Hoe veilig is Kaapverdië?

Kaapverdië wordt beschouwd als veilig tot zeer veilig. Maar er zijn wel plekken waar je op moet letten. Lees hier alles wat je moet weten over veiligheid en criminaliteit in Kaapverdië.
 

Veiligheid en criminaliteit in Kaapverdië

Kaapverdianen staan bekend als een warm en sociaal volk, maar net als in Nederland varieert veiligheid in Kaapverdië per plek. Desalniettemin is het over het algemeen goed gesteld met de veiligheid. Kaapverdië heeft de reputatie opgebouwd als één van de meest stabiele democratieën in Afrika en staat binnen de wereldranglijst van corruptie op de één na beste plek van Afrika. Vanwege de lage corruptie, het hoge democratische gehalte en het relatief hoge Bruto Binnenlands Product ligt de levensstandaard in Kaapverdië hoger dan bijna alle andere Afrikaanse landen. Al met al is de politieke situatie dus stabiel en veilig. Maar hoe zit het als we meer inzoomen op de eilanden en de dorpjes en steden?
 

Hartje Mindelo, op São Vicente
Hartje Mindelo, São Vicente.
 

Bijna alle eilanden zijn veilig tot zeer veilig en hebben weinig misdrijven

De meeste eilanden zijn veilig tot zeer veilig te noemen. Misdrijven komen weinig voor. Er zijn 9 bewoonde Kaapverdische eilanden die onderling tot wel 270 kilometer van elkaar verwijderd liggen. Dagelijkse veerboten zijn er bijna niet (alleen tussen São Vicente en Santo Antão en tussen Santiago en Fogo), dus de eilanden zijn onderling behoorlijk geïsoleerd en hun eigen microkosmos. De meeste Kaapverdische eilanden zijn dorpse eilandgemeenschappen met ongeveer 10.000 inwoners waar men elkaar kent en gezelligheid heerst op straat en op de marktjes. Er heerst een echte eilandmentaliteit in de positieve zin van het woord met een hoge sociale cohesie. En dat zijn goede ingrediënten voor veiligheid.
 

Markt - foto door Sjors Massar
Foto door: Sjors Massar

 

Hoe veilig en crimineel zijn de eilanden in het specifiek?

Hoe het precies zit met de veiligheid en criminaliteit op de Kaapverdische eilanden, is afhankelijk van waar je naartoe gaat. Het verschilt per plek. Laten we beginnen bij de meest veilige plek en toewerken naar de minst veilige. De dorpse en dunbevolkte eilanden zijn het veiligst. Daar vinden alleen incidenten plaats van kleine misdaden zoals in een zeldzaam geval zakkenrollen of diefstal. Op de meeste plekken kun je echter gewoon de deur open laten als je weg gaat. Er heerst een echte dorpse mentaliteit. De dorpse eilanden zijn Santo Antão, São Nicolau, Maio, Brava en Fogo. Hierna komt São Vicente als het culturele hart en de meer toeristische eilanden Sal en Boa Vista. Die laatste twee eilanden worden bezocht door honderdduizenden toeristen per jaar en daar zie je wat kleine vermogenscriminaliteit (diefstal/zakkenrollen), vaak in geval van onoplettendheid. Er komen incidenteel zakkenrollers voor op Sal en Boa Vista (aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld in Amsterdam). Voor de rest moet je hier iets meer je gezonde verstand gebruiken. Bijvoorbeeld: als je gaat zwemmen is het niet slim om je iPhone alleen op het strand te laten liggen. Of dat je de deur op slot draait als je je accommodatie verlaat. Tot slot is er Santiago, of eigenlijk in het specifiek de hoofdstad: Praia. Net zoals ieder land zijn er altijd plekjes waar je op moet passen. In Kaapverdië is dat in Praia. Praia is een echte stad. En net zoals andere grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam, Parijs of Berlijn zijn er wijken die je beter kan mijden en plekken waar je ’s avonds voorzichtig moet zijn. Maar voor de rest van Kaapverdië geldt dat het een veilig land is.
 

Mindelo met zonsondergang
Mindelo met zonsondergang.
 

Tips voor veiligheid op São Vicente, Mindelo

Op het eiland São Vicente ligt Mindelo, de tweede stad van Kaapverdië. Mindelo staat bekend als het culturele hart van de Kaapverdische eilanden en heeft ongeveer 80.000 inwoners. De veiligheid in Mindelo is relatief goed, maar vanwege het klein-stedelijk karakter, kun je beter de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen nemen die gelden voor steden. ’s Nachts na het stappen kun je bijvoorbeeld het zekere voor het onzekere nemen en een taxi naar huis nemen. En ook in Mindelo geldt dat je beter geen waardevolle spullen onbeheerd op het strand of aan een tafel in een café kunt achterlaten als je naar het toilet gaat.
 

