Weer en klimaat in Kaapverdië

Het Klimaat in Kaapverdië wordt gekenmerkt door zon. Maar de eilanden kennen en bijzonder fenomeen: microklimaten.  Hier lees je alles over zon, wind, wanneer het regent en de bijzondere microklimaten op de eilanden.

Hoe zit het met de zon?

Op de Kaapverdische eilanden schijnt de zon praktisch altijd. Het gemiddeld aantal zonuren per dag ligt op 6 in de zomermaanden en loopt in de herfst en wintermaanden op tot 8 in september, 9 in februari en vanaf maart zelfs 10 uur per dag. In de onderstaande grafiek vind je de zonuren per maand gemiddeld genomen.

Zonuren Kaapverdische Eilanden

Zonuren per dag Kaapverdische Eilanden

 

Microklimaten

Een bijzonderheid aan het weer in Kaapverdië zijn de verschillende microklimaten in Kaapverdië. Die zorgen dat bijvoorbeeld de ene helft van een eiland nat en groen is, en een andere helft een kurkdroog woestijnlandschap. Deze microklimaten zorgen voor de grote verschillen tussen de eilanden en op de eilanden zelf. Eilanden met sterke microklimaten en grote lokale verschillen zijn: Santo Antao, Sao Nicolau, Santiago en Fogo.

São Nicolau aan de droge kant

São Nicolau Kaapverdie aan de droge kant

 

São Nicolau aan de natte kant

Sao Nicolau aan de natte kant

 

Hoe dat voelt? “Op Sao Nicolau stond ik eens op Monte Gorde en zag een haarscherpe lijn; aan de ene kant groene bossen en aan de andere kant kurkdroog. Het was precies de grens waar het microklimaat veranderde.”
Sao Vicente Kaapverdie - een van de culturele Kaapverdische eilanden

Wind

Kaapverdië is onder de invloed van de Noordoost passaat. Dit betekent, bijna altijd wind uit het Noordoosten. Soms is de wind noordelijker, soms wat oostelijker, maar gemiddeld Noordoost. De Noordoost passaat is het sterkst vanaf oktober tot en met februari en blaast dan gemiddeld met windkracht 5 Beaufort (20 knopen), vergelijkbaar met een zomerdag in Zandvoort. In de lente en zomer blaast de passaat tussen de eilanden minder krachtig met gemiddeld windkracht 3 tot 4. ’s Zomers is de kalme periode en is het regelmatig windstil op de Kaapverdische eilanden.

Kite surfing Cape VerdeKite surfing Cape Verde

Neerslagcijfers geven een onvolledig beeld

Je krijgt een onvolledig beeld van het weer in Kaapverdie door alleen te kijken naar neerslag in mm. Bijvoorbeeld in de hoofdstad Praia regent het gemiddeld 240 mm per jaar, een derde van Nederland. Dat is op zich al weinig maar je zou kunnen denken dat er om de dag 2 mm regen valt. Dat is niet zo. In Praia regent het gemiddeld niet meer dan 15 dagen per jaar. Als het dus al regent, valt de regen in enorme stortbuien van soms meer dan 20 mm per keer. Dat betekent dat je voor een week, als je geluk hebt, heel misschien een dag regen hebt, maar daar blijft het echt wel bij. Regen is bovendien zo zeldzaam dat het een bijzonder fenomeen is om eens mee te maken; de straten staan blank en de mensen kijken er met verwondering naar.Toch zijn er ook hele natte eilanden (zie onder).

Stofstormen

Regen is er dus weinig op de Kaap Verden en het is er, afgezien van de vier natte eilanden met microklimaten, droog. Wat er in de winter wel voorkomt zijn stofstormen. Deze beginnen in de Sahara en blazen Sahara stof over de oceaan naar de eilanden. De stofstormen kunnen de zon vertroebelen en geven de lucht een mistig, grauwig voorkomen, niet erg prettig. Naar mijn ervaring komen stofstormen elke winter wel voor maar niet elke week en als ze voorkomen nooit meer dan een dag of twee per week.

Menu