Kleinschalig en authentiek
Geweldige reiservaring
Reizen met positieve impact

Klimaat in Kaapverdië

Tropisch regenwoud en woestijnklimaat

Klimaat in Kaapverdië

Het klimaat in Kaapverdië valt niet onder één specifieke categorie. Het varieert tussen woestijn- en tropisch regenwoud klimaat. Dit komt door de verschillende microklimaten die heersen boven de eilandengroep.

Microklimaten in Kaapverdië

De microklimaten beïnvloeden de weersomstandigheden en ook het landschap van de eilanden. Hoog in de bergen daalt de temperatuur en neemt de neerslag toe. Wolken en nevel condenseren water dat valt op de bergflanken en naar beneden druppelt. Zo vind je bvb op het eiland São Nicolau een nat, groen gedeelte en aan de andere kant een dor maanlandschap.

De eilanden FogoSantiagoBrava, São Nicolau, Santo Antão hebben door de hoge bergen hun eigen microklimaat. Het landschap en de natuur varieert alsnog van elkaar.

De microklimaten staan onder invloed van de Noordoost passaat wind. De wind in Kaapverdië blaast steeds uit deze richting. Door de wind valt de condens steeds op de Noordoostelijke bergflanken.

Door de neerslag krijg je exotische valleien met kleurrijke plantengroei. Denk aan bananen- en palmbomen, maar ook aan rietsuiker planten. En dat rietsuiker wordt gebruikt om de lokale rum, grogue van te maken.

De andere Kaapverdische eilanden zijn vlakker en hebben geen eigen microklimaat. Op Sal en Boa Vista vind je geen weelderige groene natuur of watervallen terug. Je vindt er geen bergen, maar wel uitgestrekte zandstranden. Ze worden geklasseerd onder het woestijnklimaat.

Temperatuur van het zeewater in Kaapverdië

Door het tropische klimaat in Kaapverdië blijft de temperatuur van het zeewater steeds aangenaam warm. De temperaturen schommelen tussen 22 graden en 27 graden. Ook tijdens je wintervakantie in Kaapverdië kan je zwemmen in de oceaan. Leuk voor wie enkele activiteiten wilt proberen zoals snorkelen of duiken. Aangepaste water kleding is niet nodig in de zomer. Betreed je in de winter de zee voor een watersport, trek dan wel een wetsuit/shirt aan, omdat het zeewater na langere tijd fris kan aanvoelen.

Klimaat in Kaapverdië temperatuur zeewater

Orkanen en stormen in Kaapverdië

Het korte regenseizoen in Kaapverdie is tussen augustus en oktober. In deze maanden is er door de hevige regenbuien ook kans op een tropische storm. Gelukkig zijn deze stormen en regenbuien van korte duur. Tropische stormen komen in die periode wel is voor. Orkanen gemiddeld 1 tot 2 keer per 100 jaar. De tropische stormen ontwikkelen pas op de Atlantische oceaan tot orkanen. Je hebt weinig ondervinding van orkanen en stormen omdat ze ontstaan rond de Kaapverdische eilanden. Het weer rond de bergen creëert stormen die verder razen over de Oceaan en aan de Amerikaanse kust en Caraïben uitkomen als orkaan.

Voja Travel - de Kaapverdië expert

Voja Travel Kaapverdië regelt jouw reis tot in de puntjes. Je kunt een van onze individuele rondreizen kiezen of jouw droomreis op maat samenstellen met onze reisadviseurs.

Boek veilig en met garanties