Praia vanuit de lucht. Dit is de minst veilige plek in Kaapverdië.
Praia, de hoofdstad, vanuit de lucht.
 

Tips voor veiligheid op Santiago, Praia

Op het eiland Santiago ligt de hoofdstad Praia, de grootste stad van de Kaapverdische eilanden. Praia is in Kaapverdië de minst veilige stad, en staat onder Kaapverdianen ook zo bekend. Op Praia komt naast vermogenscriminaliteit ook geweldscriminaliteit voor, waaronder berovingen. Dit geldt niet altijd en overal. Het toeristische deel van de stad kun je prima en onbezorgd overdag bezoeken. ’s Nachts adviseren we je wel dringend een taxi te nemen en niet wandelend door de stad te dolen. De laatste jaren is de criminaliteit ook licht toegenomen. Ook is het slim om je vooraf goed te laten informeren door bijvoorbeeld je hotelreceptionist voordat je ergens naartoe gaat. De locals weten het altijd het beste. Buiten Praia is de veiligheid op Santiago weer vergelijkbaar met die op de dorpse eilanden. Onthoud dus dat er een groot verschil tussen Santiago en Praia is.
 

Het gemeentehuis in Praia, Santiago.
Het gemeentehuis in Praia, Santiago.
 

Mijn eigen ervaringen met criminaliteit in Kaapverdië

Omdat er nogal wat elkaar tegensprekende berichten over veiligheid op het internet staan, heb ik in dit artikel mijn best gedaan om een zo grondig en compleet mogelijk overzicht te geven. Dat heb ik gedaan door zoveel mogelijk officiële cijfers en data te verzamelen en dit tegelijkertijd aan te vullen met mijn eigen ervaringen. Ik heb bijna alle bewoonde en onbewoonde eilanden bezocht, er meer dan een jaar gewoond en inmiddels al een paar jaar een Kaapverdiaanse vriendin en ik kan je met een gerust hart zeggen dat het een veilig land is. Maar net zoals ieder land zijn er altijd plekjes waar je op moet passen. In de tijd dat ik er woonde heb ik er twee keer een incident meegemaakt. Eén keer liet ik beschonken mijn jas in een discotheek. Hij werd netjes gevonden en terug gebracht door de politie, maar het geld was wel uit mijn portemonnee. De tweede keer nam iemand zonder toestemming ’s nachts mijn bijboot. Ik dacht dat deze was gestolen, maar hij bleek geleend te zijn voor een noodgeval en verderop vastgebonden.
 


 

Veiligheidsgevoel en algemene tips

Kaapverdië ligt niet in Europa, en voor sommige mensen is dat best spannend. Misschien ook daarom dat het veiligheidsgevoel erg belangrijk is en mensen hier vragen over hebben. Om het te vergelijken, de Kaapverdische eilanden zijn veiliger dan Rotterdam, Amsterdam, Brazilië, Turkije, Napels en New York. Dat zijn allemaal plekken waar honderdduizenden mensen onbezorgd naartoe gaan, dus maak je niet te veel zorgen en gebruik je boerenverstand. Of zoals ze in Kaapverdië zeggen “no stress”.

  • Glimlach en wees vriendelijk naar de mensen, dat schept goede vibes, en Kaapverdianen zorgen voor je.
  • Geen waardevolle spullen mee tijdens het stappen en neem ‘s nachts de taxi terug.
  • Portemonnee in het hotel laten, alleen geld voor de avond mee op stap in een kleine stap-portemonnee (als je wat verliest, ben je niet meteen ook al je passen kwijt).
  • Schrijf het IMEI nummer van je telefoon op en doe direct aangifte als je telefoon vermist is. Geef het nummer door zodat ze het aan de landelijke database van gestolen telefoons kunnen toevoegen.
  • Installeer een ‘find my phone’-app, zodat je de locatie kan tracken. Er zijn ook apps waarmee je alle toegang tot je telefoon op afstand kan blokkeren.
  • Noteer deze telefoonnummers voor noodgevallen: 130 voor het ziekenhuis, 131 voor de brandweer en 132 voor de politie

Tenslotte, mensen zullen wellicht naar je kijken als toerist. Dit doen ze vooral op de niet-toeristische eilanden waar niet zoveel toeristen komen. Bedenk dat dit vaak nieuwsgierigheid is. Een lach of een groet wordt zeer gewaardeerd. In Kaapverdië wordt een beetje vriendelijkheid vaak beloond met een zee aan warmte.

Menu