Kleinschalig en authentiek
Geweldige reiservaring
Individuele reizen voor jouw gezelschap
Reizen met positieve impact

Weer in Kaapverdië

Zonnig & warm met een briesje
Vrijblijvend reisvoorstel aanvragen

Weer in Kaapverdië

De Kaapverdische eilanden kennen een aangenaam, droog klimaat het hele jaar door. De stralende zon en blauwe lucht zijn bijna elke dag aanwezig. De temperaturen overdag schommelen tussen 24 graden en 32 graden. Warmer dan dit wordt het niet omdat het zeewater de temperaturen matigt. Het weer in Kaapverdie zal dus steeds net iets minder warm zijn dan in het vasteland van Afrika. 

Het klimaat van Kaapverdie kent ook microklimaten. Microklimaten heersen op de bergeilanden waaronder FogoSao NicolauSantiago en Santo Antão. Deze vormden niet enkel een typerend landschap per eiland, maar ook verschillende weersomstandigheden met op gezette tijden vocht en motregen in de bergen. Dit zorgt voor spectaculaire contrasten. Van erg droog aan de ene kant, tot begroeid en groen aan de andere kant van deze eilanden.

De vlakke strand en woestijn eilanden SalBoa Vista en Maio liggen het dichtst tegen het Afrikaanse vasteland. De temperaturen liggen hier dan ook net enkele graden hoger dan op de bergeilanden. Lees hier meer over het weer in Sal.

Weer in Kaapverdië Woestijn
Woestijneiland Boa Vista

Weergave van de gemiddelde weercondities in Kaapverdië:  

MaandJanFebMrtAprilMeiJuniJuliAugSepOktNovDec
Gemiddelde temperatuur262525262727292930292827
Uren zonneschijn889101010876888
Regendagen000000346410

Temperaturen in Kaapverdië

De temperaturen van Kaapverdië zijn steeds tropisch en warm het hele jaar door.

De zomermaanden hebben hoge dagtemperaturen en ook s ’nachts blijft het warm weer in Kaapverdië. Temperaturen in juli tot september schommelen tussen de 28 graden en 32 graden. Oktober, november, mei en juni zijn iets koeler met temperaturen tussen 25 graden en 29 graden.

De wintermaanden; december tot april hebben dagtemperaturen die niet onder 22 graden zakken en oplopen tot 26 graden. Let wel, er staat regelmatig een stevige wind, windkracht 4 tot 5 gemiddeld en dat zorgt ervoor dat het s’ avonds wel wat frisser is. Neem dus een trui of vest mee tijdens je vakantie naar Kaapverdie.

Hoeveel uren schijnt de zon in Kaapverdië?

De zon in Kaapverdië schijnt praktisch elke dag. Er zijn dagen in de wintermaanden dat er bewolking hangt. Maar door de wind kan het weer snel omslaan van een bewolkte naar een helderblauwe lucht.

Kaapverdië ligt dichtbij de evenaar, er is dus een minder groot verschil qua daglengte in de zomer en winter. In de zomermaanden is het langer licht en kan je tot wel twee uur langer genieten van de zonnestralen. Vergeet tijdens je vakantie in Kaapverdië geen zonnebrandcrème mee te nemen. De zonnebrand is duurder ter plaatse. Ook is de zon hier krachtiger dan in Europa, bescherming is steeds een must.

Wind in Kaapverdië

Kaapverdië valt steeds onder invloed van de Noordoost passaatwind. Dit wilt zeggen dat de wind steeds uit Noordoostelijke richting waait. Op warme dagen zorgt de zeewind ervoor dat de temperatuur niet te hoog oploopt.

De wind waait het sterkst tussen januari en maart. De wind is erg krachtig in deze maanden, met een kracht van 4 tot 5 gemiddeld, maar tussen de bergen tot wel 7 beaufort door het Venturi effect. Door de constante wind in de winter is Kaapverdië geliefd als kitesurf bestemming. Vooral Sal en Boa Vista zijn populaire eilanden om de sport te beoefenen.

In april zwakt de wind iets af en rond juli wordt het windstil. Tussen juli en oktober heb je vrijwel geen wind. Deze periode is dan ook de warmste van het jaar met glad zwem en snorkelwater. Op een windstille dag in de zomer is het weer in Kaapverdie behoorlijk warm en is airco in de accommodatie wel echt aan te bevelen (of een verblijf wat hoger in de bergen).

Het regenseizoen in Kaapverdië

We kunnen niet echt spreken van een regenseizoen, aangezien er maar tussen 6 à 18 regendagen zijn per jaar. Als de regen valt, zijn het stortbuien van een paar uur. Het korte regenseizoen loopt tussen augustus en oktober. Regen is schaars, maar wel belangrijk voor de landbouwproductie van lokale boeren.

De droge, vlakke eilanden Sal en Boa Vista kennen de minste regenval (gemiddeld 6 à 10 dagen). Na hevige stortbuien is er kans op overstromingen.

De bergeilanden waaronder Santiago kennen iets meer regen (tot 18 dagen) en dat heeft te maken met de microklimaten. Hoog in de bergen condenseert water op de bergflanken, wat zorgt voor groene vegetatie in de valleien. In Kaapverdië bezichtig je best de groene valleien tijdens een wandeltocht.   

Verder heb je weinig last van echte regenbuien. Je bezoek aan Kaapverdië zal bijna gegarandeerd droog zijn!

Bruma seca in Kaapverdië (zand in de lucht)

Bruma seca komt niet ieder jaar even heftig voor, maar tussen december en februari is de kans het grootst. In deze periode waait de wind richting de Atlantische Oceaan het sterkst waardoor zand en stof van de Sahara en de Sahel naar de Kaapverdische eilanden wordt meegevoerd. Deze stof- en zanddeeltjes zijn vaak zo fijn dat het op een nevelwolk lijkt.

De oostelijke eilanden merken hier het meest van: de lucht kan heiig en grijs van kleur zijn, en de zon minder fel. Als het voorkomt leidt het geregeld tot binnenlandse vlucht vertragingen en annuleringen.

Aanbevolen door 100 mensen op

4,8 5 reviews
Legal Seafood Voja travel Kaapverdië $$$ 0850290587 Kromme Nieuwegracht 11, Utrecht
Voja Travel - de Kaapverdië expert

Voja Travel Kaapverdië regelt jouw reis tot in de puntjes. Je kunt een van onze individuele rondreizen kiezen of jouw droomreis op maat samenstellen met onze reisadviseurs.

Boek veilig en met garanties

Strand, cultuur & indrukwekkende bergen
15 dagen
African vibes op Santiago
 
8 dagen
Beachy Kaapverdië
8 dagen