Kaapverdië
Kaapverdië

Tito Paris

Tito Paris Kaapverdië
Beroemde artiest van Kaapverdië

Kaapverdië meeste muzikanten per inwoner

Kaapverdië is verhoudingsgewijs een van de landen met de meest talentvolle artiesten per inwoner. De eilandstaat is klein, maar staat internationaal bekend om haar grote namen en bezielde artiesten.

Al eerder plaatsten we muziek van bekendheden als Cesária Évora, Lura en Sarah Tavares. Vandaag brengen we je Tito Paris; sinds 1982 bekend en populair. Want als de in 2011 overleden Cesaria Evora de koningin van de morna was, dan is Tito Paris de koning. Hij oogstte wereldwijd succes met zwoel swingende liedjes, die de ziel van Kaapverdië weerspiegelen.

Fusie van stijlen

Op jonge leeftijd kwam hij al in Portugal, wat later een grote invloed op zijn muziek zou hebben, die Kaapverdiaanse elementen met Portugese combineerden. In Portugal leerde hij onder andere Evora en Bana kennen, om uiteindelijk zijn eigen band op te richten. Met succes, want zijn zwoel swingende liedjes – morna’s en coladera’s – schiep hij wereldwijd succes. Hij speelt vaak piano en bas en heeft met succes de klanken van de Kaapverdische traditionele mornas gemengd met zouk, coladeiras of “compas music” en funanas met de moderne klanken van Portugal en de rest van de wereld.