De Oosterschelde zeilt in 2019 weer tussen de Kaapverdische eilanden

Onderweg in Kaapverdie

Onderweg naar de Kaapverdische Eilanden

De Topzeilschoener kwam vorige week aan in de Canarische eilanden. Het historische schip is onderweg naar de Kaapverdische Eilanden waar het eilandhop-reizen maakt met betalende gasten. De gasten zeilen mee, maken kennis met de Kaapverdianen en ontdekken het authentieke Kaapverdië op de verschillende eilanden.

Kaapverdië als vaste tussenstop

Het is niet de eerste keer dat de Oosterschelde de Exotische archipel aandoet. De afgelopen jaren waren ze er bijna elk jaar. Samen met vierentwintig betalende gasten doet het schip zes eilanden aan. Normaliter voor enkele maanden, maar in verband met groot onderhoud dit jaar, vertrok de Oosterschelde later en is het bezoek aan Kaapverdië dit jaar slechts 7 weken. Daarna steekt de Oosterschelde de Atlantische Oceaan over richting het Caribisch gebied. Op andere jaren voer ze via Kaapverdië richting Zuid-Amerika voor tochten rond de wereld.

Perfecte timing

Als de Oosterschelde volgende week aankomt in Kaapverdië is de timing ideaal qua weer. Het tropisch klimaat en de altijd heersende passaatwind maken Kaapverdië tot een heus zeilerparadijs. En volgende week is het de piek van het passaatwindseizoen. Er staat gemiddeld een stevige bries van tussen de 4 en 6 Beaufort. Voor kleine zeiljachten is dit nog wel eens ruw zeilen, maar de veertig meter lange Oosterschelde klieft relatief eenvoudig en stabiel door de golven. Onderweg zullen de gasten ongetwijfeld genieten van al het moois de oceaan rondom de eilanden te bieden heeft. Het water zit vol vliegende vissen (we spreken uit eigen ervaring als we zeggen dat ze soms aan boord vliegen en op je bord met eten landen), tonijn, wahoo, dolfijnen, walvissen en zeeschildpadden.

Eilandhoppen

Elke dag oceaanzeilen wordt afgewisseld met een hele dag op een eiland van bestemming, waar de gasten op ontdekking zullen gaan. De rondreis brengt de gasten van Sal (zand en strand), naar Santiago (verrassend veelzijdig), São Vicente (het culturele hart), Santo Antão (het exotische wandelparadijs), São Nicolau (marslandschappen en bossen), Boa Vista (witte stranden en weidse woestijnen) en weer terug naar Sal. Omdat ze zoveel eilanden zien, krijgen ze een rijk pallet aan ervaringen mee. De zeer afwisselende eilanden kenmerken zich door terrasvelden met bananen- en koffieplantages, zwarte vulkaanhellingen, witte en rode zandwoestijnen en een woest schuimende, diepblauwe oceaan.

Authentiek Kaapverdië

Het mag duidelijk zijn: de Oosterschelde streeft ernaar om hun gasten een authentieke ervaring te geven van het land. Dicht bij de warme Kaapverdiaanse bevolking en midden in de indrukwekkende natuur. Om die reden wordt naast de reguliere crew, ook altijd lokale opstappers aangenomen die werken aan boord tijdens de reis. Bijvoorbeeld om te helpen in de keuken, maar ook als lokale gids en organisatoren van excursies.

Samen zeilen

De Oosterschelde wordt bemand door een professionele bemanning maar gasten helpen ook mee met het reilen en zeilen aan boord, al is dat niet verplicht. Het is mogelijk een hut te delen, of een hut voor een gezelschap alleen te boeken. Maar of je nu in een privé of gedeelde hut zit, uiteindelijk zeil je aan boord samen en daar hoort gezelligheid bij in de vorm van gezamenlijke diners, barbecues, excursies op de eilanden en andere groepsactiviteiten. Meevaren is daarom alleen interessant voor mensen die zich comfortabel voelen in een groep. Onder zeilers wordt wel eens gekscherend gezegd dat aan boord van een zeilschip geen geheimen bestaan.

Schip van Nederlandse bodem

De Oosterschelde is gebouwd tussen 1917 en 1918 en viert dit jaar zijn 100 jarige bestaan. Het is het grootste gerestaureerde zeilschip van Nederland en vaart reizen rond de Atlantische Oceaan en de wereld. Kaapverdië is daarbij een jaarlijks terugkerende tussenstop. Elk jaar zijn er honderden Nederlanders die de eilanden aan boord verkennen.

Detail: het schip vertrekt nooit zonder een enorme Nederlandse driekleur op de steven. De thuishaven is Rotterdam.

Meer weten over de Oosterschelde en haar reizen naar Kaapverdië? Op hun website vind je uitgebreide informatie.

Eilandhoppen naar Kaapverdië?

Stel je eigen reis samen of bekijk alle mogelijkheden.