Ga je op vakantie naar Kaapverdië? Dan lees je hier 23 onmisbare weetjes over Kaapverdië die je moet lezen zodat je voorbereid op reis gaat.
214 Voja reizigers zijn deze maand vakantie aan het vieren op onze bestemmingen
1. De vliegtijd naar Kaapverdië
Het is ongeveer 6,5 uur vliegen naar Kaapverdie. De afstand die je daarbij aflegt is ongeveer 4.900 kilometer. Dat is zo’n 88 keer rijden van ons kantoor in Utrecht naar Schiphol. Meer informatie over de vliegtijden.
2. Welke taal spreken ze in Kaapverdië?
Er zijn meerdere talen in gebruik, maar de officiële taal in Kaapverdië is Portugees. De officiële landstaal van Kaapverdië is Portugees. Dit wordt gesproken in de regering, banken en bij officiële aangelegenheden. Op straat spreken ze vooral Kaapverdiaans Creools of kortweg “Creolu”. Creolu is een mix van Portugees, Afrikaanse en eigentijdse woorden. Gelukkig verstaan en spreken ze op de meeste plekken ook een beetje Engels.
3. Kaapverdië kent een uniek fenomeen: microklimaten
Die microklimaten zorgen ervoor dat bijvoorbeeld het ene eiland groen en bebost is en het andere eiland een woestijn is. En dat terwijl ze maar enkele tientallen kilometers van elkaar vandaan liggen. Dit zorgt ervoor dat bijna alle eilanden totaal anders zijn. Er is een bloemeneiland, een eiland vol idyllische zandstranden, een eiland met spectaculaire uitzichten over groene valleien, een vulkaaneiland en nog veel meer.
4. Het eiland São Nicolau heeft zelfs twee microklimaten
Als je op São Nicolau na een flinke klim aankomt op de top van de Monte Gordo, zie je hoe deze berg het eiland in tweeën splitst. Aan de ene kant zie je een groen landschap en aan de andere kant een woestijn. Surrealistisch, maar spectaculair!

5. Er zijn 10 eilanden, maar 90% van alle toeristen gaat naar Sal en Boa Vista
Daarmee blijft 80-90% van Kaapverdië voor de meeste toeristen onontdekt. Kaapverdië is een microkosmos met 10 eilanden die allen heel verschillend zijn. Die verschillen zorgen ervoor dat je een hele uiteenlopende invulling kan geven aan je vakantie naar Kaapverdië. Niet alleen vanwege de microklimaten, maar ook qua Kaapverdiaanse cultuur. Je hebt eilanden met een meer Afrikaanse vibe, terwijl andere eilanden een meer Braziliaanse tint hebben. Sal heeft ontspannende resorts en prachtige zandstranden die perfect zijn voor ontspanning (en windsurfen/kiten), maar het is ook het eiland van het massatoerisme. De meeste mensen raken er na een paar dagen verveeld en zijn erop uitgekeken. Wij raden je aan om te meerder eilanden te bezoeken door te eilandhoppen! Dan beleef je pas echt hoe divers en mooi Kaapverdië is.
6. Van de 10 eilanden zijn er 9 bewoond
De bewoonde eilanden zijn: Santo Antão, São Vicente, São Nicolau, Sal, Boa Vista, Maio, Santiago, Brava en Fogo. Santa Luzia is het onbewoonde eiland dat op 5 uur zeilen ligt van São Vicente.
7. Er wonen slechts 500.000 mensen
De helft daarvan woont op het eiland Santiago. De rest woont verspreid over de andere acht bewoonde eilanden. Opmerkelijk detail: in totaal lopen er ongeveer 1,5 miljoen Kaapverdianen op de planeet. Buiten Kaapverdië wonen dus meer Kaapverdianen dan in het land zelf.
