Kaapverdië
Kaapverdië
ponta-do-sol
Alles wat jij moet weten over Corona en veilig reizen naar Kaapverdië

Corona en veilig reizen naar Kaapverdië

Geschreven door Voja Travel - Lina | 23-04-2020

Dit artikel wordt regelmatig geüpdate om jou te voorzien van de meest recente informatie. Voor het laatst bijgewerkt op: 23 juni 2020

Nu de Corona Maatregelen versoepelen beginnen veel mensen te denken aan het (her)boeken van een vakantie. Meer informatie over veilig reizen naar Kaapverdië lees je in dit artikel. Zo kun jij met een gerust gevoel op reis.

Wanneer kan ik weer op vakantie?

15 juni 2020 heeft het kabinet in Nederland bekend gemaakt dat het reisadvies voor Europese landen wordt versoepeld. Momenteel is het reisadvies voor de hele wereld buiten de EU  nog oranje, dat betekent dat geadviseerd wordt alleen noodzakelijke reizen te maken  Volgens onze informatie verwachten wij een herstart van de vluchten naar Kaapverdië in de tweede helft van de maand juli.

Hoe verkrijgen wij informatie?

Wij volgen de ontwikkelingen in Nederland op de voet en hebben contact met de minister van buitenlandse zaken in Kaapverdië, zodat we je van de meest recente informatie kunnen voorzien. In Kaapverdië wordt hard gewerkt om aan de veiligheidseisen, zoals deze door de overheid van Nederland zijn gesteld, te voldoen. 

Wil je direct een melding ontvangen als het reisadvies voor Kaapverdië verandert? Neem contact met ons op  mailtje en we houden je op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Is er Corona in Kaapverdië?

Op de meeste eilanden is geen of vrijwel geen Corona. Het gehele land zit op een niveau van 15 - 25 besmettingen per dag. In Nederland is het op dit moment circa 100 per dag.

Kan ik veilig op vakantie naar Kaapverdië?

Jazeker. De eilanden die je bezoekt hebben vrijwel geen Corona. Het reisverbod kwam met name doordat de Kaapverdische overheid Nederlanders weigerde en niet vice versa. De overheid raadt aan om alleen naar landen met een geel reisadvies te reizen. Een vakantie naar deze landen is veilig, maar het blijft belangrijk om goed op te letten. Zorg dat je de regels in Kaapverdië kent, een goede reisverzekering hebt en weet waar je terecht kunt als je hulp nodig hebt.

Belangrijke telefoonnummers

Voja Travel
Van maandag t/m vrijdag van 09:00 - 18:00 bereikbaar op 085 029 0587

Ambassades of consulaten in Kaapverdië
Rua de Entre-os-Rios, nº 2A - rés-do-chão
C.P. 87/C - Achada Santo António
Praia
Santiago de Cabo Verde

Als je naar het buitenland reist, is het belangrijk zijn om een ingevulde gezondheidsverklaring bij je te hebben. Deze moet je kunnen tonen als daar naar gevraagd wordt, dus hou je gezondheidsverklaring in de buurt van je paspoort en reisdocumenten. Download hier het formulier gezondheidsverklaring

Je runt een succesvolle B&B in het buitenland en dan slaat Corona toe. Wat nu?

Wim & Hilde uit Heule in België, besloten in 2011 hun droom achterna te gaan en in Kaapverdië te gaan wonen. Ze lieten België achter zich en openden een Bed & Breakfast op het tropische eiland Santo Antao. We werden verliefd op het eiland, genoten van de wandelingen in de natuur en vonden de lokale bevolking zo vriendelijk en gastvrij. 

Voja Travel werkt met Wim en Hilde samen sinds 2017 en sprak met hen. Wat is de impact van het Coronavirus op hun Bed & Breakfast? Hoe ziet hun dagelijkse leven er nu uit? En hoe overleven zij en hun personeel in Kaapverdië?

De zaken gingen goed voor Wim & Hilde: “dit seizoen was wederom fantastisch, het hotel zat steeds goed vol en er heerste een aangename sfeer. Onze B&B heeft 10 kamers, genoeg om de persoonlijke service te behouden. In het hotel ontvingen we samen meten onze 6 vaste medewerkers dagelijks nieuwe reizigers. Zo creëerden we ook extra werkgelegenheid voor chauffeurs, restaurantpersoneel en excursiegidsen in de omgeving.” Toen kwam de Corona crisis en werden het internationale vliegverkeer en Kaapverdië plots stilgelegd. 

