Fair travel – Eerlijk en duurzaam op reis naar Kaapverdië

Wat is fair travel? Simpel: eerlijk op reis. Dat je een land beter achter laat dan hoe je het aantrof. Voor zowel de mensen die er wonen, als de natuur. Want reizen is mooi, maar het laat ook een voetafdruk achter. En hierdoor staan toerisme en duurzaamheid soms op gespannen voet. En daarnaast gaat het ook over eerlijk omgaan met jou en je niet verleiden met foto’s van andere eilanden om je naar resorts te lokken, zoals sommige touroperators doen.

We vinden het dan ook niet meer dan logisch om eerlijk te zijn naar jou en eerlijk te zijn naar Kaapverdië. Daarom verzorgen wij uitsluitend eerlijke reizen. Reizen waarmee we je verwonderen en verrijken door je te laten zien en ervaren hoe uniek, divers en mooi de natuur en cultuur van Kaapverdië is. Dan ontdek je niet alleen het échte Kaapverdië, maar help je het land en de mensen ook echt verder.
Schoolkinderen in de vallei op Santiago.

Hoe zorgen wij dat onze reizen fair travel zijn?

1. Door alleen met kleinschalige en authentieke accommodaties samen te werken.

Wij werken zoveel mogelijk samen met kleinschalige en authentieke accommodaties van mensen die in Kaapverdië wonen. In plaats van grote, copy-paste resorts, verblijf je in lokale (boetiek)hotels, pensionnetjes, guesthouses en casa’s. Hier werken locals, ze zijn gebouwd met lokaal materiaal en aan tafel serveren ze lokale en ecologische streekproducten. Zo blijft het geld in Kaapverdië en vloeit het niet naar het buitenland weg. En minstens zo belangrijk: dit levert ook de meest authentieke reiservaring op. Je staat middenin de samenleving, slaapt bij locals, en ziet met eigen hoe het er zelf aan toe gaat.

2. We werken bewust met zo veel mogelijk accommodaties en activiteiten samen die middenin de samenleving staan en iets teruggeven.

  • Zo runt Katelijne van Casa Katelijne in haar eigen tijd nog vrijwillig een kleuterschooltje. Een verblijf bij haar helpt het schooltje. En als je schriftjes en pennen meeneemt (mag, hoeft niet) maak je ze extra blij!
  • Jean van boetiekguesthouse Jean neemt alleen lokale Kaapverdianen in dienst en helpt ze niet alleen aan een goedbetaalde baan, waarmee zij hun kinderen naar school kunnen sturen, maar leidt al zijn werknemers ook op naar hoge standaarden van Europese service.
  • Ben van Ben’s Lodges organiseert voor de jeugd in het nabijgelegen dorpje altijd voetbaltoernooien.
  • Etienne en Marly van Casa di Marly doen veel te veel om allemaal op te noemen, maar één van die dingen is dat ze een gratis eerstehulppost voor de vallei runnen waar ze wonen (Marly was een gediplomeerde zuster toen ze nog in Nederland woonde).
  • Op Fogo maken we exclusief gebruik van lokale gidsen zodat zij met deze inkomsten hun in 2014 door de lava ondergelopen dorpje weer kunnen opbouwen.
  • En zo nog heel veel meer.

 

3. Met eerlijke afspraken en eerlijke informatie.

We maken eerlijke afspraken met mensen met wie we samenwerken zonder ze eindeloos af te dingen en eigenaren onder druk te zetten.

4. Vervoer- en regelwerk laten we zoveel mogelijk uitvoeren door lokale aanbieders.

Dat is goed voor de lokale economie en de gemeenschappen daar.

5. Op reis stimuleren we zo veel mogelijk jouw autonomie en vrijheid, in plaats van jou afhankelijk van ons te maken.

Dat doen we bijvoorbeeld met onze interactieve Maps App waarmee je op reis altijd de leukste (onontdekte) plekjes zelf kan vinden of regelen.

6. Elke accommodatie hebben we zelf bezocht en de foto’s zijn door onszelf genomen.

We laten het niet mooier zijn dan het is.

7. Iedere klant krijgt een eigen vast contactpersoon die persoonlijke reiservaring heeft in Kaapverdië.

Iemand die snapt hoe het land werkt. Wat je vooral wel, maar misschien ook vooral niet moet doen.
Kaapverdiaanse vrouw op de markt

Foto: Sjors Massar

 

Waarom is dit belangrijk?

Omdat het abnormaal is om het niet te doen, toch? Door zo te werken zorgen we dat jouw reisbestedingen zoveel mogelijk lokaal terecht komen, waardoor lokaal geïnvesteerd wordt in onderwijs, gezondheidszorg, werkgelegenheid en natuurbehoud. Hierdoor profiteren Kaapverdianen van het toerisme en laat jij het land beter achter dan hoe je het aantrof.

Hoe het niet moet

Maar niet iedereen werkt zo. Op de eilanden Sal en Boa Vista staan grote all-inclusive resorts, ver van de dorpjes en lokale cultuur. Deze resorts trekken honderdduizenden toeristen per jaar. Vakantiegangers worden gelokt met lage all inclusive prijzen, maar weten niet wat een verwoestend effect dit soort toerisme heeft op de lokale economie. Ze houden lage lonen en lange dagen houden armoede in stand, als gast ben je geïsoleerd en je ervaart niet het echte Kaapverdië. Lees hier meer over de schaduwzijde van all inclusive toerisme.

Hoe wij jou helpen

Dus kortom: niet al het toerisme naar Kaapverdië is eerlijk en duurzaam. Maar door bewust op reis te gaan help jij Kaapverdië nog mooier te maken. Wij werken op de grens van idealisme en realisme. We willen goed zijn voor onze wereld en de mensen die er in wonen. Maar we willen ook gewoon een bedrijf zijn dat hele goede reizen maakt die jou een onvergetelijke ervaring bezorgt.

Meisje met de bananentros op Santiago.

Menu