Ecotoerisme – Fair Travel Kaapverdië

Duurzame reizen naar Kaapverdië

Wat is fair travel?

Dat je een land beter achter laat dan hoe je het aantrof. Voor zowel de mensen die er wonen als de natuur. Want reizen is mooi, maar het laat ook een voetafdruk achter. En hierdoor staan toerisme en duurzaamheid soms op gespannen voet. En daarnaast gaat het ook over eerlijk omgaan met jou en je niet verleiden met foto’s van andere eilanden om je naar resorts te lokken, zoals sommige touroperators doen.

 

Hoe het niet moet

Maar niet iedereen werkt zo. Op de eilanden Sal en Boa Vista staan grote all-inclusive resorts, ver van de dorpjes en lokale cultuur. Deze resorts trekken honderdduizenden toeristen per jaar. Vakantiegangers worden gelokt met lage all inclusive prijzen, maar weten niet wat een verwoestend effect dit soort toerisme heeft op de lokale economie. Ze houden lage lonen en lange dagen armoede in stand. Als gast ben je bovendien geïsoleerd en je ervaart niet het echte Kaapverdië. Hier kun je meer lezen over de duistere waarheid achter all inclusive vakanties..

Hoe zorgen wij dat onze reizen fair travel zijn?

 1. Wij werken alleen met kleinschalige accommodaties

  Wij werken zoveel mogelijk samen met kleinschalige en authentieke accommodaties van mensen die in Kaapverdië wonen. In plaats van grote, copy-paste resorts, verblijf je in lokale (boetiek)hotels, pensionnetjes, guesthouses en casa’s. Deze zijn gebouwd met lokaal materiaal en aan tafel serveert de bevolking lokale en ecologische streekproducten. Zo blijft het geld in Kaapverdië en vloeit niet naar buitenlandse multinationals weg. En minstens zo belangrijk: dit levert ook de meest authentieke reiservaring op.
 2. Onze partners ondersteunen onderwijs

  Katelijne van Casa Katelijne runt in haar eigen tijd nog vrijwillig een kleuterschooltje. Een verblijf bij haar helpt het schooltje. En als je schriftjes en pennen meeneemt (mag, hoeft niet) maak je de kinderen extra blij!
 3. Onze partners ondersteunen opleiding

  Jean, een voormalig Franse advocaat, heeft bijvoorbeeld een boetiek guesthouse en neemt alleen lokale Kaapverdianen in dienst en helpt ze met een goedbetaalde baan, waarmee de mensen hun kinderen naar school kunnen sturen en leidt hen op in service en cuisine.
 4. Onze partners ondersteunen medische posten

  Marly was in Nederland verpleegster en heeft nu een Bed & Breakfast en runt daarbij samen met haar man een lokale medische post voor de bevolking.
 5. Lokale gidsen

  Op Fogo maken we net als op alle eilanden gebruik van lokale gidsen zodat zij met deze inkomsten hun dorpje kunnen herbouwen dat in 2015 door de vulkaanuitbarsting werd vernietigd.
 6. Decentraal vervoer- en gidsen

  Vervoer en gidsen zijn decentraal en lokaal; kortom voor jouw gezelschap. Dat is goed voor de lokale economie en zorgt voor een individuele en persoonlijke reiservaring.
 7. Wij faciliteren jouw onafhankelijkheid

  Dat doen we bijvoorbeeld met onze interactieve Maps App waarmee je op reis altijd de leukste onontdekte plekjes zelf kan vinden of regelen.

Waarom is dit belangrijk?

Omdat het abnormaal is om het niet te doen, toch? Door zo te werken zorgen we dat jouw reisbestedingen zoveel mogelijk lokaal terecht komen, waardoor lokaal geïnvesteerd wordt in onderwijs, gezondheidszorg, werkgelegenheid en natuurbehoud. Hierdoor profiteren Kaapverdianen van het toerisme en laat jij het land beter achter dan hoe je het aantrof.

t 2x" width="100" height="100" />

Fair Travel op vakantie naar Kaapverdië?

Ik help je graag met het samenstellen van een onvergetelijke reis langs de eilanden.