Kaapverdië
Kaapverdië

Weer in Kaapverdië

Weer in Kaapverdië
Zonnig & warm met een briesje

Microklimaten in Kaapverdië

Een bijzonderheid aan het weer in Kaapverdië zijn de verschillende microklimaten in Kaapverdië. Die zorgen dat bijvoorbeeld de ene helft van een eiland als São Nicolau nat en groen is, terwijl de andere helft een kurkdroog woestijnlandschap heeft. Deze microklimaten zorgen voor de grote verschillen tussen de eilanden en op de eilanden zelf. Eilanden met sterke microklimaten en grote lokale verschillen zijn: Santo Antão, São Nicolau, Santiago en Fogo.

Microklimaten in Kaapverdië

Kaapverdië heeft eens in de 50 jaar last van een orkaan. In de zomer zijn er meestal is echter tijdens het orkaanseizoen sprake van een tropische storm. De kans hierop is het grootste in de maanden augustus tot en met oktober. Je kunt bij NOAA meer actuele informatie vinden over tropische stormen en orkanen.

Hoeveel zonuren heeft Kaapverdië?

Op de Kaapverdische Eilanden schijnt de zon praktisch altijd. Het gemiddeld aantal zonuren per dag ligt op 6 uur in de zomermaanden. De zonuren lopen op in de herfst en winter tot 8 uur per dag in september, 9 uur in februari en zelfs 10 uur per dag in maart. Een belangrijke vakantietip voor een vakantie naar Kaapverdië is om zonnebrand mee te nemen (of een leuk hoedje). Zonnebrand is namelijk vrij prijzig in Kaapverdië. 

Gemiddelde temperatuur Kaapverdië

De eilanden hebben stabiele temperaturen. De maximale temperatuur overdag is 26°C in de winter en 30°C in de zomer. De gemiddelde temperatuur, inclusief de temperatuur ’s nachts is 22°C in de winter en 28°C in de zomer. Doordat de eilanden omringd zijn door de zee, stabiliseert de zeelucht de temperatuur en zijn er weinig schommelingen. Houd er rekening mee dat in de bergen op 1, 2 of zelfs 3 kilometer hoogte, het ’s avonds fris kan zijn. Lees meer over wat de beste reistijd naar Kaapverdië is.

Weer en Klimaat in Kaapverdië

Het weer en het klimaat in Kaapverdië worden gekenmerkt door zon en een stevige bries, behalve in de zomer. De Kaapverdische Eilanden zijn warm, maar het is zelden heet doordat de zeelucht zorgt voor constante temperaturen. De eilanden kennen verder een bijzonder fenomeen: microklimaten.

Regen in Kaapverdië

Tussen de Kaapverdische eilanden is een groot verschil in neerslag. De vlakkere eilanden zoals Sal, Boa Vista en Maio krijgen weinig regen (gemiddeld minder dan 250 mm per jaar). De regen die hier valt komt tijdens een paar dagen per jaar in grote stortbuien. Een eiland als Santiagokrijgt in de bergen tot 900 mm neerslag per jaar, maar ook daar in stortbuien. Je merkt doorgaans dus weinig van de regen. In Praia op Santiago regent het bijvoorbeeld gemiddeld niet meer dan 15 dagen per jaar. Het “regenseizoen” is dus licht en een droog bezoek bijna gegarandeerd.

Wind op de Kaapverdische eilanden

Kaapverdië is onder de invloed van de Noordoost passaatwind. Dit betekent dat als het waait, de wind bijna altijd uit het Noordoosten komt. Soms is de wind noordelijker, soms wat oostelijker, maar gemiddeld Noordoost. De Noordoostpassaat is het sterkst vanaf oktober tot en met februari en blaast dan gemiddeld met windkracht 5 Beaufort (20 knopen), vergelijkbaar met een zomerdag in Zandvoort. In de lente en zomer waait de passaat tussen de eilanden minder krachtig met gemiddeld windkracht 3 tot 4. ’s Zomers is de kalme periode en is het regelmatig windstil op de Kaapverdische eilanden.

Bruma seca in Kaapverdië

Bruma seca is een fijne nevel van Sahara stof die uit de Sahara naar Kaapverdië overwaait. De bruma seca kan de zon vertroebelen en geeft de lucht een mistig, grauwig voorkomen. Bruma seca komt alleen in de wintermaanden voor en duurt zelden langer dan een dag of twee. Bruma seca komt gemiddeld 2 tot 4 keer per jaar voor.

Alle reizen