Kleinschalig en authentiek
Geweldige reiservaring
Reizen met positieve impact

Het huis van de Morna

De muziekcultuur van Mindelo
Bekijk onze reizen

Ga je voor cultuur en muziek naar São Vicente, bezoek dan ‘Casa da Morna’

Door:
 Leestijd: 3 minuten
Artikel delen:

De muziekcultuur van Mindelo

Je hebt niet het échte Mindelo ervaren, als je niet minimaal één live optreden hebt meegemaakt. In Mindelo is overal muziek. Tijdens het diner in een restaurant, op straat of in een van de vele verborgen barretjes of muziektentjes. Het eiland São Vicente en de stad Mindelo in het bijzonder is een van de meest muzikale plekken ter wereld. Hier zijn genres geboren en hebben wereldberoemde artiesten hun roots. Mijn eerste keer op São Vicente belandde ik op een avond samen met enkele andere reizigers in ‘Casa da Morna‘. Een fijne plek op de eerste verdieping aan de kust van Mindelo. Overdag is het een visrestaurant met een lekkere Kaapverdiaanse keuken, ’s avonds een plek voor zinderende livemuziek.

morna muzikanten sao vicente

Sfeer en Tito Paris

Als er iets is waar Casa da Morna in schittert, dan is het sfeer. Elke donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond kun je hier komen luisteren naar live-muziek van bekende en minder bekende muzikanten. Ik had geluk, want die avond zou een van de meest bekende Kaapverdische zangers hier optreden: Tito Paris. Paris oogstte wereldwijd succes met zijn zwoele, swingende platen die de ziel van Kaapverdië weerspiegelen. Zijn nummers gaan voornamelijk over de liefde, in het bijzonder zijn liefde voor Kaapverdië. Tito is geboren in Mindelo en verhuisde op 19-jarige leeftijd naar Lissabon. Hier woont hij nog steeds, maar naast de opnames in zijn studio in Parijs en optredens overal ter wereld, maakt hij nog geregeld tijd voor een bezoekje aan zijn geliefde geboorteland.

Het optreden zou rond middernacht beginnen, wat hier heel gebruikelijk is. Zoals zo vaak in Kaapverdie, werd ook het optreden van Paris uitgesteld en klonken de eerste warme noten pas om twee uur ’s nachts, maar niet dat iemand zich hier druk om maakte. En het was het wachten meer dan waard! Wat een bijzondere avond om mee te mogen maken. Terwijl Tito Paris wereldwijd grote zalen uitverkoopt, stond ik hier midden in een kleine, intieme zaal op de plek waar zijn inspiratie vandaan komt en zijn muziek en stijl geboren is. Dit is de plek waar hij meer dan 30 jaar geleden speelde met zijn broers en zijn neef Bau die later ook beroemd werd.

Naast de vaste muzikanten, doken er tegen het einde van de avond nog enkele andere zangers het podium op voor een jamsessie. Eén van hen is Fantcha, net als Tito afkomstig uit Mindelo en bekend van de Kaapverdiaanse muziekstijl Morna. Fantcha begon haar carrière aan de zijde van dé Morna Queen; Cesária Évora. Ze gingen geregeld samen op tournee in de Verenigde Staten tot laatstgenoemde overleed in 2011.

Helemaal vooraan zat een koppel van dik in de zeventig romantisch te wiegen op de muziek. Samen met ons en nog zo’n veertig andere muziekliefhebbers van alle leeftijden, stonden we tot in de kleine uurtjes van de muziek te genieten. Pas toen we weer naar buiten liepen, beseften we ons dat het al vier uur in de ochtend was.

Mijn fijnste herinnering aan deze avond komt weer helemaal tot leven als ik luister naar Dança Ma Mi Criola. Ga je met mee mee terug in de tijd naar die warme nacht in Mindelo?

Meer weten?

Wil je met iemand spreken die ook in Casa da Morna is geweest en São Vicente goed kent? Stuur ons een berichtje via ons contactformulier en we brengen je graag in contact!

Tekst door Lynn van Den Broeck, die al meerdere keren een Kaapverdië vakantie heeft gehad en inmiddels bijna alle eilanden bezocht heeft.

Voja Travel - de Kaapverdië expert

Voja Travel Kaapverdië regelt jouw reis tot in de puntjes. Je kunt een van onze individuele rondreizen kiezen of jouw droomreis op maat samenstellen met onze reisadviseurs.

Boek veilig en met garanties