Spectaculaire landschappen
De bergachtige Kaapverdische eilanden zoals Santo Antão, Fogo, Santiago en São Nicolau zijn groen en hebben indrukwekkende landschappen, valleien en zelfs meren. Bijzondere planten- en boomsoorten waaronder de drakenbloedboom komen er voor. De natuurlijke contrasten zijn soms groot; een eiland van droge marslandschappen kan ook bossen en landbouw hebben. De vlakkere eilanden zoals Sal, Boa Vista en Maio zijn vooral woestijnachtig. De natuur in Kaapverdië is op veel plekken ruig en ongerept. Alleen in stilte door een marslandschap rijden kan dan verstillend voelen.
Zeeleven in Kaapverdië
De zee en oceaan tussen de Kaapverdische eilanden is rijk aan zeeleven zoals dolfijnen, pilot whales en bultrug walvissen. De dolfijnen en pilot whales verblijven permanent in de eilandengroep, terwijl de bultrug walvissen tijdens de Arctische winter naar de eilandengroep zwemmen. Ze gebruiken de eilanden om te paren en te kalven. Verder kent de eilandengroep veel vissen waaronder tonijn, mahi mahi, walvishaaien en diverse soorten (zwaard)vis. En schildpadden, die nestelen veelal op de stranden.

Inheemse vogelsoorten in Kaapverdië
In de natuur in Kaapverdië vind je ook inheemse vogelsoorten. Op de Kaapverdische eilanden vliegen 263 soorten vogels waarvan vier endemische vogels en drie endemische broedvogels. Deze endemische soorten komen alleen voor in Kaapverdie. Endemisch is bijvoorbeeld de Kaapverdische mus. Maar ook de Razoleeuwerik, die enkel voorkomt op het piepklein eilandje Raso. Verder zijn er nog de Kaapverdische Rietzanger en de Kaapverdische Gierzwaluw.