Land en ligging Kaapverdië

 

Kaapverdië ligt ongeveer 500 kilometer ten westen van Afrika en 1.500 kilometer ten zuiden van de Canarische eilanden. Het is vanaf Nederland ongeveer 6,5 uur vliegen.
Het is ongeveer 6,5 uur vliegen vanaf Schiphol
Kaapverdië is een eilandengroep (archipel) van 10 eilanden (waarvan 9 bewoond) midden in de Atlantische oceaan. De eilanden zijn onderling zeer verschillend en variëren van tropisch, woestijnachtig tot vulkanisch.
De ligging van de Kaapverdische Eilanden.

 

Macaronesië

Veel mensen hebben weleens gehoord van Micronesië, de eilandengroep in de Stille Oceaan. Maar de Kaapverdische eilanden maken deel uit van Macaronesië (uit het Grieks: gelukzalige eilanden), een vulkanische eilandengroep in de Atlantische Oceaan. Hieronder vallen:

 • Azoren – Portugal
 • Madeira – Portugal
 • Ilhas Selvagens (Portugees voor “Wilde Eilanden”) – Portugal
 • Canarische Eilanden – Spanje
 • Kaapverdië

 

Macaronesië afgebeeld, met de bijbehorende eilanden.
Ondanks dat deze eilandengroepen op grote afstand van elkaar liggen, hebben ze opvallend veel overeenkomsten. Ten eerste zijn ze van vulkanische oorsprong. Dat is niet omdat er tektonische platen samenkomen, maar doordat ze – net als Hawaï – liggen op geologische hotspots waar magma omhoog komt en af toe uitbarst en een nieuw eiland vormt. Zo staat op Fogo Pico do Fogo, een vulkan die met 2.829 meter het hoogste punt van Kaapverdië vormt. Deze vulkaan barstte in 2014 voor het laatst uit. Hierbij kwam gelukkig niemand om, maar werden wel hele dorpen door de lava verzwolgen.
Schematische weergave van een hotspot.
De andere overeenkomst is dat de archipels dezelfde soort planten- en dierenwereld delen. Ze kennen unieke ecosystemen die inheemse flora en fauna met elkaar verbinden. Door de geïsoleerde ligging van de Macaronesische eilanden zijn er veel endemische (in een eigen gebied voorkomende) plantensoorten aanwezig. Niet alleen per archipel, soms zelfs per eiland! Omdat er veel soorten uniek voor dit gebied zijn, zijn op Kaapverdië diverse plekken aangewezen als beschermd natuurgebied. Deze zijn vooral geliefd bij hikers, natuurwandelaars, vogelspotters en ecotouristen.
De Paúl vallei op Santo Antão.

 

Bovenwindse en benedenwindse eilanden

Ondanks dat de Kaapverdische eilanden in een soort op z’n zij liggende ‘V’-vorm liggen, worden ze in twee verschillende groepen ingedeeld: Ilhas do Barlavento (bovenwindse eilanden) en Ilhas do Sotavento (benedenwindse eilanden).
Bovenwindse-en-benedenwindse-eilanden

Kaart door: Oona Räisänen (Mysid)

Eigenlijk zou het veel logischer zijn om een onderscheid van west naar oost maken. De westelijke eilanden zijn geografisch veel jonger, daardoor (nog) erg bergachtig en creëren hun eigen microklimaten die ze vaak zorgen voor subtropische omstandigheden (Santo Antão, Brava en Fogo bijvoorbeeld). De ‘oude’ eilanden (Sal, Boa Vista en Maio) zijn door erosie afgevlakte woestijnplaten met witte zandstranden. Het is een wereld van verschil, ondanks dat sommige eilanden maar 20 kilometer van elkaar af liggen!

De eilanden variëren van 35km² (Brava) tot 990km². Daarmee is het grootste eiland ongeveer 5 keer kleiner dan Texel en het grootste eiland bijna 6 keer zo groot.

Op Santo Antão en São Nicolau staan imposante bergen met tropische valleien. São Vicente is bekend vanwege Mindelo, de culturele hoofdstad. In het oosten liggen de meer toeristische eilanden Sal, Boa Vista en Maio, die bekend staan om hun witte zandstranden en azuurblauw zeewater. In het zuiden ligt het grootste en meest diverse eiland: Santiago. En tot slot liggen in het zuidwesten de eilanden Fogo en Brava. Het eiland Fogo heeft een enorme krater (caldeiras), waarbinnen een gigantische vulkaan staat die piekt op bijna 3 kilometer boven zeeniveau. Brava wordt ook wel het bloemeneiland genoemd en is het kleinste bewoonde eiland van Kaapverdië.

 

Dorpjes en steden

Er staan 24 grotere dorpen en steden in Kaapverdië. De bekendste zijn:

 • Praia – de hoofdstad, op Santiago.
 • Mindelo – de culturele hoofdstad, op São Vicente, bekend vanwege de muziek, het nachtleven en de levendige Braziliaans beïnvloedde carnaval.
 • Cidade Velha (“Oude stad”) – De historische stad op Santiago, tevens oudste nederzetting op Kaapverdië.
 • Ponta do Sol – het meest levendige dorpje op Santo Antão.
 • Espargos – de grootste stad op Sal, naast het vliegveld.
 • Santa Maria – het toeristische dorpje, in het zuiden van Sal.
 • Assomada – bekend vanwege van de levendige Afrikaanse markt, op Santiago.
 • São Filipe – de historische stad op Fogo met haar kleurvolle koloniale huizen en gezellige pleintjes.

Meer weten over Kaapverdië? We zijn hard aan het werk om deze website uit te bouwen en uit te breiden tot de ultieme reisgids voor Kaapverdië. Laat je inspireren of gebruik het menu links op je scherm om je verder te verdiepen. Zo kun je zelf een Kaapverdië-expert worden en bepalen welke eilanden het beste aansluiten bij je interesses. Zo stel je helemaal zelf je eigen droomreis samen!

Menu