Kleinschalig en authentiek
Geweldige reiservaring
Reizen met positieve impact

Sonvela Arte

De kleurexplosie in de wijk Ilha de Madeira.
Bekijk onze reizen

Sonvela Arte – het kleurrijkste project van Kaapverdië

Door: Bobbie
 Leestijd: 5 minuten
Artikel delen:

In 2014 veranderde de wijk Ilha de Madeira, Mindelo in misschien wel de meest kleurrijke buurt van Kaapverdië. Deze kleurexplosie vond plaats onder leiding van Freddy Gomes, de oprichter van de Sonvela Foundation. De transformatie was bedoeld om de buurt samen te brengen, kansen binnen het toerisme en de arbeidsmarkt te creëren en jong talent te inspireren. Het project kreeg de naam Sonvela Arte. 

10 zakken cement – hoe het allemaal begon

Van 2010 tot 2013 was Freddy veel te vinden in Rio de Janeiro. Hier werkte hij als vrijwilliger mee aan verschillende projecten van non-profit organisaties en gaf hij tours in de Braziliaanse favela’s (sloppenwijken). Tijdens zijn werk zag hij hoeveel ongelijkheid er in de wereld was en raakte hij geïnspireerd om hier iets aan te veranderen. In 2011 richtte hij dan ook de Sonvela Foundation op. 

Eenmaal terug in Nederland bleef het gevoel dat hij meer met Sonvela moest doen knagen. In 2013 besloot Freddy dan ook woord bij daad te voegen en maakte hij van Sonvela een echte organisatie, met als doel het ondersteunen van kleinschalige, lokale, sociale initiatieven en projecten. Hij zei zijn kantoorbaan op, verhuurde zijn huis en kocht tickets naar Rio de Janeiro. De eerste paar maanden in Rio gebruikte hij om na te denken over de toekomst van Sonvela. Het was dan ook hier, dat het idee voor Sonvela Arte ontstond. In 2014 was het zover. Freddy streek neer op het Kaapverdische eiland Sao Vicente, waar hij zijn zinnen had gezet op Ilha de Madeira, Mindelo. Met slechts een budget van €180 waar hij 10 zakken cement van kocht en met heel veel hulp van de locals ging project Sonvela Arte van start. 

Sonvela Arte

Een buurt die samenkomt

De missie van Sonvela Arte is simpel: de levens van mensen die in achtergestelde wijken wonen veranderen door het verbinden van kunst en toerisme. Met dit project krijgen de bewoners niet alleen meer zelfvertrouwen in zichzelf maar voelen zij ook trots voor hun buurt en waar ze vandaan komen. Daarnaast creëert het ook kansen op de arbeidsmarkt en in het toerisme doordat de buurt aantrekkelijker wordt voor bezoekers.

Het was dan ook de community en dat gevoel van saamhorigheid wat het project tot een uiteindelijk succes bracht. Buurtbewoners, lokale metselaars, oude vrienden en online volgers werkten allemaal mee aan het project. Sonvela Arte werd vrijwel volledig opgezet met donaties en het harde werken van het team. Dit werd beloond met aandacht in het lokale nieuws en een stijging van het aantal bezoekers in de buurt.

Het mooie aan Sonvela Arte is dat het een project is met ongelofelijk veel verschillende aspecten. Bouw, architectuur, toerisme, kunst, de Kaapverdische cultuur, onderwijs en empowerment. Al die aspecten kwamen binnen het project samen en vormden de totale transformatie van de buurt.

“Om te geloven in de kracht van kunst en cultuur, en dat het sociale verandering teweeg kan brengen. Dat is waar Sonvela Arte om draait”.

Sonvela Arte

De toekomst van Sonvela Arte

Het project is nu gedeeltelijk zelfvoorzienend. Community tourism zorgt ervoor dat de kunst onderhouden kan worden. Daarnaast zijn er veel mensen die tijdens tours doneren omdat ze het project, en wat het voor de gemeenschap heeft betekend, zo bijzonder vinden. 

Momenteel staat het project, op het restaureren en onderhouden van de schilderingen na, op pauze. Oprichter Freddy Gomes richt zich op de toekomst van Sonvela Arte, de Sonvela Foundation en dat van Kaapverdië. Freddy had al voor de lockdown besloten dat Sonvela in de toekomst op een andere wijze verder zou gaan. Tijdens de lockdown begon hij met het uitwerken van het idee voor social impact investing. Dat de tech en startup scene van Kaapverdië hierin centraal moesten staan werd hem al gauw duidelijk. Wat de toekomst zal brengen voor Sonvela Arte is nog onzeker. Maar Freddy blijft bij de basis: door te investeren in de mensen, investeer je ook in de toekomst van Kaapverdië.

Sonvela Arte

Wil je weten hoe jouw reis kan bijdragen aan de toekomst van Kaapverdië? Lees dan hier alles over onze Fair Travel Initiatieven. Boek een rondreis en bezoek zelf de gekleurde wijk van Mindelo!

Voja Travel - de Kaapverdië expert

Voja Travel Kaapverdië regelt jouw reis tot in de puntjes. Je kunt een van onze individuele rondreizen kiezen of jouw droomreis op maat samenstellen met onze reisadviseurs.

Boek veilig en met garanties