Kaapverdië
Kaapverdië
eten-kaapverdie
Heerlijke gerechten tijdens je vakantie

5 niet te missen Kaapverdische lekkernijen

Geschreven door Voja Travel - Lina | 01-06-2020

Op reis kom je in contact met nieuwe culturen en geef nu toe, de beste manier om een cultuur te ontdekken is toch door de lokale keuken te proeven? 

De Kaapverdische keuken heeft net als de Kaapverdische cultuur invloeden uit meerdere werelddelen. De bevolking is Christelijk, het carnaval wordt gevierd op Braziliaanse wijze, de dansstijlen zijn afkomstig uit Afrika en de Creoolse straattaal is een mengelmoes van Portugees met Afrikaanse woorden. 

De Kaapverdische keuken

In de Kaapverdische keuken hebben de culturele invloeden zich ook naar de gerechten vertaald. Afrikaanse stoofpotjes, Portugese desserts en Braziliaanse cocktails kregen een lokale touch die de Kaapverdische keuken eigen maakt. Ontdek de smaken van de lekker, verse producten van Kaapverdië. Dit zijn alvast onze 5 favorieten, niet te missen tijdens je vakantie in Kaapverdië:  

Cachupa 

Cachupa is het nationale gerecht en stiekem ook de nationale trots van Kaapverdië. Het hartig stoofpotje lijkt op het eerste zicht een rare combinatie, maar is het proberen zeker waard. De basis van cachupa is bereid met maïs en bonen. Naargelang de streek worden groenten zoals zoete aardappel, cassave of wortelen toegevoegd met vlees of vis. Elk restaurant en Kaapverdische familie kookt Cachupa volgens hun familierecept. Overal smaakt de Cachupa dus net iets anders. Leuk om tijdens je rondreis op meerdere eilanden de verschillende varianten te proberen. 

Cachupa als ontbijt

Voor de lunch en het avondmaal eet men ‘Cahcupa guisada’. De restjes worden ‘s ochtends opgebakken in de pan zodat het kookvocht verdwijnt. Deze cachupa serveert men met een spiegelei of omelet en gezouten varkensworst. Samen met een versgeperst sapje een stevig begin van de dag!

Verse vis en zeevruchten 

De Kaapverdische eilanden liggen midden in de Atlantische oceaan. De diversiteit van vissoorten die er zwemmen is dan ook groot. Tonijn wordt het meest gevangen door lokale vissers en verse tonijn vind je op alle menukaarten terug. Voor €11 a €15 heb je een flink stuk vers gegrilde tonijn, serra of wahoo op je bord. Een typisch Kaapverdische vis is de rode garoupa. Een aanrader om te proberen tijdens je verblijf is ‘garoupa na forno’ (in de oven) met rozemarijn en aardappelen.

Vers gegrilde vis

Liefhebbers van zeevruchten zijn in Kaapverdië aan het juiste adres. Polvo (inktvis) wordt dagvers gevangen, alsook buzio (zeeslakken) en lagosta (kreeft). Kaapverdianen zijn net als de Portugezen gek op gegrilde vis en zeevruchten. Zeevruchten worden ook klaargemaakt in stoofpotjes met verse groenten en kruiden. Een niet alledaags, lekker gerecht is inktvis en cassave klaargemaakt in kokosmelk.

Stoofpotje met verse inktvis

Tip: Bestel in een barretje ook een portie ‘bafa’s’ erbij. Dit zijn kleine borrelhapjes zoals salgadinhos (zoute chips), gepaneerde vis- en vlees pasteitjes of gefrituurde morreia (soort paling).  

Mango’s, papaja's, pompoen en zoete aardappel

Op de Kaapverdische eilanden worden groenten, fruit en kruiden op eerlijke wijze geteeld. De lokale boeren bewerken handmatig de akkers en telen verse producten zonder pesticiden. Op de groente- en fruitmarkt zie je wel eens producten die beschadigd zijn of niet de perfecte vorm hebben zoals in Europa. Dit typeert de eerlijkheid van de landbouw. Santiago is het grootste landbouw eiland, maar ook op Santo Antao, Sao Nicolau en andere eilanden worden producten in kleinere mate gekweekt. 

Een divers aanbod verse groenten en fruit

Vele restaurants serveren bij het hoofdgerecht een standaard portie gekookte groenten met wortel, yam, zoete aardappel, kool en butternut pompoen. 

Papaja’s, bananen, appels en sinaasappels zijn jaarrond te verkrijgen en de zoete mango's enkel tussen juni en augustus. 

Groenten en fruit zijn duurder op de lokale marktjes dan in de supermarkt. Dit komt omdat de producten vers en van eigen bodem afkomstig zijn. Een groot deel van het aanbod in de supermarkt is kwalitatief minder en geïmporteerd uit Europa. Een kilo tomaten of bananen koop je voor gemiddeld €2,50. Voor Europeanen een betaalbare prijs, maar voor Kaapverdianen zijn dagverse groenten en fruit een luxe. 

Queijo de cabra (geitenkaas)

Restaurants serveren steeds verse geitenkaas, afkomstig van (loslopende) geiten op verschillende eilanden. Op de groentenmarkt kan je een rond stuk al voor 2 euro kopen. Als voorgerecht wordt de geitenkaas gegrild of gepaneerd, opgediend met verse groenten en honing. Een typisch Kaapverdisch dessert is ‘queijo fresco e papaya doce’ (plakjes geitenkaas met papaja jam), Een aparte maar lekkere combinatie! 

Salade met verse geitenkaas

Feijoada 

Feijoada is een typisch gerecht dat vooral gegeten wordt in Brazilië en in andere Portugees sprekende landen waaronder Kaapverdie en Angola. ‘Feijoa’ komt van het Portugese woord boon. De belangrijkste ingrediënten in dit gerecht zijn zwarte bonen en varkensvlees. De geschiedenis vertelt ons dat in de kolonisatietijd het aanbod van producten beperkt was en men geen voedsel verspilde. Goedkope stukken varkensvlees en gedroogde bonen werden verwerkt in een stoofpotje dat we vandaag kennen als feijoada. In Kaapverdië maakt men feijoada met varkens- of rundvlees, linzen, groenten en verschillende soorten bonen. Het is een stevig gerecht en veelal te verkrijgen in kleine eettentjes. 

Download de Kaapverdië eilandengids

Download
Terug naar alle reisartikelen