Kleinschalig en authentiek
Geweldige reiservaring
Reizen met positieve impact

Kaapverdië 40 jaar onafhankelijk

Het democratische Kaapverdie van Amílcar Cabral
Bekijk onze reizen

De geschiedenis van Kaapverdië – ruim 40 jaar onafhankelijk

Door:
 Leestijd: 3 minuten
Artikel delen:

De geschiedenis van Kaapverdië is rijk en divers. Door de jaren heen hebben de eilanden en hun bevolking veel moeten doorstaan. Van vechten voor hun onafhankelijkheid tot democratische vrijheid. Lees hier alles over de geschiedenis van Kaapverdië.

Onafhankelijkheid Kaapverdië

Op 5 juli 1975 veranderde de Kaapverdische geschiedenis voorgoed en werd Kaapverdië onafhankelijk van Portugal. Voor alle Kaapverdianen is deze nationale feestdag een belangrijk moment. De Portugezen stonden bekend de Kaapverdianen slecht te behandelen. Er was eeuwenlange slavernij, maar ook daarna werd weinig gedaan om het lijden en hongersnood (veroorzaakt door droogte) te verlichten.

Oprichting PAIGC door Amílcar Cabral

In 1956 werd daarom de Afrikaanse Partij voor de Onafhankelijkheid voor Guinea en Kaapverdië (PAIGC, later PAICV) opgericht. De belangrijkste oprichter, Amílcar Lopes da Costa Cabral, werd de bekendste vrijheidsstrijder van Kaapverdië. De onafhankelijkheid van Kaapverdië kan niet los van het werk van deze nationale held gezien worden.

Onafhankelijkheid Kaapverdië

Portugese weerstand

De Portugezen verzetten zich hevig tegen het idee van onafhankelijkheid waardoor tien jaar lang gewapend verzet gevoerd werd. Amílcar Cabral zette zich ook diplomatiek in om steun te vergaren voor de onafhankelijkheid van Kaapverdië en Guinee-Bissau. Op 5 juli 1975 werden de landen eindelijk onafhankelijk van Portugal. Helaas heeft Amílcar Cabral dit nooit mee kunnen maken, hij werd op 20 januari 1973 vermoord.

Kaapverdië democratischer dan Frankrijk

Tot 1990 was er op de Kaapverdische eilanden een eenpartijstelsel en na 1990 (met de komst van de MPD) zijn er meerdere partijen. Kaapverdië is inmiddels een van de best functionerende democratieën ter wereld. De eilandstaat staat op plek 26 van de democratie index, boven Frankrijk en Portugal. Hoewel Amílcar Cabral niet meer onder ons is, leeft zijn werk elke dag voort in de harten van alle Kaapverdianen.

Lees meer over de geschiedenis van Kaapverdië op onze uitgebreide blog.

Voja Travel - de Kaapverdië expert

Voja Travel Kaapverdië regelt jouw reis tot in de puntjes. Je kunt een van onze individuele rondreizen kiezen of jouw droomreis op maat samenstellen met onze reisadviseurs.

Boek veilig en met garanties