uit omdat straatverkoop haar enige inkomen is.

Personeel van hotels, restaurants en andere toeristische diensten verliezen hun baan nog niet, maar krijgen betaald vakantie. Dit is de regel voor de maanden maart en april. Wat er in mei gaat gebeuren is voorlopig onduidelijk. Werknemers in de resorts zonder vast contract staan nu al op straat en verliezen meteen hun bron van inkomsten. Dit geldt ook voor de straatverkopers van excursies, souvenirs, fruit en groenten die grotendeels van toerisme leven. 

Rekenen op financiële steun van de overheid 

De Kaapverdische overheid treft maatregelen om inwoners en bedrijven te helpen in deze benarde situatie. Ze vullen een deel van de lonen aan, zodat bedrijven lagere personeelslasten hebben. Zo behoudt een groot deel van het personeel in de komende maanden zijn oorspronkelijke loon. Inwoners zonder vast contract of eigen bedrijf vallen buiten de regel. 

Financiële moeilijkheden dreigen voor vele gezinnen

Sommige werknemers krijgen een loonsvermindering van 50%. Dit komt hard aan aangezien het minimumloon in Kaapverdië op €118 per maand ligt. Ook in de grote resorts liggen de lonen laag. Een kamermeisje, opdienster of barman krijgt niet meer dan €225 per maand. Reken voor de huurprijzen van een simpel appartement op Sal en Boa Vista al makkelijk €200, water-, gas- en elektriciteitskosten nog niet inclusief. 

Door de lage inkomsten verdienen Kaapverdianen net genoeg om de maand mee rond te komen en kunnen ze niet sparen. De lonen staan dus niet in verhouding met de maandelijkse kosten. Zij moeten nu leven met de helft minder geld wat financiële gevolgen heeft voor veel gezinnen. 

In Sal en Boa Vista wonen Kaapverdianen meestal met 3 mensen in een appartement. Als je door lange dagen werken in een luxe resort slechts €200 verdiend kan je je niet veroorloven alleen te wonen.

Buitenlandse hulp is onderweg

Gelukkig kunnen de Kaapverdische inwoners rekenen op steun van hun landgenoten in het buitenland en zijn er verschillende initiatieven opgericht om financiële hulp te kunnen bieden waar nodig. De reisorganisatie Voja Travel heeft het Kaapverdië Noodfonds opgericht om het minimumloon van zoveel mogelijk Kaapverdianen aan te vullen samen met partnerorganisaties Fidjus de Terra, Support the Locals en Nos Agenda. Andere organisaties waaronder ‘Fidjus di Terra’ en ‘Mi e Cabo Verde’ zamelen voedselpakketten in en werken nauw samen met het lokale Rode Kruis om de armste gezinnen te helpen. 

In Kaapverdië zetten Chinese handelaren en Europese importeurs zich in om voedselpakketten te doneren en deze uit te delen aan de inwoners in tijde van quarantaine. 

Kaapverdië rekent op steun van binnen- en buitenlandse organisaties: solidariteitsacties zijn gestart in het hele land om geld en voedselpakketten in te zamelen voor honderden gezinnen.

Groot verlies voor de Kaapverdische economie 

De Kaapverdische economie en de lokale bevolking krijgen rake klappen door het stilvallen van toerisme. Het blijft onduidelijk wanneer het vliegverkeer en toerisme worden hervat. De financiële onzekerheden zorgen voor onrust bij de bevolking. Gelukkig kunnen de inwoners in deze moeilijke tijden rekenen op steun van buitenlandse organisaties, de overheid en elkaar. 

Steun het Kaapverdië noodfonds 

Draag zelf je steentje bij en doneer aan het Kaapverdië Noodfonds. Maak via deze link een eenmalige donatie of kies voor een doorlopende maandelijkse incasso. Zo help je ons om de lonen van Kaapverdische inwoners tijdens de Corona crisis aan te vullen. 

Download de Kaapverdië eilandengids

Download
Terug naar alle reisartikelen