Kaapverdië
Kaapverdië

Tarrafal: vamos à Praia!

Tarrafal Lynn van den Broeck
De ervaringen van Lynn van den Broeck in Praia Kaapverdië

Een magische ontdekking

Tarrafal is een kuststad gelegen in het Noorden van Santiago, het grootste eiland van de Kaapverdische eilanden. Lynn van den Broeck, fotograaf, globetrotter en blogger, nam haar camera mee en ging er kijken. Met zo’n 6500 inwoners is Tarrafal, ook wel Mangui genaamd, de tweede grootste stad van Santiago. Het mooie palmbomen zandstrand ligt aan de voet van Monte Graciosa, in de tijden van weleer een belangrijk referentiepunt voor zeevaarders.

Heerlijk relaxed

Hier en daar ligt iemand te zonnebaden, onder de grote boom in het midden van het strand zijn enkele mannen aan het sporten en in de verte verkopen de lokale vissers hun dagelijkse vangst. Hoewel deze plek niet onbekend is bij inwoners en vakantiegangers, is het er niet overladen met zonnekloppers. Een goede keus dus als je een authentieke vakantie in Kaapverdië zoekt. Zulke plekjes voelen aan als een magische ontdekking wanneer je ze tegenkomt.

Verliefd op Kaapverdië

De ster van het strand is Rosie. Ze ziet er uit als een Californian beach babe in haar uitdagende rode bikini en heeft een impressionante rug tatoeage. Op haar hoofd een zelfgemaakte strohoed en rond haar hals draagt ze een ketting van kleine haaientanden. Rosie is Italiaanse en kwam  enkele jaren geleden op vakantie naar Kaapverdie, toen nog voor drie maanden. Ze is er nog steeds.

Ondertussen brengt ze haar dagen door op het strand van Tarrafal. Aan haar kraampje verkoopt ze cocktails, zelfgemaakte hoeden en sierraden en je kan er ook dagtrips boeken. Mee gaan vissen met een local, een rondvaart en overnachting op een zeilboot, vanuit haar kleine bar op wielen runt ze het hele strand.

De geur van limoen en rietsuiker is verleidelijk en we bestellen een cocktail. Terwijl ze het fruit in stukjes snijdt, vertelt ze over haar tijd in Italië en haar nieuwe leven in Kaapverdië. Zoals vele anderen werd Rosie niet enkel verliefd op dit land, maar leerde ze ook de liefde van haar leven kennen. Al snel geraakte ze zwanger en besloot om hier haar leven verder op te bouwen. ‘Wat grappig is’, zegt ze terwijl ze de shaker omhoog houdt, ‘dat toen ik het goede nieuws van mijn zwangerschap aan m’n ouders vertelde, die al grappend opmerkten dat het me na 30 jaar in Italië niet was gelukt om de liefde te vinden en ik in Kaapverdie slechts 3 maanden nodig had.’

Genieten van eenvoud

Genietend van het uitzicht drinken we onze cocktail op. Ik bedenk me wat een mooi voorbeeld dit is van hoe je leven zomaar omver gegooid kan worden. Maar ook de manier waarop ze hier nu haar kost verdiend vind ik merkwaardig. In het begin ging ze nog rond met een grote tas op het strand van mens tot mens en nu heeft ze een kraampje waar zoveel meer gebeurt dan enkel drankjes serveren. Als we afscheid nemen grappen we nog dat ze bij ons volgend bezoek het verlaten gebouw dat wat verder aan de waterkant staat zal hebben omgetoverd tot een gezellig strandbar.

Veel hebben de jongens niet nodig…

In de verte bevindt zich een groepje jongens. Dit strand is hun speelterrein. Ze spelen voetbal en klauteren op de stenen. In de rots achter hen zijn de letters Tarrafal gekerft. Als het even genoeg is met voetballen duiken ze het water in. Elke golf zorgt weer voor meer pret en we horen ze bulderen van het lachen.

We lopen op ze af om een praatje te maken en ze laten enthousiast enkele voetbal truukjes zien. Ze vragen om op de foto te mogen en halen hun stoerste blik tevoorschijn. Veel hebben ze duidelijk niet nodig om plezier te maken. Ze zien er gelukkig uit en hun lach werkt aanstekelijk. Dit is tot zover mijn favoriete strandje in Kaapverdië.