Menu
Contact

Weer in Kaapverdie

Zonnig & warm met een briesje

Weer en Klimaat in Kaapverdië

Het weer en het klimaat in Kaapverdië worden gekenmerkt door zon en een stevige bries, behalve in de zomer. De Kaapverdische Eilanden zijn warm, maar het is zelden heet doordat de zeelucht zorgt voor constante temperaturen. De eilanden kennen verder een bijzonder fenomeen: microklimaten.

Hoeveel zonuren heeft Kaapverdië?

Op de Kaapverdische Eilanden schijnt de zon praktisch altijd. Het gemiddeld aantal zonuren per dag ligt op 6 uur in de zomermaanden. De zonuren lopen op in de herfst en winter tot 8 uur per dag in september, 9 uur in februari en zelfs 10 uur per dag in maart. Een belangrijke vakantietip voor een vakantie naar Kaapverdië is om zonnebrand mee te nemen (of een leuk hoedje). Zonnebrand is namelijk vrij prijzig in Kaapverdië. 

Gemiddelde temperatuur Kaapverdië

De eilanden hebben stabiele temperaturen. De maximale temperatuur overdag is 26°C in de winter en 30°C in de zomer. De gemiddelde temperatuur, inclusief de temperatuur ’s nachts is 22°C in de winter en 28°C in de zomer. Doordat de eilanden omringd zijn door de zee, stabiliseert de zeelucht de temperatuur en zijn er weinig schommelingen. Houd er rekening mee dat in de bergen op 1, 2 of zelfs 3 kilometer hoogte, het ’s avonds fris kan zijn.

Regen in Kaapverdië

Tussen de Kaapverdische eilanden is een groot verschil in neerslag. De vlakkere eilanden zoals Sal, Boa Vista en Maio krijgen weinig regen (gemiddeld minder dan 250 mm per jaar). De regen die hier valt komt tijdens een paar dagen per jaar in grote stortbuien. Een eiland als Santiago krijgt in de bergen tot 900 mm neerslag per jaar, maar ook daar in stortbuien. Je merkt doorgaans dus weinig van de regen. In Praia op Santiago regent het bijvoorbeeld gemiddeld niet meer dan 15 dagen per jaar. Het “regenseizoen” is dus licht en een droog bezoek bijna gegarandeerd.

Wind op de Kaapverdische eilanden

Kaapverdië is onder de invloed van de Noordoost passaatwind. Dit betekent dat als het waait, de wind bijna altijd uit het Noordoosten komt. Soms is de wind noordelijker, soms wat oostelijker, maar gemiddeld Noordoost. De Noordoostpassaat is het sterkst vanaf oktober tot en met februari en blaast dan gemiddeld met windkracht 5 Beaufort (20 knopen), vergelijkbaar met een zomerdag in Zandvoort. In de lente en zomer waait de passaat tussen de eilanden minder krachtig met gemiddeld windkracht 3 tot 4. ’s Zomers is de kalme periode en is het regelmatig windstil op de Kaapverdische eilanden.

Microklimaten in Kaapverdië

Een bijzonderheid aan het weer in Kaapverdië zijn de verschillende microklimaten in Kaapverdië. Die zorgen dat bijvoorbeeld de ene helft van een eiland als São Nicolau nat en groen is, terwijl de andere helft een kurkdroog woestijnlandschap heeft. Deze microklimaten zorgen voor de grote verschillen tussen de eilanden en op de eilanden zelf. Eilanden met sterke microklimaten en grote lokale verschillen zijn: Santo Antão, São Nicolau, Santiago en Fogo.

Bruma seca in Kaapverdië

Bruma seca is een fijne nevel van Sahara stof die uit de Sahara naar Kaapverdië overwaait. De bruma seca kan de zon vertroebelen en geeft de lucht een mistig, grauwig voorkomen. Bruma seca komt alleen in de wintermaanden voor en duurt zelden langer dan een dag of twee. Bruma seca komt gemiddeld 2 tot 4 keer per jaar voor.

 

Heerlijke temperaturen het hele jaar door

Vertel je reisplannen

Wat je plannen ook zijn, wij helpen je graag

Wij gaan vertrouwelijk om met jouw e-mail adres.
Géén spam of andere verkoop praatjes.

Goed geregeld

   
085 - 029 05 87 maandag t/m donderdag van 09:00 tot 21:00
vrijdag van 09:00 tot 18:00
zaterdag van 10:00 tot 17:00
Canarische, Azoren, Madeira en Kaapverdië (Macaronesië)

De Kaapverdische eilanden maken deel uit van Macaronesië. Dit komt uit het Grieks en betekent: gelukzalige eilanden.

Accommodaties

In Kaapverdië is een casa een kleine accommodatie met tussen de 3 en 10 kamers. De eigenaars van de casa wonen vaak bij of naast de casa, en de accommodatie bestaat uit kleine huisjes of kamers.

Cachupa

Cachupa is in de basis een hartig stoofpotje met vis, vlees of kip. In de steden en grotere plaatsen koken de mensen op gas en in de bergdorpjes veelal op een pot op het vuur.

ResiRest Kaapverdië

Het maakt niet uit waar je ter wereld bent, als je een vreemd land wil doorgronden is er een simpele shortcut die je direct naar het hart van hun cultuur brengt: ga eten bij locals.

Kaapverdie inentingen

Voor een vakantie naar Kaapverdië heb je meestal geen nieuwe vaccinaties en inentingen nodig.

Is Kaapverdië gevaarlijk?

Nee, Kaapverdië is niet gevaarlijk. Alle Kaapverdische eilanden zijn veilig tot zeer veilig en hebben weinig misdrijven.

Mooiste eiland van Kaapverdië

Het mooiste eiland van Kaapverdië is voor ons Santo Antão. Het is een exotisch en tropisch paradijs aan het einde van de wereld met spectaculaire natuur.

Veerboot São Vicente en Santo Antão

Alles wat je moet weten over de veerdienst van São Vicente naar Santo Antão

Introductie wandelen in Kaapverdië

Kaapverdie, de exotische archipel kent negen eilanden waarvan er vier absoluut spectaculair zijn om te wandelen.

Waar ligt Kaapverdie

De Kaapverdische eilanden liggen in de Atlantische Oceaan op 1.700 kilometer ten noorden van de evenaar.

Eten en drinken in Kaapverdië

Het eten en drinken in Kaapverdië is, net als de mensen, een echte smeltkroes van voornamelijk Portugese, Braziliaanse en Afrikaanse invloeden.

Kaapverdië veilig?

Kaapverdië is een veilig tot zeer veilig land en de inwoners staan bekend als een warm en sociaal volk.

Taal en cultuur in Kaapverdië

Kaapverdianen stammen af van onder andere Portugese, Afrikaanse en tal van andere voorvaderen.

Praktische Reisinformatie

Hier vind je alle reisinformatie die je over Kaapverdië moet weten

Natuur in Kaapverdië

De Kaapverdische eilanden hebben verschillende diersoorten - ook onderwater!