Kleinschalig en authentiek
Geweldige reiservaring
Reizen met positieve impact

Cesaria Evora - koningin van de Morna

Ook bekend als zangeres zonder schoenen

Cesaria Evora – koningin van de Morna

Cesaria Evora (1941-2011) zette de Kaapverdische muziek op de wereldkaart. Ze is een van de bekendste en meest geliefde zangers uit Kaapverdie. Ze staat bekend als “de zangeres zonder schoenen” en wordt bekroond als “koningin van de Morna”. Morna zijn Kaapverdische liederen met emotionele teksten over heimwee naar een plaats of geliefde, teleurstellende liefdesverhalen en de afgelegen ligging van de Kaapverdische eilanden.

Cesaria groeide op in de muzikale stad Mindelo op het eiland Sao Vicente en woonde er haar hele leven. Op jonge leeftijd trad ze al op in lokale bars en werd ontdekt door andere Kaapverdische zangers. Pas jaren later werd ze uitgenodigd in Portugal en gevraagd om een nummer op te nemen in Parijs. Haar internationaal succes volgde in 1988 toen haar eerste album “La diva aux pieds nus” werd uitgebracht. Enkele jaren later verscheen het album “Miss perfumado” dat een wereldwijd succes kende. Haar bekendste nummer “Sodade” staat op dit album. Cesaria kreeg verschillende muziek awards waaronder een Grammy voor haar album “Voz d’amor” in de categorie wereldmuziek. Cesaria Evora, de koningin van de Morna bracht in 2009 haar laatste album uit en bleef optreden tot enkele maanden voor haar overlijden in 2011. Op de website van Cesaria Evora vind je haar uitgebreide discografie terug.

Cesaria Evora - koningin van de Morna

Ontdek de muzikale Morna cultuur in Kaapverdië

Tijdens je vakantie in Kaapverdië kom je ongetwijfeld in contact met de muzikale cultuur en Cesaria Evora. Op elk eiland vind je hommages terug; standbeelden, schilderijen, muurtekeningen en lokale bands die haar nummers spelen op concerten en in lokale bars. Kaapverdianen zijn trots op hun lokaal talent en houden haar muziek in eer. Cesaria’s ziel leeft als het ware verder onder de bevolking. Een leuke manier om ermee in contact te komen is tijdens een avond in een lokaal barretje. Voel tijdens een live optreden de melancholie van Cesaria’s nummers en leer zo de cultuur beter kennen. 

Cesaria Evora - koningin van de Morna - muurschildering

Het nummer “sodade” is een Kaapverdisch begrip dat heimwee naar een plaats of geliefde symboliseert. De melodieën ervan weergalmen in de straten van Kaapverdië en pas bij terugkeer zal je de betekenis van Sodade begrijpen. 

Neem een kijkje naar onze rondreizen voor meer inspiratie en ontdek met ons de lokale cultuur en authenticiteit van de Kaapverdische eilanden.

Voja Travel - de Kaapverdië expert

Voja Travel Kaapverdië regelt jouw reis tot in de puntjes. Je kunt een van onze individuele rondreizen kiezen of jouw droomreis op maat samenstellen met onze reisadviseurs.

Boek veilig en met garanties