Kaapverdië
Kaapverdië
kaapverdië democratisch
Democratisch dankzij Amílcar Cabral

Kaapverdië ruim 40 jaar onafhankelijk

Geschreven door Voja Travel - Joshua | 09-05-2019

Onafhankelijkheid Kaapverdië

Op 5 juli 1975 werd Kaapverdië onafhankelijk van Portugal. Voor alle Kaapverdianen is deze nationale feestdag een belangrijk moment. De Portugezen stonden bekend de Kaapverdianen slecht te behandelen. Er was eeuwenlange slavernij, maar ook daarna werd weinig gedaan om het lijden en hongersnood (veroorzaakt door droogte) te verlichten.

Oprichting PAIGC door Amílcar Cabral

In 1956 werd daarom de Afrikaanse Partij voor de Onafhankelijkheid voor Guinea en Kaapverdië (PAIGC, later PAICV) opgericht. De belangrijkste oprichter, Amílcar Lopes da Costa Cabral, werd de bekendste vrijheidsstrijder van Kaapverdië. De onafhankelijkheid van Kaapverdië kan niet los van het werk van deze nationale held gezien worden.

Portugese weerstand

De Portugezen verzetten zich hevig tegen het idee van onafhankelijkheid waardoor tien jaar lang gewapend verzet gevoerd werd. Amílcar Cabral zette zich ook diplomatiek in om steun te vergaren voor de onafhankelijkheid van Kaapverdië en Guinee-Bissau. Op 5 juli 1975 werden de landen eindelijk onafhankelijk van Portugal. Helaas heeft Amílcar Cabral dit nooit mee kunnen maken, hij werd op 20 januari 1973 vermoord.

Kaapverdië democratischer dan Frankrijk

Tot 1990 was er op de Kaapverdische eilanden een eenpartijstelsel en na 1990 (met de komst van de MPD) zijn er meerdere partijen. Kaapverdië is inmiddels een van de best functionerende democratieën ter wereld. De eilandstaat staat op plek 26 van de democratie index, boven Frankrijk en Portugal. Hoewel Amílcar Cabral niet meer onder ons is, leeft zijn werk elke dag voort in de harten van alle Kaapverdianen.

Lees meer over de geschiedenis van Kaapverdië.

Download de Kaapverdië eilandengids

Download
Terug naar alle reisartikelen