8. Kaapverdianen zijn het meest gemixte volk ter wereld
Genetisch gezien dan. Als je op Kaapverdië ergens door een winkelstraatje of over een marktje loopt, moet je maar eens letten op alle verschillende kenmerken van de bevolking. Iemand met smaragdgroene ogen, een caramel getinte huid en een klein Europees neusje is geen uitzondering. Kaapverdianen zijn het meest gemixte volk ter wereld en hebben roots die terug te voeren zijn tot Portugal, Afrika en de verschillende nationaliteiten van de zeevaarders die door de eeuwen heen op de eilanden stopten. Net zoals in Brazilië vind je in Kaapverdië alle kleuren. Van melkwit tot mokka en donkerzwart.
9. Er komen vrijwel geen muggen voor op Kaapverdië
Relaxed he? Dat geldt voor alle eilanden. Maar heel soms vliegen er toch een paar verdwaalde muggen rond. Dus als je echt helemaal zeker wilt zijn van een jeukvrije vakantie raden we je aan wat antimuggenspray mee te nemen. Zeker als je naar de stad Praia op Santiago gaat.
10. Kaapverdië heeft de meeste muzikanten per inwoner
Wanneer we het over Kaapverdië weetjes hebben mag muziek natuurlijk niet ontbreken. Kaapverdië is een enorm muzikaal land. In steden als Mindelo vind je overal gezellige barretjes met live muziek. Van Kaapverdië wordt wel gezegd dat het in de wereld de meeste succesvolle muzikanten per inwoner heeft en dat is geen verrassing als je kijkt naar de lange lijst wereldbekende muzikanten waaronder: Cesaria Evora, Lura, Sara Tavares en Nelson Freitas.

11. Het tijdverschil is maar klein
In Kaapverdië is het tijdverschil in de winters maar twee uur vroeger dan in Nederland en in de zomer drie uur. Op de heenreis pak je dus mooi een paar uur winst en heb je ook geen last van een jetlag.
12. Kaapverdië is een ideale zonbestemming
Los van de microklimaten, regent het in Kaapverdië erg weinig en schijnt de zon bijna altijd. De weercondities zijn er ideaal. Er is een zeeklimaat en het is er warm, niet heet. ’s Zomers is het gemiddeld 28ºC. ’s Winters is het gemiddeld 25ºC. Het is wat betreft klimaat een van de beste strandbestemmingen in de winter die op middellange afstand ligt. Zeker nu landen als Turkije, Egypte, Tunesië en Griekenland uit trek raken. De bergachtige eilanden hebben ’s middags vaak wolken op de toppen (die ontstaan door het door de zon verdampte vocht, die ’s avonds vaak weer condenseert en zo de valleien groen houdt). Het waait ’s winters aan het strand gemiddeld: kracht 4 tot 5. Vanwege die wind is het een populaire plek om te wind- en kitesurfen. Het is wel prettig om een warm vest of trui mee te nemen voor ’s avonds, dan kan het kwik dalen tot 18-20ºC. Oh ja, nog één tip: neem zonnebrandcrème vanuit Nederland mee. Het is daar vrij duur omdat Kaapverdië alles moet importeren.
13. Kaapverdië is een van de meest stabiele democratieën in Afrika
Er vinden om de vier jaar parlement- en presidentsverkiezingen plaats die vrijwel altijd eerlijk en probleemloos verlopen. Kaapverdië is inmiddels 43 jaar onafhankelijk van Portugal. Lees hier de volledige geschiedenis van Kaapverdië.
14. Er is weinig corruptie
Kaapverdië staat op de wereldranglijst van corruptie tussen Malta en Costa Rica in. Binnen Afrika is Kaapverdië het op één na minst corrupte land. Vanwege de lage corruptie, het hoge democratische gehalte en het relatief hoge Bruto Binnenlands Product, wordt Kaapverdië nogal eens “Afrika light” genoemd en is veilig om op vakantie te gaan.
