Kaapverdië
Kaapverdië

Kaapverdië veilig?

Kaapverdië veilig?

Kaapverdië is veilig

Kaapverdië is een veilig tot zeer veilig land en de inwoners staan bekend als een warm en sociaal volk. Maar net als in Nederland varieert de veiligheid per plek. Logisch ook; een slechte buurt in een grote stad is nu eenmaal anders dan een klein dorpje op het platteland. Hier lees je alles over veiligheid en criminaliteit op de eilanden.

Stabiel, democratisch en weinig corruptie

Kaapverdië is een van de stabielste democratiën in Afrika en staat op de wereldranglijst op de een na beste plek van Afrika. Het democratische gehalte is verder hoog, zelfs hoger dan Frankrijk of Italië. Tenslotte is het gemiddelde inkomen per inwoner voor Afrikaanse begrippen ook redelijk. De stabiele democratie, de lage corruptie en het voor Afrikaanse begrippen redelijke inkomen, zorgen samen voor een goede veiligheidssituatie.

De dorpse gemeenschappen

De meeste Kaapverdische eilanden zijn dorpse eilandgemeenschappen met een paar duizend inwoners. Men kent elkaar hier en er is gezelligheid op straat en op de marktjes. Er heerst een echte eilandsfeer met een hoge sociale cohesie. Op de meeste plekken kun je hierdoor gewoon de deur openlaten als je weg gaat. De dorpse eilanden zijn Santo Antão, São Nicolau, Maio, Brava en Fogo.

São Vicente, Sal en Boa Vista

Op het eiland São Vicente ligt Mindelo, een stad met 80.000 inwoners. Dit is de culturele hoofdstad van Kaapverdië. Veiligheid op São Vicente is goed, maar de situatie is anders dan op de dorpse eilanden. ’s Nachts kun je bijvoorbeeld het beste een taxi nemen na het stappen. Op het meer toeristische Sal en Boa Vista speelt vooral de grote ongelijkheid doordat de levenskosten door het toerisme vrij hoog zijn en de salarissen in de hotels laag. Hier komen in totaal een half miljoen toeristen per jaar en gelegenheidsdiefstal komt hier dan ook voor, vaak in geval van onoplettendheid.

Veiligheid en criminaliteit op Santiago

Op het eiland Santiago ligt de hoofdstad Praia, de grootste stad van de Kaapverdische eilanden. Praia is in Kaapverdië de minst veilige stad, en staat onder Kaapverdianen ook zo bekend. En net zoals andere grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam of Londen, zijn er wijken die je beter kunt mijden en plekken waar je ’s avonds beter een taxi kunt nemen. In Praia komen berovingen voor, al dan niet met geweld, zeker als je verzet. Dus in Praia geldt: oppassen.

Veiligheidstips São Vicente, Sal en Boa Vista

In Mindelo op São Vicente kun je na het stappen het beste een taxi naar huis nemen. En in Mindelo geldt dat je beter geen waardevolle spullen onbeheerd kunt achterlaten. Bijvoorbeeld op het strand of aan een tafel in een café als je naar het toilet gaat. Op Sal en Boa Vista is het eveneens belangrijk om je gezonde verstand te gebruiken. Bijvoorbeeld: als je gaat zwemmen is het niet slim om je iPhone op het strand te laten liggen. En als je de accommodatie verlaat kun je de deur het beste op slot draaien.

Veiligheidstips in Praia

Het toeristische deel van de stad kun je prima en onbezorgd overdag bezoeken. ’s Nachts adviseren we je wel echt een taxi te nemen en niet door de stad te dolen. Ook is het slim om je vooraf goed te laten informeren door bijvoorbeeld je hotelreceptionist voordat je ergens naartoe gaat. De locals weten het altijd het beste. Buiten Praia is de veiligheid op Santiago weer vergelijkbaar met die op de dorpse eilanden. Er is dus een groot verschil tussen Santiago en Praia.

Ervaringen met veiligheid in Kaapverdië

Inmiddels heb ik 5 weken op de verschillende Kaapverdische eilanden doorgebracht ( waarvan bijna 4 met mijn gezin), en we hebben genoten! Van criminaliteit hebben we helemaal niets gemerkt, integendeel zelfs!” Hier lees je meer over het verhaal van Frank.