Kaapverdië
Kaapverdië
santo-antao-duurzaam-kaapverdie
Op reis met oog voor het lokale belang

Hoe ga je bewust en duurzaam op vakantie naar Kaapverdië?

Geschreven door Voja Travel - Lina | 30-07-2020

Kaapverdië is een snelgroeiende vakantiebestemming. Vooral de strand eilanden Sal en Boa Vista lokken met hun exotische stranden jaarlijks duizenden reizigers. Binnen 10 jaar tijd is Kaapverdië een van de meest geliefde ‘verre’ bestemmingen geworden voor de Europeanen. Door zijn populariteit poppen er in Sal en Boa Vista overal nieuwe hotels, bars, souvenirwinkels en restaurants op. Dit zorgt voor grote veranderingen in de Kaapverdische economie en maatschappij. Jongeren verlaten hun ouderlijk dorp op zoek naar werk, water wordt schaarser en het all-inclusive toerisme dat hardnekkig groeit levert werkgelegenheid, maar een minimale bijdrage aan de lokale economie. 

De komst van toerisme is pas voordelig voor een land als er op een verantwoorde, bewuste manier gereisd wordt. Daarom steun je de inwoners en de natuur het best door op duurzame wijze je vakantie in Kaapverdie te organiseren. 

Steun lokale families door op een bewuste manier te reizen

Waarom duurzaam reizen naar Kaapverdië? 

Als reiziger heb je de keuze om te verblijven in een all-inclusive resort of in een kleiner verblijf. Deze keuze is van groot belang voor een duurzame vakantie in het land. De all-in resorts zijn luxueus voor reizigers, maar brengen voor de locals vaak nadelige gevolgen met zich mee:

 • All-inclusive resorts zijn vrijwel altijd in handen van buitenlandse eigenaars. Het geld blijft binnen de resorts groep en verdwijnt naar het buitenland. omdat alles op voorhand betaald is, blijven de toeristen in het resort. Met als gevolg dat de bijdrage aan de lokale economie klein blijft en de lokale shops en restaurants minder kans krijgen op inkomsten.
 • De voedselbevoorrading van de hotels komt van het buitenland. Bijna niks wordt lokaal aangekocht, wat de lokale boeren en vissers niet helpt. Plus, jij leert de lokale keuken en Kaapverdiaanse smaken niet kennen.
 • Sal en Boa Vista zijn droge, woestijnachtige eilanden. Water is schaars en vaak is er een tekort aan. Soms kunnen de generatoren en waterstations het verbruik van de duizenden toeristen niet aan. In dat geval (minstens 2 keer in de maand) wordt het water en/of elektriciteit afgesneden voor enkele uren bij de lokale bevolking.
 • De omvang van beschermde natuurgebieden verkleint. De resorts kopen stukken gronden op langs de kustlijn. Deze gronden en stranden zijn van groot belang voor de biodiversiteit van dieren en zeeschildpadden die elk jaar ‘nesten’ op de stranden.
 • De leefomstandigheden van de lokale werknemers zijn verre van ideaal. Omdat er op deze eilanden veel geïmporteerd wordt, zijn de prijzen in de supermarkt bijna Europees en niet naar verhouding met de lage lonen van de werknemers. Ook de huurprijzen van de appartementen zijn hoog. Op beide eilanden zijn sloppenwijken ontstaan waar de meeste werknemers van de resorts wonen. Zij kunnen zich geen beter huis veroorloven en moeten van hun magere salaris ook familieleden onderhouden.
Verblijf in kleinschalige accommodaties gerund door lokale families

Hoe kan je duurzaam reizen naar Kaapverdië? 

Dat de impact van het all-in toerisme op het land groot is, is duidelijk. Maar hoe moet het dan wel? Hoe kan je er als reiziger voor kiezen om Kaapverdie te verkennen op een duurzame manier en de lokale bevolking wel te steunen? 

 • Verblijf in kleinschalige accommodaties. Kleine hotels, guesthouses en casa’s (kamers in een lokale woning) zijn familiebedrijven. De werknemers hebben betere werkcondities en de inkomsten gaan meteen naar de lokale familie.
 • Boek een excursie bij een lokale gids. Als je op tour gaat met een lokale gids gaan de inkomsten rechtstreeks naar hem en de chauffeur. Meestal lunch je in een lokaal restaurant, wat op zijn beurt weer een andere familie helpt. De gids is lokaal wat maakt dat hij de meest inside informatie en tips kent over het eiland. Een win-win situatie voor beiden :).
 • Eet in de lokale restaurants en bars. Je steunt er de lokale verkoop mee en leert het eten en drinken van Kaapverdië kennen. In de lokale tentjes hangt ook altijd een gezellige sfeer. Kaapverdianen zijn heel open in de omgang en houden van praatjes maken met buitenlanders.
 • Koop lokaal gemaakte souvenirs. In Sal en Boa Vista zijn vele shops in handen van Chinese handelaars. Hun producten zijn vaak goedkoper omdat ze ‘made in China’ zijn. Koop liever een schilderij, kunstwerk of armbandje bij een lokale souvenirshop. Sommige straatverkopers en souvenirshops zijn van Afrikaanse migranten. Bij hen kan je afdingen over de prijs, bij Kaapverdiaanse winkels is dit niet gebruikelijk.
 • Koop groenten, fruit, vis of snoepjes bij straatverkopers of op de markt. De inkomsten van deze handelaars hangen af van de dagelijkse verkoop en zijn vaak de enige bron van inkomsten voor het hele gezin. De groenten en fruit zijn lokaal en biologisch gekweekt op de bergachtige Kaapverdische eilanden waaronder Santiago en Santo Antao.
 • Beperk je watergebruik. Wetende dat water schaars is op Sal en Boa Vista is het raadzaam hierop te letten.
 • Beperk het gebruik van single use plastics. Kaapverdië heeft voorlopig geen recyclage in de afvalverwerking. Veel van het plastic wordt verbrand of komt op straat en in zee terecht. Verminder het gebruik van plastic door grote flessen water van 5 liter te kopen en inkopen te doen met herbruikbare shoptassen.
Koop lokaal bij de straatverkopers en marktkramers

Voja Travel is een duurzame reisorganisatie met oog voor het lokale belang. Wil je meer weten over hoe wij reizen naar Kaapverdië eerlijk maken? Neem dan een kijkje op de pagina ‘fair-travel Kaapverdië’. 

Download de Kaapverdië eilandengids

Download
Terug naar alle reisartikelen