15. Kaapverdië is ongeveer even veilig als Nederland
Er staan nogal wat elkaar tegensprekende berichten over veiligheid op het internet. Sommige bronnen zeggen dat Kaapverdië veilig is, andere dat er plekken zijn waar je moet opletten. Oprichter Joshua zegt daar dit over: “Ik heb bijna alle bewoonde en onbewoonde eilanden bezocht, er meer dan een jaar gewoond en heb inmiddels al een paar jaar een Kaapverdiaanse vriendin en ik kan je met een gerust hart zeggen dat het een veilig land is. Net zoals ieder land zijn er altijd plekjes waar je op moet passen.” In Kaapverdië is dat in Praia, de hoofdstad op het eiland Santiago. Praia is een echte stad. En net zoals andere grote steden zoals Amsterdam, Brussel, Parijs of Berlijn zijn er wijken die je beter kan mijden en plekken waar je ’s avonds voorzichtig moet zijn. Maar voor de rest van Kaapverdië geldt dat het een veilig tot zeer veilig land is.
16. De munteenheid in Kaapverdië is de “Escudo”
De wisselkoers is vast ten opzichte van de euro; 1 euro is 110 escudo. Een makkelijk ezelsbruggetje om te onthouden is dat 1 escudo ongeveer 1 eurocent waard is. Dus 100 escudo is ongeveer 1 euro waard. Op de meest toeristische eilanden Sal en Boa Vista kan je overal met euro betalen. Op de andere eilanden aanvaarden ze in sommige hotels en restaurants euro’s maar niet overal.
17. All-inclusive resort boeken is zonde
All inclusive resorts lokken je met goedkope vluchten en scherpe prijzen, maar zijn erg duur als je er eenmaal bent. Ons Kaapverdie weetje: ga voor boetiekhotelletjes. Tenzij je een all-inclusive boekt en de hele week alleen maar aan het strand ligt en eet in het resort, geef je ter plaatse altijd geld uit op een vakantie. Bijvoorbeeld als je de Kaapverdiaanse keuken wilt ervaren en uit eten gaat in een lokaal restaurantje, een eilandtour neemt, op boottrip gaat, een quad-bike huurt, surfles neemt of ’s avonds gaat stappen.
Bij een all-inclusive kies je voor een totaal andere reiservaring dan een verblijf in bijvoorbeeld een klein, gezellig en stijlvol boetiekhotel. De resorts liggen ver van de dropjes en centra, dus je mist de lokale vibe en de cultuur. Verder wordt het eten ingescheept uit andere landen, dus je proeft niet de Kaapverdische keuken en het sociale aspect van eten, lokale live muziek, cafés en alles wat daarbij hoort. Kies jij voor het besparen van een paar tientjes bij je boeken en het gemak van all-inclusive? Of ga je voor boetiekhotels waar je de unieke Kaapverdiaanse cultuur ontdekt met kleine hotels, de lokale keuken en persoonlijk contact met eigenaren? Hier sta je middenin het land en beleef je het authentieke land, ver weg van de massa. Deze scoren in reviews op boekingssites vaak ook significant hoger dan resorts. Ondertussen steun je de lokale economie door te spenderen aan kleine bedrijven. Dit is een eerlijke manier van reizen (fair-travel) die de lokale inwoners ook verder helpt.
18. Prijzen in Kaapverdië
Het leven is over het algemeen goedkoper dan in Nederland, maar er zijn prijsverschillen tussen de eilanden. Door het toerisme is het leven op Sal en Boa Vista duurder dan eilanden als Santiago, São Vicente, Santo Antão en São Nicolau. De prijzen op Sal en Boa Vista zijn hetzelfde als in Nederland en soms hoger. Een gek voorbeeld hiervan is zonnebrandcrème. Op de andere eilanden ligt het prijspijl aanzienlijk lager dan in Nederland. Dus hoewel de vluchten en pakketreizen naar Sal of Boa Vista goedkoop zijn door het vele toerisme, geef je er ter plaatse wel meer geld uit dan op de andere eilanden. Als je de lokale keuken wilt ontdekken ben je op Sal en Boa Vista ongeveer €15 à €30 kwijt per persoon voor een maaltijd. Een biertje is ongeveer 250 Escudo’s (€ 2,-). De prijzen op de overige eilanden liggen lager. Op de minst toeristische eilanden kan het zijn dat je voor € 1,- of minder al een drankje hebt. Het vervoer per Aluguer (minibus) is eveneens erg voordelig, terwijl taxiprijzen juist wat hoger liggen.
