Fair Travel zorgt voor eerlijke banen in Kaapverdië

De zorg voor positieve afdruk

Een vaste baan vinden in Kaapverdië. Succes ermee! Voor veel Kaapverdianen is het net zo uitdagend als soep eten met een vork. Er zijn simpelweg te weinig banen waardoor veel jongeren op oproepbasis tegen lage lonen werken. Soms hebben ze een paar dagen of weken werk, dan weer even niet. Het is een onzeker bestaan, waardoor familieleden sterk op elkaar zijn aangewezen en een eigen woonruimte een luxe is waar de meeste Kaapverdianen alleen van kunnen dromen. De groei van het toerisme zorgt voor meer werkgelegenheid. Op Sal zagen we al hoe dat dit ook kan leiden tot nieuwe misstanden. Aan ons de taak om te laten zien dat het ook anders kan.

Bij Fair Travel dragen we niet alleen een verantwoordelijkheid voor onze gasten, maar ook voor onze gastheren. De stimulering van duurzaam toerisme staat voorop. Ons doel is altijd dat we leuke vakanties organiseren die daarnaast de levens van honderden mensen verbeteren. En we zien gelukkig ook dat dit lukt! Van elke euro die we omzetten gaat 40% de lokale economie van Kaapverdië in. Dat heeft effect op talloze mensen (en hun families) die direct of indirect werken met en voor toeristen.

Door onze eigen groei kunnen we ook ons eigen Kaapverdië team steeds verder uitbreiden. Dit betekent een stabiel inkomen en onderwijs voor onze mensen in Kaapverdië. Wat de gevolgen daarvan zijn? We vroegen het twee van onze Kaapverdische medewerkers. Lees hieronder het verhaal van onze steun en toeverlaat op Sao Vicente of lees hoe een jonge electricien per toeval het licht zag en reisleider werd.

Ismael Silva (26)

In maart 2017 ontmoette ik Joshua in Casa St Aubyn in Mindelo (Sao Vicente). Ik werkte destijds als elektricien en was daar voor een kleine klus. We zeggen hier vaak dat we meer elektriciens hebben dan elektriciteitsdraden, dus voldoende werk vinden was altijd een uitdaging. Ik leefde samen met mijn moeder en drie broers in het huis van een tante. Met het geld dat mijn moeder, ik en mijn broer verdienden, onderhielden we het gezin en met geld dat over was konden we het vervallen huis van mijn moeder beetje bij beetje opknappen. Er bleef alleen niet veel over, dus we woonden al anderhalf jaar in het huis van mijn tante. Toen Joshua me een stage aanbood bij Naar Kaapverdische Eilanden, was dat voor mij een unieke kans om misschien een vaste baan te krijgen.

Een groot verschil met vorig jaar is dat ik nu vast werk heb, we als gezin meer geld overhouden om het huis van mijn moeder te renoveren en ik ontzettend veel plezier haal uit het werken met toeristen. Het is fijn om waardering voor mijn werk te krijgen. Van mijn collega’s, maar ook van de toeristen zelf. Ik ga vaak mee op eilandtochten en geef rondleidingen door de stad. Het is een leuke manier om onze gasten meer over de geschiedenis van het eiland te vertellen en ze de leuke plekken te tonen. Ik denk dat onze gasten het vooral prettig vinden dat er altijd iemand in de buurt is die de taal spreekt, die kan vertellen wat er te doen is, dat voor ze kan organiseren en in de buurt is in het geval dat er iets fout gaat.

Ik denk dat wij Kaapverdianen enorm gebaat zijn bij de groei van het toerisme zoals we de laatste jaren zien. Zelfs in het laagseizoen zie je nu steeds meer gasten en het zorgt het hele jaar door voor meer werk voor veel mensen. Het geeft me goede hoop voor de toekomst en de ontwikkeling van ons land.

Uiteindelijk droom ik net als ieder ander van een eigen gezin en een eigen huis, maar alles op zijn tijd. Voor nu richt ik me op het nog beter worden in mijn werk en het verbeteren van mijn Engels. Gelukkig krijg ik dagelijks de kans om daarmee te oefenen. 

Bia Fernandes (29)

Voordat ik bij Naar Kaapverdische Eilanden (NKE) werkte, werkte ik vijf jaar als freelance gids voor de cruiseschepen die ons eiland aandoen. Daarnaast studeerde ik Engels en woonde samen met mijn man, zoon (6) en stiefdochter (14).

Inmiddels ben ik net afgestudeerd en heb ik een vaste baan bij NKE. Ik denk dat dit op veel manieren mijn leven en dat van mijn gezin heeft beïnvloed. Niet alleen heb ik nu een vast salaris en de mogelijkheid mijn kinderen beter onderwijs te geven, maar het heeft mij ook veranderd als persoon. Door dit werk en de begeleiding vanuit Nederland leer ik enorm veel: werken in een team met veel eigen verantwoordelijkheden, de zorg voor gasten (ook bij ziekte), het creëren van een fijn en interessant verblijf voor onze gasten, het omgaan met problemen en vinden van oplossingen.

Vanuit Nederland krijg ik veel ondersteuning, waardering, positieve feedback en alle ruimte om te groeien. Alles is gewoon goed geregeld: verzekeringen, telefoon, laptop, etc. Ik ervaar dat de zorgzaamheid die ze voor onze gasten hebben ook aan ons wordt gegeven en dat voelt fijn.

We doen altijd ons best om onze gasten een authentieke Kaapverdië ervaring te geven en ze meer over ons land en onze cultuur te leren. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat we een positieve bijdrage leveren aan de ontwikkeling van ons land. Ik hoop dat we daar te zijner tijd op een mooie manier een nog actievere bijdrage aan kunnen leveren. Bijvoorbeeld door gasten te laten zien hoe lokale families leven, schoenen of schoolspullen inzamelen voor kinderen in arme gebieden of organisaties ondersteunen die kwetsbare ouderen en kinderen helpen.

Eilandhoppen naar Kaapverdië?

Stel je eigen reis samen of bekijk alle mogelijkheden.