Het lokale team in de B&B

Terwijl de uitbraak in Europa erg heftig is, verspreidt het Coronavirus zich in beperkte mate op de Kaapverdische eilanden. Kaapverdië heeft 9 bewoonde eilanden en op de eilanden Santiago, Boa Vista en Sao Vicente zijn tot nu toe 72 mensen positief getest op het virus. De overheid heeft vroeg en snel ingegrepen; voorlopig zijn alle grenzen van de eilanden afgesloten om verdere verspreiding tegen te gaan. Binnenlands transport, zowel vluchten als ferryverbindingen zijn stopgezet. Alleen de distributie van goederen tussen de eilanden per schip mag nog wel doorgaan.

Kaapverdië is grotendeels afhankelijk van toerisme

Toerisme draagt voor 25% bij aan de Kaapverdische economie en is de grootste sector qua werkgelegenheid. Alle toeristische activiteiten liggen nu stil waardoor lokale werknemers en bedrijven hun bron van inkomsten en werk verliezen. Zonder reizigers in het land hebben hotels, restaurants, taxichauffeurs en tour bedrijven noodgedwongen hun deuren gesloten.

We begrepen eerst niet goed wat er aan de hand was 

Wim vertelt: “Toen we het nieuws kregen over de Corona uitbraak in Europa sijpelde de ene annulatie na de andere binnen. We begrepen eerst niet zo goed wat er aan de hand was. Toen we zagen hoe België en andere Europese landen in lockdown gingen besloten we het hotel te sluiten op 19 maart. “

Iedereen zit thuis

Normaal leven de mensen in Ponta do Sol buiten, maar nu blijven ze binnen. Iedereen houdt zich wel aan de regels, omdat ze bang zijn dat een familielid ziek wordt. Als je naar de winkel gaat, dan zie je bijna niemand op straat. De honden vinden geen eten meer en ook de varkens krijgen geen restjes meer van de restaurants. Het is een nare situatie. 

Ponta do Sol is een vredig vissersdorpje dat de sfeer van het authentieke Kaapverdië uitstraalt. De mensen kennen elkaar en komen samen op de dorpspleintjes of aan de kustlijn. “Nu is het er compleet verlaten: geen mens te zien, geen spelend kind te bespeuren”.

Hulp van de overheid

De Kaapverdische overheid biedt financiële hulp aan voor werknemers en bedrijven waar het kan, maar de financiële slagkracht is beperkt. Ook worden voedselpakketten op alle eilanden uitgedeeld. Maar krijgen Wim en Hilde deze steun ook? “Wij hebben nog geen nieuws over financiële hulp ontvangen. We hopen dat er toch iets van hulp komt voor ons en het personeel.” We denken dat er heel wat mensen in de problemen komen als de situatie blijft aanhouden. Iedereen hier heeft het moeilijk met de onwetendheid. Hoe lang gaan de toeristen nog wegblijven? 

Vissers op de plaatselijke markt in Ponta do Sol

“Inwoners komen aan onze deur om hulp vragen. De bevolking leeft van toerisme en de visvangst. De restaurants zijn gesloten omdat er geen toeristen zijn en dus kan er ook geen vis verkocht worden.”

We hopen dat er goed getest wordt

“Juni, juli en augustus zijn normaal gezien drukke maanden voor ons, maar nu zouden we zelfs in onze vrije maand september willen werken als er toeristen mogen komen. We hopen wel dat ze een test moeten doen bij het binnenkomen om de situatie veilig te houden op het eiland. We hebben geen enkele positieve test gehad op Santo Antao en willen dat graag zo houden.”

Grote verliezen voor onze B&B

“Wij blijven voor iedereen hopen dat de situatie snel weer de oude wordt en dat we terug aan de slag kunnen. We hebben een grote investering gedaan in het hotel en draaien nu een groot verlies. Ook hebben we veel mensen aan het werk gezet en weten we niet wat doen om financieel rond te komen als dit nog lang blijft duren. “

De Corona crisis heeft een grote impact op het leven van het koppel en de Kaapverdische bevolking. Voja Travel hoopt dat we samen met Wim en Hilde weer snel aan de slag kunnen. Zo steunen we de lokale economie, helpen we de bevolking aan inkomsten en ontdek jij als reiziger het authentieke Kaapverdie

Steun zelf het Kaapverdië Noodfonds

Om de bevolking te ondersteunen heeft Voja travel het Kaapverdië noodfonds opgericht. Doneer ook aan het Kaapverdië Noodfonds. 

Steun het Kaapverdië noodfonds!

Download de Kaapverdië eilandengids

Download
Terug naar alle reisartikelen