Kaapverdië
Kaapverdië
Santo Antão Sao Vicente vakantie kaapverdië
Santo Antão

De 8 favoriete foto’s van Gladys van Santo Antão en São Vicente

Geschreven door Voja Travel - Joshua | 09-05-2019

Een onverwacht berichtje

Het idee van Gladys en haar familie was simpel: samen met z’n zessen een weekje naar het onontdekte deel van Kaapverdië om te genieten van een warme onderbreking van de koudste en donkerste maand van het jaar. We mochten voor hun een eilandhop reis op maat organiseren naar het exotische wandeleiland Santo Antão en het culturele São Vicente. Hoe leuk dat ook was, de echte verrassing voor ons plofte deze week ineens in onze mailbox! Gladys mailde ons met een lief en hartverwarmend berichtje:

Bedankt voor de mooie reis die jullie verleden week voor ons hebben georganiseerd. Mijn moeder heeft mij gevraagd mooie foto’s met jou te delen, dus vandaar even mijn mailtje. Nogmaals bedankt voor de organisatie.
Groetjes, Gladys

Verdwaald in warme herinneringen

In de bijlage zaten haar vier favoriete foto’s van São Vicente en Santo Antão. Ik trok gelijk het hele team bij elkaar en we liepen er met een kop thee in de hand op het grote scherm doorheen. Haar prachtige foto’s waren voor ons een feest van herkenning. Voor een paar minuten waren we weer even terug op Kaapverdie. Met de warme gastvrije gevoelens van Morabeza, de smaak van de cachupa, de verse geuren van de fruitmarkt in Mindelo en de adembenemende uitzichten tijdens de wandelingen door de Paúl-vallei. Hoe noem je dat als je heimwee hebt naar een land waar je niet eens woont?

Voor de hobby

Ik mailde Gladys dezelfde dag meteen met de vraag of we haar prachtige foto’s mochten delen. Ze antwoordde dat ze dat hartstikke leuk vond en vanuit haar bescheidenheid zei ze dat ze zelf geen fotograaf is. Foto’s maakt ze voor de hobby. Welnu, wij vinden het prachtplaatjes! Dank voor het delen. Hieronder volgen haar foto’s. Ik heb ze zelf aangevuld met wat onderschriften die wat meer vertellen over de plek waar ze genomen zijn.

Gladys’ 4 favoriete foto’s van Santo Antão

De ruige kustlijn van Santo Antão aan de noordkant van het eiland. Het eiland schiet recht uit de oceaan omhoog en verandert in een bloeiende, groene wereld waar bergpieken boven het wolkendek uitkomen. Deze adembenemende kustweg van oude klinkers langs kleine kustdorpjes is hobbelig, maar trakteert wel op onvergetelijke uitzichten.

Zodra je de valleien induikt lijkt het landschap betoverd met een wilde en groene laag. Dit is een geografisch jong eiland. De bergen zijn nog ruig en scherp gekarteld; de tand des tijds heeft ze nog niet afgestompt.

Tussen de bergen wonen boeren die dankbaar gebruikmaken van de vruchtbare vulkanische grond. Op de terrassen groeien suikerriet, bananen, mango’s, passievruchten, bonen, maïs, kokosnoten en heel veel meer: het eten waar de eilandbewoners van leven. Wandelen door de valleien is de meest authentieke en mooie manier om het eiland te ontdekken. Je loopt door dorpjes waar je alleen te voet of per ezel kan komen en ziet mensen opgewekt voor hun huizen staan te kletsen en op het land werken. Alles in een relaxt tempo. Het leven heeft hier een ander ritme.

Via een slingerende en duizelingwekkende weg hebben ze ook het dorpje Fontainhas bezocht, dat volgens National Geographic behoort tot de dorpen met het mooiste uitzicht ter wereld. Het afgelegen dorpje lijkt te hangen in de bergen en kijkt uit over de roerige Atlantische oceaan. Wat mij afgelopen november zelf opviel en nu ook weer opvalt, is dat er dit jaar bijna geen regen is gevallen waardoor het aan deze kant een stukje droger en meer verdort is dan normaal.

Santo Antão

Santo Antão  Foto: Gladys

Santo Antão

Santo Antão  Foto: Gladys

Santo Antão

Santo Antão  Foto: Gladys

Santo Antão  Foto: Gladys

 

Gladys’ 4 favoriete foto’s van São Vicente

De Kaapverdische eilanden zijn een wereld op zich. Ze hebben elk een geheel eigen karakter en onverwachte verrassingen. Slechts een uurtje varen van Santo Antão ligt São Vicente, met de stad Mindelo: het culturele hart.

De stad ligt aan een baai die bezaaid is met kleurige koloniale gebouwen, die worden afgewisseld met rommelige betonnen gebouwtjes. De traditionele levenswijze loopt hier kriskras door de wereld van het kosmopolitische moderne. Mensen zijn hier hipper gekleed en creëren hun eigen trends, maar tegelijkertijd hoor je ’s avonds in de bars live traditioneel Kaapverdiaanse Morna-muziek. Warme, melancholische liedjes die de ziel en geschiedenis van het land en haar soms tragische geschiedenis blootleggen.

Deze foto is achter de vismarkt genomen, waar de vissers ’s ochtends hun vissen uitstallen. De vismarkt is een bruisende ervaring die je een keer beleeft moet hebben. ’s Nachts vissen de mannen op zee en ’s ochtends haasten ze zich over de kade met manden gevuld met enorme tonijnen, kleine sardines, tandbaarzen en heel veel meer vissen waarvan ik de naam niet eens weet. Hier worden ze binnen enkele uren na de vangst gewogen, gesneden en verkocht. Verser wordt het niet. Een chaotische gezellige drukte.

Een paar straten verderop staat de overdekte fruitmarkt waar de vrouwen de dienst uitmaken. Ze verkopen hun waren die de mannen op het land verbouwd hebben en kletsen ondertussen gezellig bij over de roddels van de dag.

De boulevard langs de kust is bezaaid met kleine winkeltjes, restaurantjes en ateliers. Mindelo loont de mensen die er zelf op uitgaan om de straatjes te ontdekken, want het is geen Rome waar alles aangegeven staat. Hier komen weinig toeristen en het concept massa-toerisme bestaat hier (gelukkig) niet.

Als je iemand wil spreken die zelf ook op São Vicente en Santo Antão is geweest, stuur ons dan een berichtje en we brengen je in contact met iemand die er geweest is. En als je verder geïnspireerd wil raken, bekijk onze Kaapverdië reizen voor meer informatie.

São Vicente

São Vicente  Foto: Gladys

São Vicente

São Vicente  Foto: Gladys

São Vicente

São Vicente  Foto: Gladys

São Vicente  Foto: Gladys

Download de Kaapverdië eilandengids

Download
Terug naar alle reisartikelen