Cachu... wat?

Frankrijk heeft Cassoulet, Brazilië Feijoada en hier eten ze cachupa, wellicht het meest bekende gerecht van Kaapverdië. Maar wat is cachupa eigenlijk?

Het eten in Kaapverdië is simpel, lekker en vaak met biologische ingrediënten bereid. Maar als er één Kaapverdiaans gerecht uitschiet is het wel de cachupa. Het is moeilijk te omschrijven wat cachupa precies is omdat er zo veel verschillende varianten van zijn. Het gerecht is een soort stoofpotje dat bestaat uit een mengeling van verschillende soorten bonen en maïs en soms maniok en zoete aardappel.

De ingrediënten van cachupa

Afhankelijk van de vruchtbaarheid van het eiland en wat men zich kan veroorloven worden andere ingrediënten toegevoegd. Bijvoorbeeld verschillende soorten groenten, vlees, vis of kip. Zo zijn er twee soorten: cachupa pobre (de arme variant) en cachupa rica (de rijker gevulde versie).

Meer Kaapverdiaans eten en cachupa-gerechten

Een andere soort, cachupa frita, ook genaamd guisada of refogadaontstaat uit de overschot die de volgende dag in de pan wordt opgewarmd. Deze versie is droger maar aangezien het een nachtje heeft kunnen zitten zijn alle smaken goed opgenomen. Met een eitje erbij wordt het een stevig ontbijt en met een stukje worst of makreel is het dan weer een ideale lunch.

Kaapverdianen eten het liefst warm, dus een overschotje cachupa wordt door nagenoeg iedereen geprefereerd boven een brood lunch zoals men in Nederland gewend is. Als je een Kaapverdiaan zou vragen wat hij zou willen, stokbrood of cachupa, dan hoor je waarschijnlijk zoiets: “mi comer pao da tarde?  Ne nada, m te preferi nha cachupa” Brood tijdens de lunch? Helemaal niet, ik heb liever mijn cachupa

Zelf cachupa maken...

Op internet vind je allerlei recepten om dit gerecht te maken. Maar hou je vooral niet vast aan één recept en laat je verbeelding de vrije loop, dat is net het leuke er aan! Door de goed vertegenwoordigde Kaapverdische gemeenschap in Rotterdam kun je de ingrediënten bovendien ook in Nederland krijgen. Maar de beste manier om een cachupa “terra terra” van eigen bodem te proberen is natuurlijk op reis te gaan naar Kaapverdië.

Hier vind je meer informatie over eten en drinken in Kaapverdië.