19. Hoe betaal je daar?
Je kan met je Nederlandse bankpassen en creditcards gewoon geld opnemen uit automaten. Tip: Stel voor vertrek in op de website van je bank of via je bankieren-app dat je buiten Europa geld kan opnemen. Uit veiligheidsoverwegingen blokkeren banken dit standaard. Op de eilanden met internationale vliegvelden (São Vicente, Sal, Boa Vista, Santiago) zijn voldoende banken met pinautomaten in de dorpjes. Pinpassen werken meestal wel, maar niet altijd, dus we raden je aan om ook een creditcard mee te nemen. Er is meestal een opnamelimiet van € 180,- per dag. Je kunt dan met je paspoort binnen in de bank een groter bedrag opnemen. Ook wel handig om te weten: alle banken sluiten om 15:00 ’s middags.
20. Veerboten gaan, maar niet tussen alle eilanden
Er gaan alleen betrouwbare veerboten tussen Santo Antão en São Vicente, en tussen Santiago en Fogo. Veerboten tussen São Vicente en São Nicolau gaan ook, maar minder regelmatig. Het meeste inter-eilandvervoer gaat namelijk met binnenlandse vluchten. Brava en Santo Antão zijn de enige 2 bewoonde eilanden zonder vliegveld.

21. Er zijn geen inentingen verplicht
Inentingen in Kaapverdië zijn niet verplicht, behalve als je in de 7 dagen voor je verblijf aan Kaapverdië in een land geweest bent waar gele koorts voorkomt. Dan is de inenting voor gele koorts wel verplicht. De GGD heeft wel een aanvullend advies: zij bevelen DTP (Difterie, Tetanus en Polio) en Hepatitis A (besmettelijke geelzucht) vaccinaties aan. De meeste Nederlanders hebben die al gehad bij het Rijksvaccinatieprogramma. Check wel even of je deze moet verlengen bij de GGD. Hier lees je meer over medische informatie in Kaapverdië.
22. Je hebt geen wereldstekkers of omvormers nodig
Een handig weetje voor je reis naar Kaapverdië is dat ze op de Kaapverdische eilanden 240Volt en Europese (Nederlandse) stekkers gebruiken. Lekker makkelijk, nietwaar? Het stroomnet is niet overal zo krachtig en robuust als in Nederland. Dat merk je bijvoorbeeld aan haardrogers. Die vragen flink wat stroom en werken niet in alle accommodaties.
23. Als je naar Kaapverdië gaat, betaal je Airport Security Tax (TSA)
Kaapverdië heeft sinds 1 januari 2019 geen visumplicht meer. Vanaf nu is er voor alle Europeanen de Airport Security Tax (TSA). Je betaalt de TSA van € 31,- direct na aankomst op het vliegveld. Wil je het liever van tevoren regelen? Registreer je dan online via EASE (uiterlijk 5 dagen voor vertrek). Zorg verder dat je paspoort nog 6 maanden geldig is en dat je nog twee lege pagina’s hebt.
Dit waren de 23 meest belangrijke weetjes over Kaapverdië. Zo heb je in korte tijd veel geleerd over je bestemming en kun je met gerust hart op vakantie. Meer weetjes over Kaapverdië? Kijk eens rond op onze blog. Veel lees plezier!