Kleinschalig en authentiek
Geweldige reiservaring
Individuele reizen voor jouw gezelschap
Reizen met positieve impact

3 spectaculaire wandelingen op Santo Antão

Bekijk onze reizen

3 spectaculaire wandelingen op Santo Antão

Door: Natasja
 Leestijd: 4 minuten
Artikel delen:

Santo Antao is volgens velen het mooiste eiland van de Kaapverdische archipel. De groene valleien, tropische plantengroei, bijzondere rotskusten en pittoreske bergdorpen hebben daar alles mee te maken. Het is de combinatie van deze elementen die wandelingen op Santo Antao zo aantrekkelijk maakt voor natuurliefhebbers. 

Op Santo Antao maak je fantastische bergwandelingen: dwars door het groene interieur met duizelingwekkende uitzichtpunten achter elke hoek. En wat het eiland nog leuker maakt zijn de aardige locals die je onderweg graag een glaasje van de Kaapverdische rum, Grogue laten proeven. 

Op het eiland vind je tientallen wandelroutes, voor ieder niveau wat wils. Om de keuze wat makkelijker te maken hebben wij onze top 3 wandelingen op Santo Antao samengesteld. Hieronder lees je welke wandelingen je niet wilt missen tijdens je vakantie in Kaapverdië

#3 Ponta do Sol – Fontainhas – Cruzinha (15 kilometer)

Afstand: 15 kilometer

Dit is een van de meest indrukwekkende wandelingen van Santo Antao. De hike duurt gemiddeld 5 uur lang en leidt je op en af steile rotskliffen. Je wordt beloond met een kleurenspel van licht en gigantische rotsformaties langs de kustlijn. Onderweg loop je langs fotogenieke bergdorpjes en slingerende wandelpaden. 

Het eerste dorpje na het vertrek in Ponta do Sol is Fontainhas, omschreven als een van de mooiste dorpjes van de Kaapverdische eilanden. De kleurrijke huizen in het dorp zijn gebouwd op moeilijk bereikbare plekken, maar dit draagt juist bij aan de charme. Bezoek hier het gezellige centrum en geniet van prachtige uitzichten en een vers kopje thee. 

wandelingen santo antao fontainhas

Tip: Als je een 5 uur lange wandeling niet ziet zitten kun je de wandeling ook gedeeltelijk maken. Keer na Fontainhas weer om richting Ponta do Sol. Dit kan te voet of met een aluguer (minibusje dat dienst doet als openbaar vervoer).  

#2 Agua das Caldeiras – Ribeira de Torre (7,5 kilometer)

Afstand: +/- 7,5 kilometer

Deze wandeling start op een hoogte van 1.470 meter in een mistig dennenbos. Natuur zoals deze zie je niet op veel plekken in Kaapverdië, door de vochtigheidsgraad hoog in de bergen groeien hier naaldbomen. Na het bos begint een afdaling met prachtig zicht over de vallei, Ribeira de Torre. Al zigzaggend loop je langs exotische planten en groene landbouwterrassen. Af en toe wordt je voorbij geracet door lokale boeren op ezels. Allemaal zijn ze onderweg naar het bergdorpje Rabo Curto dat enkel te voet te bereiken is. Beneden maakt het bergpad plaats voor de geasfalteerde weg in de buurt van het dorp Xoxo. 

wandelingen santo antao ezels

Tip: in de vallei vlakbij Xoxo ligt het barretje Melicia. Hier verfris je je met een vers  suikerriet- of papayasapje na de stevige afdaling. Naast de bar ligt een watertank en een waterval met natuurlijk bronwater waar je even kan afkoelen. 

#1 Cova de Paul (krater) – Ribeira de Paul 

Afstand: +/- 10 kilometer

Één van de bekendste wandelingen van Santo Antao is die van Paul. Centraal op het eiland ligt de oude vulkaankrater van Paul. In de krater verbouwen de locals gewassen zoals suikerriet en maïs. De hike start bovenaan met zicht op de groene natuur in de krater. Later volgt de afdaling naar de vallei van Paul. Hier heb je zicht op de landbouwterrassen, de bergen en in de verte zelfs de oceaan. Daal verder af langs gehuchten en werp een blik op het authentieke leven in Kaapverdie

krater santo antao
Cova van Paul, de oude vulkaankrater

Tip: Een pure en eerlijke maaltijd proef je bij restaurant O’ Curral. De Europees- Kaapverdische familie heeft een bioboerderij in de vallei waar ze hun eigen producten kweken. Proef van de vers gemaakte kruidenkaas, fruitsapjes, brood en bonen stoofpotjes.  

Wandelingen op Santo Antão – op pad met een lokale gids

Voor alle wandelingen op Santo Antao is het raadzaam om op pad te gaan met een lokale gids. Hiermee steun je de lokale bevolking en ondertussen geniet jij van de mooiste uitzichtpunten en leer je heel wat bij over de Kaapverdische cultuur en de bijzondere natuur van de archipel. 

Kies voor je volgende wandelvakantie in Kaapverdië voor een van onze vaste rondreizen of neem contact op met onze reisadviseurs voor een reis op maat. 

Voja Travel - de Kaapverdië expert

Voja Travel Kaapverdië regelt jouw reis tot in de puntjes. Je kunt een van onze individuele rondreizen kiezen of jouw droomreis op maat samenstellen met onze reisadviseurs.

Boek veilig en met garanties

Reizen naar Santo Antão

Strand, cultuur & indrukwekkende bergen
15 dagen
Vanaf €1.099 p.p.
Incl. vlucht vanaf €1.799 p.p.
Wandelvakantie door de mooiste valleien
11 dagen
vanaf €1.075 p.p.
Incl. vlucht vanaf €1.575 p.p.
Ultiem Kaapverdië
22 dagen
Vanaf €1.699 p.p. 
Incl. vlucht vanaf €2.199 p.p.
Strand, cultuur & indrukwekkende bergen

Opzwepende muziek, altijd lekker weer en fotogenieke landschappen; ontdek tijdens deze 15-daagse reis Kaapverdië op z’n mooist. En op eigen tempo.

Vanaf €1.099 p.p.
15 dagen
Incl. vlucht vanaf €1.799 p.p.
Wandelvakantie door de mooiste valleien

Trek de natuur in op Santo Antão en ontdek tijdens deze volledig verzorgde, doorlopende trekking spectaculaire berglandschappen en exotische valleien.

vanaf €1.075 p.p.
11 dagen
Incl. vlucht vanaf €1.575 p.p.
Ultiem Kaapverdië

 3 weken, 4 eilanden en elke dag afwisselend. Tijdens Ultiem Kaapverdië verblijf je op de mooiste plekken en leer je de lokale cultuur echt kennen.

Vanaf €1.699 p.p. 
22 dagen
Incl. vlucht vanaf €2.199 p.p.