Carnaval Kaapverdië losgebarsten!

Carnaval Kaapverdië in de top drie tropische carnavals

Het carnaval in Kaapverdië is een van de drie meest uitbundige tropische Carnavals in de wereld. Het Kaapverdisch carnaval is een uniek fenomeen waarbij het hele land op z’n kop staat. Het valt qua stijl en uitbundigheid te vergelijken met het bekendere Braziliaanse carnaval en het carnaval in Trinidad & Tobago. De voorbereidingen voor de feesten in de exotische archipel beginnen vaak al meteen het weekend na het carnaval en duren dus ongeveer het hele jaar!

Oefenen, oefenen, oefenen…

Het carnaval in Kaapverdië moet natuurlijk wel geoefend worden, dus sinds enige jaren is er ook zomercarnaval. En zes maanden later in januari beginnen in Mindelo de oefenoptochten vaak al in januari en nemen toe in intensiteit tot ongeveer een week voor het carnaval. Vanaf dan beginnen de eerste feesten in de hotels. Op het moment dat het carnaval dan ook echt losbarst, en de voorfeesten afgelopen zijn, leeft iedereen toe naar de uitbundige climax van het carnaval.

Drie bijzondere weetjes…

Het Kaapverdisch carnaval is bijzonder om drie verschillende redenen:

  1. Kinderoptocht: er is altijd een kinderdag waarbij de scholen meedoen en de kinderen hun eigen optocht houden.
  2. Mandinga optochten: waarbij deelnemers hun Afrikaanse voorouders eren
  3. Iedereen is welkom: wie je ook bent en waar je ook vandaan komt. Ook veel Kaapverdianen die in het buitenland wonen komen speciaal voor deze happening terug naar hun geboorteland. Alles loopt en feest door elkaar. Jong & oud, Kaapverdiaan & toerist, man & vrouw.

Vakantie Kaapverdië tijdens carnaval

Mocht je overwegen een keer op vakantie naar Kaapverdië te gaan tijdens carnaval, dan is São Vicente het beste eiland om het te vieren. Op São Vicente ligt de stad Mindelo. Dit is de culturele hoofdstad van Kaapverdië en hier zijn de optochten het grootst. Zorg er wel voor dat je ruim op tijd boekt. Mindelo heeft relatief weinig hotels en de beste accommodaties zitten snel vol. Als richtlijn kun je het beste minimaal zes maanden (en liever eerder) van tevoren boeken. Het is het leukste om in het centrum te zitten. Houd er wel rekening mee dat er harde muziek tot in de vroege uurtjes kan klinken. Dus als je niet bereid bent helemaal tot in de vroege uurtjes te feesten, dan kun je misschien beter iets verder van het centrum verblijven.

Eilandhoppen naar Kaapverdië?

Stel je eigen reis samen of bekijk alle mogelijkheden.